VEČITA DILEMA I RASPRAVA – Da li je pravilno da se kaže i piše „srPski“ ili „srBski“?

VEČITA DILEMA I RASPRAVA – Da li je pravilno da se kaže i piše „srPski“ ili „srBski“?

3 aprila 2014

pravopis-3Sve češće se u štampi, kao i u raznoj literaturi, srećemo sa izrazima“srBski”, a da retko ko pokuša da objasni tu pojavu. Na ovom mestu ćemo pažnju posvetiti upravo ovom pitanju, a za primer ćemo uzeti gore pominjane reči: srBski.

Kada čitalac naiđe na pridev “srpski” napisan u obliku “srbski” prvo što mu padne na pamet je da se radi o grešci autora koji nije najbolje upoznat sa pravilom jednačenja suglasnika po zvučnosti, koje nalaže da u ovom slučaju B prelazi u P.

Pa se često čuje i primedba: “Ovaj nije čuo za Vuka Karadžića”.

No, da li je zaista tako?

Oblik “srbski” koriste uglavnom oni koji su vrlo dobro upoznati sa ovim pravilom, te namerno skreću pažnju na njega.
Mnogi se iznenade kada čuju da je i sam Vuk Stefanović Karadžić koristio oblik sa slovom B.

Naime, ne samo što je prvi rečnik štampan kao “srBski” nego i sam Vuk o ovom pitanju korespondira sa Vladikom Lukijanom Mušickim, kada mu u svom pismu navodi: “u Rječniku će srbskom biti opisani gotovo svi običaji srbski”.

Na ovaj deo Mušicki odgovara u svom sledećem pismu Karadžiću rečima: “srbski, Srbkinja mora ostati… i Nemci kažu Habsburg, i mi ljubko a ne ljupko…

Da znam da ćete pečatiti Srpski, a ne Srbski, raspisivao bih na sve strane i vikao iz petnih žila da vam ne daju ni krajcare”.

Sa ovakvim stavom, verujemo, složio bi se i naš poznati pesnik Pavle Popović Šabčanin, a naročito Milica Stojadinović Srbkinja.

U to vreme je naša najveća pesnikinja bila na vrhuncu evropske slave, a svom je imenu sama dodala nastavak “Srbkinja”.

Vuk je s njom bio u vrlo dobrim odnosima i nije zabeleženo da je on, ili bilo ko drugi, prigovarao kako jedna od najpoznatijih poeta u ondašnjoj Evropi ne zna da se potpiše.

Na kraju krajeva, tu su i ondašnje “Novine Srbske” da paze na jezik.

Dakle, oblik “srbski” je dominirao u drugoj polovini XIX veka, jednako kao što je u prvoj dominirao oblik “serbski”, koji se izgovarao kao “sjerbski”.

Standardizacijom jezika “Matica Srpska” usvojila je oblik “srpski”, što nikako nije sporno.

Međutim, neki naši današnji lingvisti navode vrlo razumljive argumente u odbarnu oblika “srbski”.

Novine-Serbske-2_jpgPa tako prof. Dr. Ljubomir T. Grujić kaže: “Pogledajmo primer sa izvedenicama od reči GRB. Pridev od njega je grBski, a ne grPski. Zašto tu nije primenjeno pravilo o jednačenju po zvučnosti, pogotovo što je GRB vlastita imenica? Drugo pravilo kaže da kada je vlastita imenica koren izvedene reči, onda se ona zadržava u originalnom obliku, tj. Ne menja se, u izvedenoj reči, kao što su Srbkinja, Srbstvo, srbski izvedene reči od imena (vlastite imenice) SRB”.

Dakle, kako i zašto smo mi Srbi promenili ime sopstvenom jeziku?

Opet se vraćamo na Vuka Stefanovića Karadžića i njegovu reformu.

Opšte je poznato da je Vuk živeo i radio u Beču. U to vreme je Turska imperija bila već u stanju raspadanja (nekoliko decenija kasnije se konačno i raspala) a za prevlast na Balkanu borila su se dva carstva, Austrougarska i Rusija.

Balkan je tada bio u geopolitičkom pogledu najbitnija tačka u svetu, jer bi ona sila koja kontroliše Balkan, kontrolisala i koridor Istok – Zapad. To rivalstvo Rusije i Austrougarske, oko kontrole Balkana, dovelo je i do Prvog svetskog rata, u kome su nestala oba carstva.

Srbi su tada bili najbrojniji i najsnažniji narod na Balkanu, a kao Sloveni, i to Pravoslavni Sloveni, bili su vrlo bliski Rusima. Beč je tu vezu pokušavao da ublaži što je moguće više, pa je iz tog razloga finansirao i Vukovu reformu, koja je u tadašnjoj Srbiji, Crnoj Gori, kao i Vojvodstvu Srbiji dočekana “na nož”.

Između ostalog došlo je i do inicijative da se “srBski” menja u “srPski”, jer Nemci nisu mogli drukčije da izgovore. O svemu ovome mnogo detaljnije piše Miloslav Samardžić u svojoj knjizi »Tajne “Vukove Reforme”«, koju preporučujemo onima koji žele podrobnije da se informišu. Ovi primeri govore o stranom uticaju i da se svodi na “odrođavanje” Srba od Pravoslavnih slovenskih naroda.

Možda je najočigledniji dokaz za ovakvu tvrdnju ofanziva na ćirilicu, koja se nemilosrdno progoni iz Srbije. Nije strašno što Srbi pišu srpskim jezikom, a ne srbskim, ako znaju šta pišu tim jezikom i kakve i čije simbole (i u kakve svrhe) koriste. Ali strašno je ako toga nisu svesni, pa im se sutra desi da se ćirilica potpuno ukine, a veze sa našim korenima potpuno zatru.

U tom slučaju neće biti iznenađenje da za pola veka, ili vek, na Balkanu živi malo pleme Srpa, unijata, koji pišu Gajevom latinicom i svoje korene traže u Zagrebu, Beču i Vatikanu.

(Srbijanski glas)

KOMENTARI29 komentara

 1. Miško says:

  Vuk Karadžić ima velike zasluge jer je skupljao knjige, i druga pisana dokumenta, pesme i sl. Što se tiče reforme, ta reforma i nije bila baš toliko naklonjena našem nasleđu, jer je baš Vuk Karadžić zadržao turcizme( ali nije smeo da skloni slovenske reči koje su se koristile u njegovom kraju i Hercegovini) -V. K.je reforme sprovodio preko tri decenije i menjao prvila, ana početku je koristio pridev SRBSKI koji je postojao a mnoge organizacije izvorno su imale to ime: Matica Srbska, Knjaževski srbski teatar u Kg, Srbske novine, Srbska gramatika(Njegoš), Društvo Srbske Slovesnosti, Srbska kraljeska Akademija, knjaz Miloš srbski, ... -pošto je živeo u Austrougarskoj, pod priiskom( ili svojevoljno) menjao je gramatiku i pravopis na način da se odvajamood slovenske braće i Rusije, pa su ukinuti mnogi znakovi i slova, a UBAČENO latinsko slovo J (j) -posle je radi bratstva i jedinstva još više unazađen srbski jezik. - red je da se isprave anomalije i vrate slovenske reči(ponude) i d a se vrate jedno ili va slova iz ranijeg serbsko-slovenskog jezika koje su bile uvek. -današnji "reformatori", tj. dobar deo njih nisu specijalisti iz oblasti Srbskog jezika i našeg nasleđa već su iz drugih oblasti, pa recimo stalno slušamo Klajna( spec. italijanski) i ostale latiničare. - slovo >j< je ubačeno nasilno i poremetilo je harmoniju u pisanju i izgovoru. Danas su namerno skrajnuti naši starji imlađi stručnjci za srbski jezik, pa je skoro i SANU nastavila da pravi nekekav Srpsko-hratski rečnik a ne Srbski? Nije kasno da se posle jednog veka konačno nešto promeni ali u dobrom pravcu, u pravcu da se očuva naš jezik, nasleđe ... Ispravno je srbski(ne srpski), ispravno je podforum( ne poTforum), ispravno je podpredsednik( a ne poTpredsednik),... Mi i danas nemamo normalni PRAVOPIS koji uvažava naše nasleđe, već nekakav hibrid. Uzgred naša gramatika je složena i teška, nije tačno da je naš jezik lak, težak je za učenje, teška gramatika, ali je samo lako čitati napisano.

  • ja says:

   Vuk je bio katolik iz Crvene Hrvatske,s turskim fesom na glavi.. prepisao je hrvatski rječnik Bartola Kašića,dodao par tisuća turskih riječi i nastao je srpski rječnik i jezik..

   • Goran says:

    Bože budale pokatoličene! Pa pročitaj austrijske arhive gde oni kažu kako sav narod na prostoru današnje Hrvatske priča srpskim jezikom...

 2. Besim says:

  Ja znam da sam učio od svoje matere i učiteljice Dese srpskohrvatski jezik i taj jedino što znam svi drugi su mi strani a kda bih analizirao izgleda da ni taj nisam dovoljno savladao

  • Lune says:

   Hm,hmmm...ispravno se kaze savo. Mrkalj

 3. Milutin says:

  KAD NEKO HOCE DA SE NAPRAVI VAZAN, ONDA SE IGRA PAMETNJAKOVICA I NOVOG JEZIČKOG REFORMATORA.. -srbski a ne srpski?gle gle velike mudrosti.. Postoje pravila i svaki jezik ima svoju zvučnost ILI ‚‚ MUZIKU GOVORA‚‚ AKO BI PESNIČKI HTELI DA SE IZRAZIMO. KAD SE PEVA HIMNA DA LI IKO PEVA BOŽE STITI, BOŽE BRANI, SRBSKE ZEMLJE , SRBSKI ROD ILI SRPSKE ZEMLJE SRPSKI ROD - POSLUŠAJTE MALO DRAGI ZEMLJACI KOJI NI SAMI NISTE SVESNI DA ŽELITE SA TIM‚‚B‚‚(Moguće DA PRIBAVITE SEBI NEKU VAŽNOST KAD IZGOVARATE SRBSKI ROD ZA RAZLIKU OD VEĆINE KOJA PRAVILNO I LOGIČNO IZGOVARA ONO ŠTO JE OPŠTE USVOJENO DAKLE -SRPSKI!)jA SAM INAČE RODJEN KRAJ TRŠIĆA I O VUKU ZNAM MALO VIŠE OD ONIH KOJI NISU ODATLE.i SAM VUK JE ISTINA U POČETKU PISAO PISMA NE POŠTUJUĆI SOPSTVENA PRAVILA, ALI SE KASNIJE po završetku svoje jezičke reforme toga dosledno pridržavao. A i da nije,. postoji i indeks vremena..Svaki jezik nije mrtav jezik(iako ima i takvih kao npr. latinski) već ima sam svoj razvoj koje vreme potvrdjuje.Ovo ne pišem da ispadnem pametan, nego zato sto me insistiranje na tom novokomponovanom izgovarnju- srbkinja, srbski,jezički sapliće i vredja, kao da vozim auto preko oranja!A sada krenite oponenti jer kakvi ste vi SRBSKE patriote ako mi ne oponirate!Uostalom, obratite se katedri srpskog jezika na Univeritetu ili čak i Srpskoj Akademij AKO ZAMO SLUČAJNO NABASATE NA NEKOG pravog Srbina!ćeraćemo se još ja SRPSKIM JERZIKOM A VI SA SRBSKIM!AKO NEMA ‚‚ZVEZDE‚‚ I ‚‚PARTIZANA‚‚ ILI PARTIZANA I ČETNIKA VI SE GLOŽITE OKO SLOVA B ILI SLOVA P!VAŽNO JE DA STE OPOZICIJA!ĆERAĆEMO SE OI DALJE POZDRAV M.P Z.

  • Neko Nekic Sneka says:

   Smiri se.

   • micko says:

    sto da se smiri, smiri se ti, covek je sve lepo napisao

 4. Nenad Spasović says:

  Da se ne ponavljam, složiću se u svemu sa Milutinom, a patrijote srbske kad savladaju zvaničnu "verziju" gramatike i književnost, neka se onda bave proučavanjem lingvistike srpskog jezika. Isto bi bilo kada bi ja sada raspravljao o kvantnoj fizici, a realno e znam ni šta to znači.

 5. Ljiljana Ćuić says:

  Zalažem se za povratak SRBSKOG. Otuđenje od srbske biti srbskim neprijateljima ide u prilog. Nisu svesni da šteteći Srbima, srbskom, štete i sebi. želim da se nepravda što pre ispravi. Dajem svoj glas za povratak srbskog Srbima

 6. Jako Nenadovic says:

  Na žalost Milutin i Nenad optužuju rodoljube za grešku u Srbskom jeziku a da u isto vreme ne navode kako se pravilno izgovara edukacija, transformacija, privatizacija, faca, direkcija itd. To jest ako u opšte znaju Srbske reči na predhodno pomenute "Srpske reči"? Dakle čini mi se (da ne kažem ukazuje) da obe pomenute gospode optužuju rtodoljube za svoje pravo da zaštite Srbski jezik dok su sami pod romantičnim uticajem samog zapada. Vidi se po tim što takvima po prirodi ide da oputužuju rodoljube za krivicu koja ustvari ne postoji. U seno nepravilni reči koji Srbi koriste dve pomenute gospode su se baš uhvatili za navodno pravilni izgovor reči o kojem je rasprave - SRBSKI od SRBA od SRBIJE od SRBOVANJA od SRBSTVA od SRBENDE! Da li Lužički Srbi kažu Srbski ili "SRPSKI" Zdrav razum para vredi!

 7. SRBIN says:

  Nenad Spasović Očigledno je da mi pričamo o dva različita jezika.Ja živim u SRBIJI i SRBIN sam i govorim SRBSKIM jezikom a TI KOJI SI NA VLASTI (pošto smo mi opozicija(Milutin))govoriš SRPSKIM jezikom,jezikom SRPOVA (alat,oruđe).SRBSTVO nije gubilo ratove u borbama ali su ga baš takvi kao ti uništavali u miru. VLAST NIJE ČAST.

 8. libero says:

  Srbi, Srbija, Srbski.

 9. libero says:

  A još ispravnije Srbija,Srbi i Srbski !

  • micko says:

   uopste nije pravilnije srbski, i dan danas kad bih birao izabrao bih srpski je pravilno gramaticki i po zvucnosti.. poz a ovo srbski je samo neko proseravanje vase, a do juce ste svi izgovarali srpski, sad tu nesto pametujete

 10. mija says:

  Do jednačenja suglasnika dolazi spontano kad se oni nadju u okruženju nekih drugih. Njega uslovljava čovekov govorni aparat. To se dešava u svim jezicima. Kakav god mi pravopis napravili i kakvo god pravilo usvojili uvek će se u govoru čuti srpski zato što je čoveku sa njegovim govornim aparatom lakše izgovoriti dva bezvučna suglasnika nego prvo jedan zvučni, a odmah posle njega jedan bezvučni. To je logično i pretpostavljam da će se svi sa tim složiti. E sad, ovde vidim neke komentare u kojim se baca drvlje i kamenje na V. Karadžića zbog njegove reforme jezika. Mislim prilično neosnovano. Regorma jezika nije jednostavan poduhvat. Milione primera i desetine hiljada pravila i izuzetaka nije lako uklopiti u funkcionalnu celinu. Zato se Vuk opredelio za najjednostavniji piristup "piši kao što govoriš". Npr. zašto jednačenje suglasnika po zvučnosti? Ako jednačiš suglasnike u govornom jeziku, jednači ih i u pisanom. Ovde je napravio nekoliko izuzetaka (d ispred s i š ne prelazi u svog bezvučnog para t, nego ostaje d, strane reči npr. VašinGton, a ne VašinKton, složene reči itd.), ali samo zbog toga što bi to u pisanom jeziku moglo dovesti do nerazumevanja. Pravopis je u krajnjoj liniji samo konvencija, dogovor i nije u organskoj vezi sa samom suštinom jezika. Jezik se razvija sa bilo kakvim pravopisom, čak i bez ikakvog pravopisa, u skladu sa prilikama, on funkcioniše uz nas kao samostalno živo biće i za njega ne treba brinuti. On zna svoje puteve bolje od nas, skoro da bismo mogli reći da on ima svoju sopstvenu inteligenciju. A o pravopisu se dogovaramo tako da nam svima bude najlakše, najefikasnije i najlepše dok pišemo. Meni je u krajnjoj liniji svejedno hoću li pisati srbski ili srpski. Kako se dogovorimo, tako ću pisati. Samo ne bih voleo da se pravopis reformiše sa ideoloških pozicija. To nije dobro za jezik, a osim toga, time se ni ideološki ništa ne postiže. Ja se npr. ne osećam manje Srbinom zbog toga što me je rodila majka Srpkinja, niti mislim da sam dete iz mešovitog braka zbog toga što mi je otac Srbin. Mislim da mi imamo i važnijih tema, i u životu i na polju srpskog jezika. Npr. izrada dobrih ćiriličnih fontova za računare i internet; gube nam se akcenti i nenaglašena dužina, a mi nismo rešili pitanje akcentovanja u pisanom jeziku (tu bi reforma pravopisa imala mnogo posla, ali se time niko dosad nije bavio); jeftin i svima dostupan spelling@grammer program i još jako mnog drugih sitnih i krupnih pitanja koja niko ne postavlja i o kojim malo ko i razmišlja.

 11. libero says:

  Ma pustitte vi te latinaške fore -kako se lakše izgovaraju neke reči.Evo meni je lakše reći Srbski nego Srpski. Nakaradna pravila su izmislili oni koji ne žele dobro Srbima.Možeš zamisliti "ravnanje po zvučnosti"- ma nemoj molim te.Mi nismo Srpi da govorimo Srpski. Braćo pazite na ova podmetanja i ne dajte se prevariti.!!

  • micko says:

   to sto si napisao za srbi ili srpi nema veze sa zivotom..jel se pise zagrebcanin ili zagrepcanin.. vrabci ili vrapci.. cuti molim te

 12. Rale says:

  MI SMO SRBI I MORA BITI SRBSKI I TACKA!!!!!

 13. vladimir karaicic says:

  Spelovanje rodjaci,ako cemo posteno nije ni "srpski nego *serbski

 14. Hiperborejac says:

  Postoji magijsko ezoterijska sila-snaga svake izgovorene reči u SRBskom jeziku i logično objašnjenje zašto se ta reč baš tako izgovara-piše. Shodno tome Serbski-Srbski-Srpski prve dve reči po tome imaju značenje svetlosti, hrabrosti, junaštva dok ova treća naginje ka tami, poniznosti i poslušnosti. Mislite o tome! Za kraj, žalosno je što niko od vas se ne potrudi da piše na Srbici-Ćirilici! Svako dobro

 15. Branko says:

  Autor članka se plaši ukidanja ćirilice i lamentira zboh njenog progona u Srbiji a članak je 'ladno napisao "Gajevim pismom", latinicom. Šta reći?

 16. Goran Tomic says:

  Dragi moj , na ovaj tvoj komentar skidam kapu , povlačim kočnicu i cestitam na izvrsnom odgovoru svima nama . Ustedeo si mi vreme i pogodio centar. Drago mi je da ce se svi sloziti sa tobom i ovom mojom konstatacijom. Pozdrav od Srbina iz Srbije koji priča Srbski jezik i koristi "Srpski recnik" kada mu sta zatreba. Hvala Goran Tomic

 17. Maja Masic says:

  ja ne mogu da verujem sta ovi veliki rodoljubi pisu. Dokle vise ta prica Srbija, srpski, ili srbski, magijska ezoterijska sila!!!??? Aman ljudi,opasuljite se vise i shvatite da je bitno biti gradjanin sveta, ziveti po moralnim nacelima a taj sve izrazeniji nacionalizam , koji se reflektuje na sve segmente zivota na ovim prostorima ,a iskljucivo je prisutan medju primitivnim i duhovno i materijalno osiromasenim narodima, vodi nas samo u jos veci mrak. Ja sam Srpkinja, volim svoj, ali i sve jezike ovoga sveta i potpuno mi je svejedno da li neko pise latinicom,ili cirilicom. Jezik je ziva stvar, razvija se,prilagodjava se duhu vremena i usvaja nove izraze veoma brzo. U skoli su nas ucili da imamo najsavrsenije pismo na svetu, jezik koji je mocan, koji je spojio tradicije vise nacija, jezik koji se moze pisati na vise pisama a da ne gubi od svog duha.Zar to nije razlog za ponos i zahvalnost cuvenom reformatoru a vi, veliki SrBi,cete uskoro i po njemu da bacate drvlje i kamenje zbog pogresne ideologije kojom ste zadojeni. Da se izrazim putem idioma " Manite se corava posla" i svoje takozvano rodoljublje iskazujte konkretnim delima, a ne iluzornim diskusijama.

 18. Krivo sjedi, pravo reci. says:

  Niko ovdje nije spočitavao Vuku njegovu reformu, u kojoj se on svakako zalagao za očuvanje ,,B" u prisvojnom pridjevu vlastite imenice koja se odnosi na ime jezika i naroda kome pripadaše. Riječ je o tome da pri primjeni jednačenja (zamjenom) zvučnih samoglsnika njihovim bezvučnim parnjakom gubi izvorni naziv naroda. Mora se imati u vidu da je pravilo ,,jednačenja" nastalo nedavno u odnosu na staž jezika. Takođe, problematična je i imenica Srb+in, kojom dobijamo da je ista u jednini duža od njenog oblika u množini!

 19. Periša Nišavić says:

  Dokon kovač i žabe potkiva... Neka si im rekao. Sve pamet do pameti i sve lingvista do lingviste... Kaže "neki lingvističar tvrde..." Pa isti ti sirotani žele da ih neko primijeti... MI SRBI SRPSKI PRIČAMO a dokonlije "dosmanlije" NEK se bave pljuvanjem po SRPSTVU kao i obično...

 20. Zare says:

  Zalagati se za oblik reči srBski , a ne srpski , navodeći nagađanja da je Vuk svesno ili nesvesno hteo Srbe da odrodi , da ih pounijati, prosto je smešno.Kako ne vidite da niko ne insistira da sebe zovemo Srpima, a zemlju Srpija. Svi koristimo reč Srbijanka, a ne Srpijanka.Dakle , bore se neki za očuvanje srBskog jezika , pišu o navedenom problemu latinicom , a ne ćirilicom.To je dvoličnost.Ćirilica je lična karta srpskog jezika i ako se nje odreknemo , onda smo zaista Srpi, a ne Srbi.

 21. Srbokap says:

  Vi ste nepismeni.

 22. petrovgrad says:

  Nisam stručnjk iz oblasti pravopisa Srpskog jezika, iz razloga što za mene je pravi srpski jezik onaj arhajični, koji se govori na jugu. Vuk je samo uveo standarde i u mnogome nametnuo ono što je Beč od njega i tražio. Kako su nam Germani pisali istoriju, tako su i pravopis. Međutim usvojeno pravilo treba se poštovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *