ВЕДРАНА РУДАН: Хрватска је фашистичка земља и тиме се поноси!

ВЕДРАНА РУДАН: Хрватска је фашистичка земља и тиме се поноси!

14 новембра 2015

Vedrana Rudan 34e3Недавно је објављена збирка колумни “Зашто псујем”, ријечке књижевнице и дугогодишње колумнисткиње Национала Ведране Рудан. Ради се о пресеку тема о којима је у неколико протеклих година писала на свом блогу. Прву књигу “Ухо, грло, нож” Ведрана Рудан објавила је пре петнаест година. До сада је објавила девет књига, од којих су неке преведене на енглески, мађарски, словенски, пољски, француски, италијански, руски и македонски језик. У Сједињеним Америчким Државама преведене су њене две, а у Русији три књиге. Неке њене књиге су послужиле и као литература за представе игране у Пољској, Великој Британији, Америци, Мађарској, Србији и Хрватској.

Ведрана Рудан проговара о својој новој књизи, актуелним политичким збивањима у Хрватској и Европи, стању у медијима, равноправности полова и положају националних и родних мањина.

Колумне с вашег блога за “Зашто псујем?” одабрао је српски писац Владимир Арсенијевић. Како је дошло до сарадње и зашто сте њему препустили тај одабир?

Годинама сурађујем с Арсенијевићем. Он је феноменалан писац и најбољи уредник на свету. Од неколико стотина колумни с мога блога направио је књигу која има и главу и реп. Уредници су уметници. Нажалост, затрло их. Хрватској не треба књижевност, нама треба Здравко Мамић.

Зашто сте “упокојили” www.рудан.инфо?

На свом блогу писала сам о животу у Хрватској. Издржала сам неколико година, што сматрам херојским чином. Писати два или три пута недељно о оваквој земљи велики је стрес и средство за изазивање опаког повраћања. Одустала сам да не бих дехидрирала. Можда сам ипак требала наставити и цркнути. Јебеш живот у оваквој рупетини.

У недавном интервјуу објашњавајући назив књиге рекли сте да људи псују кад су немоћни, кад не могу решити иједан свој проблем и да је боље да људи псују него да се кољу. Мислите ли да долази или се надате да ће доћи време кад ће људи мање псовати, а више деловати, не мислим при томе на клање, него на ангажман да се створи равноправније друштво?

Грађани и грађанке Хрватске никад се неће променити. Нама су кукавичлук и потреба да служимо криминалцима уписани у гене. Има у томе и нешто добро. Ми смо међу најталентованијим псовачима на кугли земаљској. Не знам колико католика на свету свакога дана јебе крв Исусову.

У својим колумнама бавите се и положајем жена у друштву, често истичете подчињену женску улогу. Сматрате ли да се ситуација ипак поправља и може ли пропис да политичке странке које немају више од 40 посто жена на изборним листама, плаћају 50.000 куна казне, помоћи женама у остваривању равноправности?

Женама у Хрватској могло би помоћи кад би оне годишње убиле онолико мушкараца колико мушкараца побије жена. Мужјаци разумеју само један језик. Жене ће се ослободити кад буду имале своју лову, свој кров над главом и кад престану пушити причу да постоје само кад дома имају свог кућног кретена. До тада ће “падати низ степенице” и крваве се смешити свом злотвору у нади да их неће умлатити.

Треба ли увести такве прописе у политичке странке и спрам националних и родних мањина?

У Хрватској је “увођење прописа” губљење времена. Ми смо још увијек Титови, а друг Тито је давно рекао, јебеш закон, или тако нешто.

Како коментаришете то што је министар Баук поручио странкама да ипак неће плаћати казне јер ће се пропис почети примењивати од 2019.?

Немојте се љутити, али ја заиста не знам ко је Баук. Кад би ме на улици пребио и отео ми торбицу, не бих га на полицији могла препознати у оном албуму где држе фотке хрватских лопина.

У књизи је једно поглавље посвећено вашим текстовима о деци. Какво је ваше мишљење о њима?

Деца су безусловна љубав и доживотна робија. Ако немате децу, питајте маму јесам ли у праву.

Може ли обећаних предизборних 1000 евра за свако новорођенче од ХДЗ-овог Томислава Карамарка или било којег другог политичара помоћи родитељима и како би по вама требало изгледати друштво које брине за децу, родитеље па тако и за свој опстанак?

Помагати грађане и грађанке Хрватске да се јебу без заштите да би добили 1000 евра, било би смешно да није смешно. Хрвати и Хрватице јесу глупи, али не толико. Кад након порода у 15 дана на основне ствари које ти требају за дете потрошиш ту лову, како ћеш даље? Удавити малог Хрвата или мајушну Хрватицу? Људи знају да на то не би били спремни јер човек бебу брзо заволи. Сигурна сам да су Хрватице и Хрвати одговорна људска бића која неће насести на ту пиздарију.

Могу ли млади у Хрватској од којих, према недавном истраживању, њих три четвртине сматра да НДХ није била фашистичка, а половина да је хомосексуалност болест, пружити икакав помак према равноправнијем друштву?

Не знам зашто медији толико дрве на ту тему. Наши су петнаестогодишњаци, по светским истраживањима, најнеобразованији клинци у Еуропи. Ко је нашој деци у школи рекао истину о НДХ? Они уче кад се родио Трпимир Двадесетипети, кад је затруднила краљица Јелена Шездесета и на који је начин магарац својим топлим дахом Исуса заштитио од упале плућа. Одакле вама идеја да хомосексуалност није болест? Зашто не идете у цркву, а на попису сте се декларисали као католик?

Мислите ли да је за једног младог човека здравије да се дрогира или да постане члан Главашеве ССГ младежи?

Храбро питање. Не знам на чему сте, али било би јако добро да се с тога скинете. Вама још нису рекли да је Главаш херој а не злочинац? Кад вас неко од његових напоји киселином из акумулатора, све ће вам се само касти. Кад кажем “неко од његових”, наравно да мислим на чланове СДП-а.

Како коментаришете Главашеве предизборне поруке и параде, као и његов поновни ангажман на изборима?

Поштујем Главаша. Он чиновима, делом и оделом шаље поруку: ја сам злочинац. Мене брине Милановић коме је све то нормално и који ће након избора с Главашем лећи у исти кревет. Ко ће ту кога кресати, није тешко погодити. Не треба заборавити да је Хрватска земља с дугогодишњом фашистичком традицијом и тиме се поноси.

Јесу ли грађани Хрватске толерантнији према фашизму или према мањинама?

Ко су у Хрватској “мањине”? То су Срби, Цигани, педери, лезбејке. Сви они стално нешто траже. Срби, њих петоро који још шетајуу Хрватском, не желе на врбе, Цигани не воле становати у картонским кутијама, траже право на школовање и право на рад као да нису Цигани, а педери и лезбејке никако да крену на лечење. Хрвати и Хрватице не мисле да су фашисти, њима се само чини да би свака толеранција требала имати границе, па тако и она према мањинама.

Толеранција, према неким тумачењима, претпоставља да јачи (већина) допушта слабијем (мањини) радити нешто што јачем није по вољи. Мислите ли да већина у Хрватској тако перципира тај појам?

Било би красно кад бисте о томе прочитали књигу професорке Мирјане Кризманић “О толеранцији”. Књига је тако написана да је чак и Хрвати могу разумети.

У књизи пишете о спремности грађана да помогну поплављеним подручјима. При томе закључујете да помажемо људима који су све изгубили у поплави, а не помажемо себи или комшијама којима је систем попут “елементарне непогоде” одузео посао или банка кућу. Како из тог дискурса видите ангажованост Хрвата у помоћи избеглицама с Блиског истока?

Наши су људи, иако живе у земљи којом влада огавни олош, још увек спремни од срца помоћи. Поплаве су из нас извукле оно што смо мислили да је у нама умрло. Није свако зло за зло. Тешко је живети у Хрватској јер се свакога дана мораш погледати у огледало и упитати, зашто не спалим јебену банку која ме претворила у роба, зашто не умлатим политичара који је слизан с тајкуном који је за време Југославије био монтер централног грејања, возач аутобуса, трговац каранфилима који се возио у дрндавој стојединици. Данас његова бахата деца нашој јадној гладној деци дају милост отварајући вртиће. Нас, хрватске робове, статус фрустрира али смо кукавице, нажалост. Избеглице су посебна прича. Оне су америчко оружје којим она жели ослабити Европу. Нису с неба пале, организовано долазе. Ова влада се јако добро сналази јер су избеглице на њеној страни. Никоме из Сирије не пада на памет да се у Хрватској задржи дуже него што треба. Претпостављам да је Европа, кад кажем Европа мислим на велике европске силе, намеравала Хрватску и њој сличне земље претворити у концентрационе логоре из којих ће извлачити радну снагу која јој треба, а остале ће препустити нама. Зајебали су се. Избеглице су елементарна непогода која руши све пред собом и ваља се камо хоће. Наши медији строго пазе да превише не наглашавају да је Хрватска извозила оружје, а чини то и данас, којим се убијају људи у многим Сиријама. Наша је држава поносна што “извоз оружја расте” па се не би требала чудити ни што извоз избеглица расте.

Како коментиришете политичка препуцавања са суседним државама око избегличке кризе, подизање бодљикаве жице, затварање граница, војску на граници земаља у Европској унији?

Европа је затечена. Америка јој је ставила мушки полни орган без најаве. Жице, ограде, зидови одговор су политичара на ситуацију у којој се не сналазе. Видимо да не постоји зид који ће спречити те људе да стигну до циља. А “коначно решење” је већ неко време у Европи неприхватљиво. Мислим да смо заслужили ово што нам се дешава. Зашто Европа годинама с Америком убијањем невиних шири “демократију”? Одакле јој идеја да њени злочини никад неће доћи на наплату? Верујем у Немце. Они ће решити проблем. Имају у томе искуства. Дератизоваће Европу, само им треба мало времена.

Која је улога Колинде Грабар-Китаровић у избегличкој кризи, али и уопште, колико може придониети праведнијем положају жена с обзиром на функцију?

Колинда Грабар Китаровић нема улоге.

Писали сте дуго за Национал, како бисте описали то искуство и како коментиришете што још увек нису познати наручитељи убиства Иве Пуканића и Нике Фрањића те што читав случај полако тоне у медијски заборав?

Убиство Иве Пуканића благословила је држава Хрватска. Његову агонију гледали смо на телевизији, у мојим ушима још одзвања церек гадних новинара који му нису веровали да га “неко” жели убити. Пуканић је био и остао мој најдражи уредник, једини ме није цензурисао. Мафијаши који владају Хрватском сигурно никад неће дозволити да се открије истина.

Живите у Ријеци, јесте ли због својих текстова доживели неке неугодности околине?

Пре сто година ми је ХДЗ из Опатије преко Новог листа упутио службени допис да ће ме убити. И то би било то.

Како оцењујете рад Оливера Фрљића, управника ријечког ХНК, и мислите ли да ће га Карамарко, ако постане премијер, заиста и сменити?

Зашто је Фрљић већ годинама у Хрватској тема, мени никад неће бити јасно. Донедавно је био аутор више или мање успешних позоришних представа. Све су те представе, осим његове најбоље “Мрзим истину”, слале политичку поруку која је некима била прихватљива, другима није. Данас је Фрљић, зашто се то заборавља, државни службеник. Интендант једног позоришта. Господин којег плаћа држава. Не гологузи перформер коме бих ја дала сва права овога света да Хрватску набија на курац. Гологузи перформер свој став плаћа голом гузицом. Фрљић не спада у ту категорију. Он је “перформер” којег плаћају људи који му се диве и они који га не воле. Наглашавам, он је плаћеник, а плаћеник нема право ни на какву “слободу”, он једноставно не сме бити “откачен”. Поштовала бих га да на ријечко казалиште сам веша што му падне на памет, да се сам пење уз фасаду и ризикује да тресне. Поштовала бих га кад би људима којима је у једном од својих “перформанса” понудио камење да га њиме гађају, дозволио и да га каменују. Став се треба платити из свог џепа. Није им дозволио. “Перформанс” је био набрајање порука које су њему и његову пајдашу преко фејса слали хејтери. Неш ти теме. Фрљић за мене није борац за демократију, за слободу. Он је дечко који се зајебава за моје паре. Његова представа “Комплекс Ристић”, гледала сам је у Београду, голо је срање. Кад би Карамарко дошао на власт, не би сменио Фрљића и кад би могао. Свака власт плаћа неког Фрљића који ће бити доказ да земљом хара демократија.

(приредио и посрбио Интермагазин, извор Национал)

KOMENTARI12 коментара

 1. otac Satarije says:

  država za izrigati se, kao što je rijeka grad za izrigati se

 2. Hrvoje says:

  Imamo i mi svoju Natašu Kandić/Sonju Biserko.

 3. Robert Wronsky says:

  Kučka, repa bez korijena. Ispričavam se psećem rodu što sam ovu prostakušu i flandru nazvao tim imenom, nije doslovno nego u "onom" smislu.

 4. Usro Čavoglavonja says:

  Gospođi se očigledno mrači pred očima od ove 2. ndh-Kromanjonije u kojoj je glavna privredna aktivnost kopanje po kontejnerima pa je malo depresivna što se tuđmanova obećanja, šta će sve da bude lepoga samo kad se odvoje od juge, nisu i neće ostvariti.

 5. Nikola II says:

  Gdja.Vedrana je jedina osoba u hrvatskoj koju zaista cenim zbog njene iskrenosti i jednostavnosti.Ostali nisu vredni pomena,jednostavno sam ravnodusan na ostatak hrvata i hrvatica.

 6. Apis says:

  Robert Wronsky, ne volis videti svoju sliku? Za Hrvate bi bilo zdravo da se bar jednom zagledaju u svoju sliku. Mozda bi shvatili koliko teskih amputacija je neophodno da bi bar malo licili na ljude. Mozda bi shvatili da je katolicko svećenstvo, rulja razvratnika lopova i ubica koje zdrav covek nikako ne bi smeo da prati i podrzava. Okupali su vas ne svetom vodicom nego krvlju nevinih a takvi pred Boga ne mogu ni na suđenje.

 7. Hrvoje says:

  @Apis A kakvo je pravoslavno svećenstvo? Ratni huškaći, rasisti, pedofili... I ti misliš da se imaš pravo javljat.

 8. ile says:

  @Hrvoje Svaka pravoslavna crkva je svetačka prema zverinjaku zvanom katoličanstvo.

 9. Apis says:

  Hrvoje! Nemam vremena a mogao bih ti navesti niz nepobitnih cinjenica zasto je pravoslavna crkva zaista crkva i zasto je katolicka crkva ismevanje Boga i dom Lucifera. Zasto se pravoslavnu crkvu zapad naziva ortodoksnom? Zato sto je prilagođena Bozijim zapovestima a ne moćnim faraonima na zemlji koji sami sebe bez imalo stida i straha nazivaju Hristom ili sv. Petrom na zemlji. Ali bezveze ovo pisem kad sve znas i razmisljas kao i tvoji kardinali, ovo je grozno al nazad nemoze.

 10. marinko says:

  ne kužim da ovu poremečenu spodobu više nitko živ ne šljivi tri posto jedino joj se na ovom sajtu daje prostora ko da joj je tata vlasnik istog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u