ВЕДРАНА РУДАН: Ма каква „Олуја“? Каква величанствена битка хрватских бранитеља?

VEDRANA RUDAN: Ma kakva „Oluja“? Kakva veličanstvena bitka hrvatskih branitelja?

30 maja 2015

33613_kurudan01-foto-g-sivacki_origPiše: Vedrana Rudan

Oduvijek su mi se gadile proslave kojekakvih “pobjeda”. Mimohodi u meni izazivaju snažan podražaj na povraćanje. Tko normalan može pljeskati i mahati zastavicama golobradim ubojicama u tenkovima, avionima, kamionima i ostalim sranjima koja siju smrt? Doduše, u ljudskoj je prirodi da ubija pa je i euforija koja prati organiziranje stupanja topovskog mesa u uniformama nekako normalna.

Ja nisam normalna zato o ratovima mislim sve najgore. Frka oko “Oluje” posebno mi grči želudac. Zašto je “Oluja” hrvatska Bitka svih bitaka? Priča je, o tome sam već sto puta pisala, krajnje jednostavna. Ameri su zapovijedili Miloševiću, sa svim se naravno složio Miloševićev pajdaš Tuđman, da Srbe iz “Krajine” dovuče u svoju jazbinu. “Jazbina”? Ubit će me prejaka reč:) Utvrđeni su koridori kojima su Srbi trebali otići iz Hrvatske. Svaka porodica je znala u koliko sati mora napustiti svoj dom i kojim se putem uputiti Tamo Daleko.

Za Hrvatsku “vojsku”, da vojsku, tu nije bilo mnogo posla. Ništa ona nije “oslobodila”. Milošević u ovoj olujnoj priči nije bio zločinac nego heroj. Da se on nije ponio herojski danas ne bi međusobno ratovali Purgeri i Tovari. Čujem vas. Milošević heroj? Kurvo četnička. Milošević heroj? Dabogda ti majku jebao u četničku guzicu. Ništa od toga, moja mama je pokojna. A ni mrtvi Milošević nije neki jebač.

Bože, kako mene čudi hrvatsko nadrkavanje na krive teme. Jesmo li sve Srbe, jebeš onih pet, očistili iz Hrvatske? Jesmo. Ali to nismo, kad će nam to doći iz guzice u glavu, to nismo m i učinili. Ameri su nas “oslobodili” da bi nam mogli prodavati staru kramu koja će u kolovozu mimohoditi u Zagrebu i Kninu a naša će ih NATO lutka pozdravljati.

Ljuti ste na mene. Bolje da su nas u robove pretvorili Ameri nego četnici. U to se ne želim miješati, svatko ima pravo na svoj izbor okupatora. Ja bih bila najsretnija kad nam nikad više ne bi bila tema ni četnici ni ovi koji nam obučavaju dečke za Afganistan i koji svoj veliki brod u luci pokraj moga grada čiste od azbesta. Pitanje svih pitanja glasi, što je bolje, kad vas zakolje četnik ili kad vas pošalje u smrt ili ubije rakom Amer?

Maknut ću se od četnika i Amera. Moja prastara teza je da su Hrvatima i Hrvaticama Hrvati najveći neprijatelji. Hrvati bankari, Hrvati političari, Hrvati guverneri, Hrvati tajkuni, Hrvati vlasnici medija, Hrvati gradonačenici, Hrvati ministri… Hrvati, Hrvati, Hrvati. A to ne vidi nitko od vas koji će ovaj tekst čitati okupan pjenom. Kako vam, stvarno niste normalni, nije jasno da su banke pobile tisuću puta više Hrvata i Hrvatica nego četnici? Pa ipak, nitko ih ne slavi. Gdje su spomenici? Gdje su vijenci? Gdje su govornici? Gdje su mimohodi ožalošćene rodbine? Kad ćemo vidjeti hrvatske kosture kako Zagrebom marširaju? Stotine tisuća pobijenih?! Ej, Hrvatiiiiiiiii! Ej, Hrvaticeeeeeeeeeeeeee!

Pokvareni političari dave se u pokradenoj lovi. Korumpirani suci u sprezi sa u zlatu plaćenim odvjetnicima donose oslobađajuće presude za naše najveće gangstere, zovemo ih “ugledni građani”, u zagrebačkim trendi restoranima. Korupcija u Hrvatskoj udavila je našu zemlju. Mediji, liječnici, profesori, gradonačelnici, ministri, čelnici oporbe, svaki jebeni činovničić u ovoj, kako bi rekao naš šef oporbe Crni Marko, “dolini suza” ima svoju cijenu. Ili je možeš platiti ili te nema. Ostaješ bez posla, zdravlja, školovanja, i što je najstrašnije, nade da će ikad biti bolje.

Pa ipak, ljudima koji ovdje žive ne pada na kraj pameti organizirati oluju. Jednostavnije im je napustiti Karamarkovu dolinu i krenuti po tko zna koji put trbuhom za kruhom. Kukavice smo. Ne možemo se suočiti sa svojim izgubljenim bitkama i zato nikad nećemo dobiti rat.

(Blog Vedrana Rudan)

KOMENTARI26 komentara

 1. You go slav says:

  mislim da je ona kamenjara zamenjena sa Posavinom. Jes je lepo gledati, ali treba jesti... A i bojovnika je bilo valjda 10-tak puta više. Jošje RSK imala nenormalnu dugu (neproporcionalnu) granicu. Tu su i smene iz BG generala u RSK...uglavnom već 91 sam otprilike znao kraj, videvši onog indijanca-policajca M.M. Prokleti političari bili. Voleo sam jednu hrvatici iz ...., ali nisam bio svratio do nje, mislivši kasnije ću...kad ono rat. Došlo mi da se ubijem maltene

 2. 1 izuzetno dobar čovek says:

  svi su oni samo bedni, praznoglavi Kromanjonci

 3. Titin says:

  Potpisujem nesto sto i sam govorim jos od '95 ..

 4. Paštrović says:

  "You go slav".... imam utisak (dojam) da si pročitao knjigu, ratni dnevnik Dušana Glavaša iz banijskog sela šaš. Zove se "Moja Krajina". Ako nijesi čitao, molim te da je nabaviš kako god znaš i umiješ, i da sam sebi daš jedno veliko plus za razmišljanje. Od mene plus. Ziv mi bio.

 5. vlada says:

  sloba,izdajnik-nad -izdajnicima

 6. Nena says:

  uvijek ste u pravu, gledam ove proteste borci pjevaju Zovi samo zovi, gdje u banju, more, podjelu bonova za hranu, e tugo moja

 7. Uroš says:

  Jedina je koja sme otvoreno da kaže šta misli, a misli ispravno i uvek pogodi u centar. Političari su se, i još se, igrali s ljudskim životima kao u partiji šaha. Kod njih nema nacionalnosti, samo je bitna moć i novac.

 8. Za Srbiju says:

  "You go slav". Samo brozovi komunisti mogu da vole hrvatice. Srbin nikada.

 9. marko says:

  retko pišem replike ali ovo govedo "za srbiju" me iziritiralo,,,pa samo su Srbi bili brozove komunjare i jugosloveni ostali su bili ono što jesu pa i sam Broz,,,pazi na citat "ja sam katolik,Hrvat i komunista,,,e tako je govorio Broz a žene su žene ma koje nacije bile pod uslovom da su normalne

 10. mihailo milošević says:

  bravo marko

 11. Ješa says:

  „ja sam katolik,Hrvat i komunista,,,e tako je govorio Broz ********** Bio je sin Jevrejina iz Odese ! (Staljin, Molotov). A žena Rankovića je rekla, kako ga prilikom posete "njegovom" Zagorju, niko nije prepoznao. ps. mada je to već prilično nevažno. Bitna su njegova "dela" ps. imaš na Jutjub ceo intervju sa Livjeom ("Ćirilica"). Reće da mu je odličan prijatelj bio neki vodeći cionista

 12. Kad krokodil postane komentator says:

  Za Srbiju - nije Srbin? Ti to kažeš, jel? Pa koja si ti gnjida? Za koga danas Hrvatice da se udaju, kada je sve mlado hrvatsko izčašeno u glavu? Pa za Srbe, bre. I događa se, samo ne pišu. Sreo sam Dragicu u sred Zagreba. U HNK-u. Roditelji je zvali "Klara", po nemačkom. Šta misliš, gde je Klara danas? I ja je zovem Klara! Divno biće. Eto ti majmune. Hrvatica iz Zagorja preko Zagreba i HNK stigla u Srem. Posle malo zabune i upoznavanja, cela moja familija je obožava, i tako je Klara postala pravi mali, divni diktator u familiji. Za samo par godina. Hrvati su Srbi. Uostalom, baš me i to briga šta su ljudi koji izvorno govore srpski jezik i imaju srpska prezimena. Sigurno je samo da nisu Francuzi.

 13. Honda CBR says:

  Vedrana Rudan: ''Zašto je “Oluja” hrvatska Bitka svih bitaka? Priča je, o tome sam već sto puta pisala, krajnje jednostavna. Ameri su zapovijedili Miloševiću, sa svim se naravno složio Miloševićev pajdaš Tuđman, da Srbe iz “Krajine” dovuče u svoju jazbinu.''' Ma naravno. Znači cijela stvar je bila u jazbinama i dovlačenjima. Nije bilo onih 200 hiljada Srba koji su do 1992 (iz gradova gdje nije bilo rata) pobjegli zauvijek iz SR Hrvatske. Sve je to Milošević kriv i jazbine. A Krajinu stavlja pod navodnike. Niti riječi o tome da su Srbi KAO KONSTITUTIVNI NAROD imali pravo na samoopredjeljenje. Važno je da se stave navodnici na Krajinu a to što su HDZovci PROTIVUSTAVNO izvukli SRH van Jugoslavije, to nju ne zanima, vjerovatno ni ne zna to...a ide pisati članak. Da je Vedrana poštena prvo bi napisala da je srpskom narodu ODUZETO PRAVO NA SAMOOPREDJELJENJE 1991 i nikada ne bi stavljala navodnike pod Krajinu. To bi onda bio realan i pošten tekst, a ne ovo tu...ovo je za ovaj dio naivnijih Srba koji sve zagrle iz Hrvatske čim vide da ne viče "Ubi Srbina".

 14. Rade says:

  Vedrana,sa zadovoljstvom čitam tvoje članke.Nemaš dlake na jeziku.Nema od toga vajde ali čovek na trenutak razgali dušu.

 15. Dragan-Skoplje says:

  Svaka cast.... Svaka cast na hrabrosti. Jer..... ....Mislim da mnogi,pogotovo intelektualci dele vase misljenje i stav,.... samo sto se boje. Iako,bih ja licno konstatirao,da kukavice ne mogu biti intelektualci.

 16. Jsip says:

  Približno točna i hrabra "dijagnoza". Kada je netko rekao da Tuđman srlja u rat da bi hrvatima stvorio epopeju, pandam srpskoj o Kosovu kao da je naslutio pravi karakter "domovinskih" ratova na prostoru SFRJ-e. Danas i hrvati imaju svoje kosovo. Mada i jedna i druga nose samar mitologije.

 17. miodrag stanimirović says:

  Oduševljen što piše Vedrana kao da sam ja pisao srećom neje me niko pozvao 91 itd. verovatno bih bio dezerter. Bivši pomorac JUGO-TANKERA sad primam deo penzije iz Hrvatske deo iz austrije i manji deo iz srbije kad sve sabereš ne možeš normalno da preživiš a to je u ogromnoj većini po našim banana republikama (daleko od nekih država).

 18. Deda says:

  E da bi ovo napisao treba imati mu.. Vedrana, svaka cast.

 19. Bariša says:

  Honda, pravi komentar i cela istina, svaka čast.

 20. Srbo says:

  Dokle više priča o ratovima??? U EU ste, a ne poštujete osnovna ljudska prava. Bjaaažžžiii... Ameri naredili? Da nije žalosno, grohotom bi se smijao.

 21. Srbin says:

  Odličan članak, kratak opis manipulacija i kratak opis ciljeva manipulacija. Iste fore s obe strane Drine.

 22. Milan says:

  u celom clanku i svim komentarima, daleko najistinitije je ovo sto je napisao Honda.A mi kao narod nastavljamo da budemo naivni i lakoverni.. ..to sto je Rudanka rekla, dobro zna cela Hrvatska ( avnojevska Hrvatska etnicki ociscena od vise od pola miliona Srba )..a ovo ostalo je nesto sto je takodje istina, ali o tome ne govori Rudanka, ali ne govorimo ni mi Srbi.E u tome i jeste problem.

 23. Arso says:

  Draga Vedrana, Razvedravaš sivilo iznad Juge. Ona-Juga nije imala šansu u 20-om vijeku zbog neljudi i nedostatka ljubavi... Svaki je sanjao svoj san a živimo realnost košmara... Bila jednom jedna lijepa zemlja san romantičara a sada živimo u pseudo feudalnim atarima... Da li će sloboda umeti da pjeva kao što su sužnji pevali o njoj... Bog neka te čuva...

 24. zeljko says:

  DOBRO RECENO OD RUDAN NA KRAJU TEXA NIKAD SE HRVATI NECE SUOCITI S SVOJIM IZGUBLJENIM BITKAMA RAT EKONOMSKI SU IZGUBILI ODAVNO. BDP JE PRESAO 102 % I LIKUJU SAMO BOLESNICI RATA OLUJE KOJE NIJE BILO U VOJNOM SMISLU VEC HULIGANI TZV BRANITELJI KOJI ZIVE OD NERADA I RADUJU SE STO SRPSKOG SELJAKA NEMA A OVI EVROPLJANI SU IH UNISTI LI KAO O KAZE BANKAMA I DUGOM KOJI SU SAMI STVORILI ZBOG NERADA

 25. Vera says:

  Koliko psovki, prostakluka i neukusa!!! Takav stil pisanja je prava katastrofa i nije mi jasno kako se to uopće ikome može svidjeti, pa čak i da je sadržaj neki bolji i zanimljiviji.

 26. gordana says:

  psihijatrija plače za tobom, skote

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *