„VEČITI STUDENTI“: Ističe rok za mogućnost završetka studija

„VEČITI STUDENTI“: Ističe rok za mogućnost završetka studija

5 januara 2014

faku„Večiti“ student, koji su fakultete upisali pre uvođenja „Bolonje“, imaju rok do 30. septembra 2014. da diplomiraju, u protivnom – studije im propadaju.

Ukoliko do tada ne steknu diplomu, gube status studenta i moraju da upišu fakultet ispočetka, rekao je Tanjugu predsednik Studentskog parlamenta Univerztieta u Beogradu (UB) Andrijan Lemut.

Međutim, Studentski parlament i Studentska konferencija univerziteta Srbije pokrenuli su inicijativu da se studentima koji studiraju po starim programima ponovo produži rok za završetak studija, a taj su predlog uputili i Ministarstvu prosvete.

Procenat „večitih“ studenata nije zanemarljiv. Prema nekim procenama, ima ih oko 10.000, mada se njihov broj smanjuje najčešće tako što pojedini i sami definitivno odustaju od fakultetske diplome ili se prebacuju na privatne fakultete.

Reč je o studentima koji su fakultet upisali pre 2005. godine, pri čemu većina njih radi od prvog dana studiranja, ali ima i onih kojima je „zapelo“ na jednom ispitu, kod jednog profesora i ne mogu da polože ni nakon više pokušaja.

„Stari“ studenti nakon septembra mogu da nastave školovanje po Bolonji, ali to znači da praktično ponovo upisuju fakultet.

U paksi, međutim, može da im se dozvoli da polažu razliku u odnosu na bolonjske programe, uz plaćanje svakog ispita, što znači da više ne mogu da se školuju o trošku države.

Fakulteti pojedinačnim merama mogu da pomognu studentima kojima su ostali ispit ili dva do završetka studija.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *