Вечни „Скупљачи перја“

Večni „Skupljači perja“

30 marta 2017

15 skupljaci perja_620x0

VELIKI jubilej – pet decenija od premijernog prikazivanja kultnog ostvarenja reditelja i scenariste Aleksandra Saše Petrovića, „Skupljača perja“, svečano će biti obeleženo izložbom u Muzeju Jugoslavije (u zgradi Muzeja „25. maj“), koja je otvorena u ponedeljak.

Program posvećen remek-delu iz perioda crnog talasa organizuju Jugoslovenska kinoteka, Muzej Jugoslavije i kompanija Avala film Way, a autori izložbe su Jovana Nedeljković i Momo Cvijović. „Skupljači perja“ snimljeni su 1967, iste godine doživeli su svetsku premijeru u Kanu, i ušli u antologiju jugoslovenskog i srpskog filma kao pobednici jednog od najprestižnijih festivala. Surova, ali i poetska priča o životu vojvođanskih Roma dobila je Specijalnu nagradu kanskog žirija za najbolji film i Nagradu međunarodne kritike FIPRESCI, a Saša Petrović je bio nominovan za Zlatnu palmu za najbolju režiju.

Na izložbi ispred bioskopske sale Muzej „25. maj“ je i plakat filma, šešir koji je nosio Fehmiu, kao i televizor iz jedne od scena. Tu su i autentične fotografije sa festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz 26. jula 1967. sreli sa glumcima iz filma, fotografije koje su ovekovečile susret reditelja Saše Petrovića i snimatelja Tomislava Pintera sa Brozom na ostrvu Vanga 2. avgusta iste godine.

Specijalni gost izložbe biće glumica Branka Petrić, supruga Bekima Fehmiua.

ĐELEM, ĐELEM

SAŠA Petrović nagrađen je u Puli Zlatnom arenom za najbolji film i režiju, 1968. „Skupljači perja“ bili su među pet filmova nominovanih za Oskar u kategoriji ostvarenja van engleskog govornog područja, a 1969. nominovani su i za Zlatni globus. Pesma „Đelem, đelem“ koju peva Olivera Vučo, koja je muzički lajtmotiv filma, posle Kana postala je hit u Evropi, a našoj glumici otvorila je vrata čuvene pariske „Olimpije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *