Вечна потрага за људскошћу

Večna potraga za ljudskošću

1 marta 2018

PREDSTAVOM „Balkanska tužbalica“, u režiji Stevana Bodrože, Dragana Varagić naći će se uskoro u svojoj najdražoj ulozi – glumice. Nekadašnja prvakinja Narodnog pozorišta, omiljena filmska i televizijska glumica, u poslednje dve i po decenije bavila se različitim pozorišnim „radovima“, a veliki deo njenog angažmana pripao je režiji i profesuri.

Sada je sve spremno za pozorišnu premijeru, čije je izvođenje 27. februara na sceni UK „Parobrod“. O novom umetničkom zadatku kaže:

– Pred gledaocima će se naći svojevrsna studija o potrebi čoveka za ljudskošću. Reč je o univerzalnoj temi, mešavini surove svakodnevice i fantazije. U središtu priče su dve žene, snaha i svekrva. Žive u patrijarhalnom društvu, sasvim podređene. Ostavljene u svom bolu, jedinu utehu pronalaze u međusobnom povređivanju. Njihova patnja za nestalom osobom je krug koji ne može da se zatvori…

Ovaj glumački zadatak prihvatila je sa zadovoljstvom, jer se po povratku iz Kanade (u kojoj je živela dve decenije), kako kaže, više bavila onim što je donela kao novost u svom radu, a to je profesura i režija:

– U međuvremenu, izvela sam i postavila na scenu monodramu „Odbrana gospođe Klito Mestres“ u Bitef teatru, predstavu koja je odigrana na srpskom i engleskom jeziku. Inače, ovo je moja druga saradnja sa Stevanom Bodrožom. Prvi put me je angažovao u UK „Vuk“ i predstavi „Kaza Novak“, po tekstu Tamare Bjelić. Gluma je uvek bila sastavni deo mog bavljenja profesijom, ali se jedno vreme našla u drugom planu – ističe popularna glumica, koja je pre dve sezone režirala i Sterijinog „Kir Janju“ u Kragujevcu.

POZNATE ULOGE
U Narodno pozorište Dragana Varagić svojevremeno je kao Tolstojeva junakinja Nataša Rostova ušla na velika vrata. Na ovoj sceni igrala je i Juliju, Ledi Anu, Helenu Čarls, Katarinu Lugomirski… Filmska publika još pamti njenu ulogu pekarke Jagodinke Simonović u „Varljivom letu `68“, kao i učiteljice Dunje u „Velikom transportu“.

U zavičaj se vratila pre šest godina i odmah počela da radi na Akademiji umetnosti, u kojoj trenutno (sa asistentom Predragom Stojmenovićem) vodi svoju drugu glumačku klasu. Ipak, njen odlazak iz Kanade nije prekinuo umetničke veze sa ovom dalekom zemljom:

– Tamo ponovo putujem na jesen da kao gostujući reditelj postavim Lorkin „Dom Bernarde Albe“ na Univerzitetu u Torontu. Takođe, boraviću u Poljskoj kao gostujući profesor na Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu. Sledeće godine planiram i dve režije kod nas, kao i nove koprodukcije sa Kanadom. Sve u svemu, na moje zadovoljstvo, proteklih godina veoma su mi se proširili način i polje delovanja.

Našu sagovornicu ne viđamo u novim televizijskim serijama, mada je svojevremeno imala zapažene uloge u velikim TV projektima poput serija „Svetozar Marković“, „Aleksa Šantić“, „Vuk Karadžić“, „Banjica“, „Priče iz fabrike“.

– Od letos sam opet počela da snimam. Igrala sam u filmu Miše Terzića „Šavovi“ i snimila seriju „Pet“, po tekstu i u režiji Balše Đoga. I opet je gluma postala moja intenzivna unutrašnja potreba.

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  Ne zna da glumi, ume samo da se ponasa, kako je to za sebe rekao Pavle Vujisic. Mi nemamo nijedenog glumca koji bi mogao da se meri sa ruskim ili engleskim glumcima. Mi nemamo te skole, tu kulturu, tu ambiciju, tu posvecenost, taj talenat. Samo glumite deco, ako vas neko gleda, ja vas necu vise gledati.

  • Predrag says:

   Da li ste nekad pročitali šta je rekao Orson Vels za glumu Pavla Vujisića? Preporučujem da pročitate, a ako niste gledajte U među vremenu velikane Engleskog glumišta Džejms Hju Lorija, Hju Granta, Tim Rota itd. Od njih bi Pavle zaista mogao da uči da je živ. Uživajte u Engleskim glumcima i svako dobro!

   • goran says:

    Problem je što naši glumci ne žele da uče, oni prerano polete na krilima čaršije i samo jedna uloga je dovoljna da im obezbedi slavu, na žalost lokalnu i veoma problematičnu. Bahatost našeg mentaliteta najvidljivija je kod naših političara i naših glumaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *