ВЕДРАНА РУДАН: Ма каква „Олуја“? Каква величанствена битка хрватских бранитеља?

ВЕДРАНА РУДАН: Ма каква „Олуја“? Каква величанствена битка хрватских бранитеља?

30 маја 2015

33613_kurudan01-foto-g-sivacki_origПише: Ведрана Рудан

Одувијек су ми се гадиле прославе којекаквих “побједа”. Мимоходи у мени изазивају снажан подражај на повраћање. Тко нормалан може пљескати и махати заставицама голобрадим убојицама у тенковима, авионима, камионима и осталим срањима која сију смрт? Додуше, у људској је природи да убија па је и еуфорија која прати организирање ступања топовског меса у униформама некако нормална.

Ја нисам нормална зато о ратовима мислим све најгоре. Фрка око “Олује” посебно ми грчи желудац. Зашто је “Олуја” хрватска Битка свих битака? Прича је, о томе сам већ сто пута писала, крајње једноставна. Амери су заповиједили Милошевићу, са свим се наравно сложио Милошевићев пајдаш Туђман, да Србе из “Крајине” довуче у своју јазбину. “Јазбина”? Убит ће ме прејака реч:) Утврђени су коридори којима су Срби требали отићи из Хрватске. Свака породица је знала у колико сати мора напустити свој дом и којим се путем упутити Тамо Далеко.

За Хрватску “војску”, да војску, ту није било много посла. Ништа она није “ослободила”. Милошевић у овој олујној причи није био злочинац него херој. Да се он није понио херојски данас не би међусобно ратовали Пургери и Товари. Чујем вас. Милошевић херој? Курво четничка. Милошевић херој? Дабогда ти мајку јебао у четничку гузицу. Ништа од тога, моја мама је покојна. А ни мртви Милошевић није неки јебач.

Боже, како мене чуди хрватско надркавање на криве теме. Јесмо ли све Србе, јебеш оних пет, очистили из Хрватске? Јесмо. Али то нисмо, кад ће нам то доћи из гузице у главу, то нисмо м и учинили. Амери су нас “ослободили” да би нам могли продавати стару краму која ће у коловозу мимоходити у Загребу и Книну а наша ће их НАТО лутка поздрављати.

Љути сте на мене. Боље да су нас у робове претворили Амери него четници. У то се не желим мијешати, сватко има право на свој избор окупатора. Ја бих била најсретнија кад нам никад више не би била тема ни четници ни ови који нам обучавају дечке за Афганистан и који свој велики брод у луци покрај мога града чисте од азбеста. Питање свих питања гласи, што је боље, кад вас закоље четник или кад вас пошаље у смрт или убије раком Амер?

Макнут ћу се од четника и Амера. Моја прастара теза је да су Хрватима и Хрватицама Хрвати највећи непријатељи. Хрвати банкари, Хрвати политичари, Хрвати гувернери, Хрвати тајкуни, Хрвати власници медија, Хрвати градоначеници, Хрвати министри… Хрвати, Хрвати, Хрвати. А то не види нитко од вас који ће овај текст читати окупан пјеном. Како вам, стварно нисте нормални, није јасно да су банке побиле тисућу пута више Хрвата и Хрватица него четници? Па ипак, нитко их не слави. Гдје су споменици? Гдје су вијенци? Гдје су говорници? Гдје су мимоходи ожалошћене родбине? Кад ћемо видјети хрватске костуре како Загребом марширају? Стотине тисућа побијених?! Еј, Хрватиииииииии! Еј, Хрватицееееееееееееее!

Покварени политичари даве се у покраденој лови. Корумпирани суци у спрези са у злату плаћеним одвјетницима доносе ослобађајуће пресуде за наше највеће гангстере, зовемо их “угледни грађани”, у загребачким тренди ресторанима. Корупција у Хрватској удавила је нашу земљу. Медији, лијечници, професори, градоначелници, министри, челници опорбе, сваки јебени чиновничић у овој, како би рекао наш шеф опорбе Црни Марко, “долини суза” има своју цијену. Или је можеш платити или те нема. Остајеш без посла, здравља, школовања, и што је најстрашније, наде да ће икад бити боље.

Па ипак, људима који овдје живе не пада на крај памети организирати олују. Једноставније им је напустити Карамаркову долину и кренути по тко зна који пут трбухом за крухом. Кукавице смо. Не можемо се суочити са својим изгубљеним биткама и зато никад нећемо добити рат.

(Блог Ведрана Рудан)

KOMENTARI26 коментара

 1. You go slav says:

  мислим да је она камењара замењена са Посавином. Јес је лепо гледати, али треба јести... А и бојовника је било ваљда 10-так пута више. Јошје РСК имала ненормалну дугу (непропорционалну) границу. Ту су и смене из БГ генерала у РСК...углавном већ 91 сам отприлике знао крај, видевши оног индијанца-полицајца М.М. Проклети политичари били. Волео сам једну хрватици из ...., али нисам био свратио до ње, мисливши касније ћу...кад оно рат. Дошло ми да се убијем малтене

 2. 1 izuzetno dobar čovek says:

  svi su oni samo bedni, praznoglavi Kromanjonci

 3. Titin says:

  Potpisujem nesto sto i sam govorim jos od '95 ..

 4. Paštrović says:

  "You go slav".... imam utisak (dojam) da si pročitao knjigu, ratni dnevnik Dušana Glavaša iz banijskog sela šaš. Zove se "Moja Krajina". Ako nijesi čitao, molim te da je nabaviš kako god znaš i umiješ, i da sam sebi daš jedno veliko plus za razmišljanje. Od mene plus. Ziv mi bio.

 5. vlada says:

  sloba,izdajnik-nad -izdajnicima

 6. Nena says:

  uvijek ste u pravu, gledam ove proteste borci pjevaju Zovi samo zovi, gdje u banju, more, podjelu bonova za hranu, e tugo moja

 7. Uroš says:

  Jedina je koja sme otvoreno da kaže šta misli, a misli ispravno i uvek pogodi u centar. Političari su se, i još se, igrali s ljudskim životima kao u partiji šaha. Kod njih nema nacionalnosti, samo je bitna moć i novac.

 8. Za Srbiju says:

  "You go slav". Samo brozovi komunisti mogu da vole hrvatice. Srbin nikada.

 9. marko says:

  retko pišem replike ali ovo govedo "za srbiju" me iziritiralo,,,pa samo su Srbi bili brozove komunjare i jugosloveni ostali su bili ono što jesu pa i sam Broz,,,pazi na citat "ja sam katolik,Hrvat i komunista,,,e tako je govorio Broz a žene su žene ma koje nacije bile pod uslovom da su normalne

 10. Ješa says:

  „ja sam katolik,Hrvat i komunista,,,e tako je govorio Broz ********** Bio je sin Jevrejina iz Odese ! (Staljin, Molotov). A žena Rankovića je rekla, kako ga prilikom posete "njegovom" Zagorju, niko nije prepoznao. ps. mada je to već prilično nevažno. Bitna su njegova "dela" ps. imaš na Jutjub ceo intervju sa Livjeom ("Ćirilica"). Reće da mu je odličan prijatelj bio neki vodeći cionista

 11. Кад крокодил постане коментатор says:

  Za Srbiju - није Србин? Ти то кажеш, јел? Па која си ти гњида? За кога данас Хрватице да се удају, када је све младо хрватско изчашено у главу? Па за Србе, бре. И догађа се, само не пишу. Срео сам Драгицу у сред Загреба. У ХНК-у. Родитељи је звали "Клара", по немачком. Шта мислиш, где је Клара данас? И ја је зовем Клара! Дивно биће. Ето ти мајмуне. Хрватица из Загорја преко Загреба и ХНК стигла у Срем. После мало забуне и упознавања, цела моја фамилија је обожава, и тако је Клара постала прави мали, дивни диктатор у фамилији. За само пар година. Хрвати су Срби. Уосталом, баш ме и то брига шта су људи који изворно говоре српски језик и имају српска презимена. Сигурно је само да нису Французи.

 12. Honda CBR says:

  Vedrana Rudan: ''Zašto je “Oluja” hrvatska Bitka svih bitaka? Priča je, o tome sam već sto puta pisala, krajnje jednostavna. Ameri su zapovijedili Miloševiću, sa svim se naravno složio Miloševićev pajdaš Tuđman, da Srbe iz “Krajine” dovuče u svoju jazbinu.''' Ma naravno. Znači cijela stvar je bila u jazbinama i dovlačenjima. Nije bilo onih 200 hiljada Srba koji su do 1992 (iz gradova gdje nije bilo rata) pobjegli zauvijek iz SR Hrvatske. Sve je to Milošević kriv i jazbine. A Krajinu stavlja pod navodnike. Niti riječi o tome da su Srbi KAO KONSTITUTIVNI NAROD imali pravo na samoopredjeljenje. Važno je da se stave navodnici na Krajinu a to što su HDZovci PROTIVUSTAVNO izvukli SRH van Jugoslavije, to nju ne zanima, vjerovatno ni ne zna to...a ide pisati članak. Da je Vedrana poštena prvo bi napisala da je srpskom narodu ODUZETO PRAVO NA SAMOOPREDJELJENJE 1991 i nikada ne bi stavljala navodnike pod Krajinu. To bi onda bio realan i pošten tekst, a ne ovo tu...ovo je za ovaj dio naivnijih Srba koji sve zagrle iz Hrvatske čim vide da ne viče "Ubi Srbina".

 13. Rade says:

  Vedrana,sa zadovoljstvom čitam tvoje članke.Nemaš dlake na jeziku.Nema od toga vajde ali čovek na trenutak razgali dušu.

 14. Dragan-Skoplje says:

  Svaka cast.... Svaka cast na hrabrosti. Jer..... ....Mislim da mnogi,pogotovo intelektualci dele vase misljenje i stav,.... samo sto se boje. Iako,bih ja licno konstatirao,da kukavice ne mogu biti intelektualci.

 15. Jsip says:

  Približno točna i hrabra "dijagnoza". Kada je netko rekao da Tuđman srlja u rat da bi hrvatima stvorio epopeju, pandam srpskoj o Kosovu kao da je naslutio pravi karakter "domovinskih" ratova na prostoru SFRJ-e. Danas i hrvati imaju svoje kosovo. Mada i jedna i druga nose samar mitologije.

 16. miodrag stanimirović says:

  Oduševljen što piše Vedrana kao da sam ja pisao srećom neje me niko pozvao 91 itd. verovatno bih bio dezerter. Bivši pomorac JUGO-TANKERA sad primam deo penzije iz Hrvatske deo iz austrije i manji deo iz srbije kad sve sabereš ne možeš normalno da preživiš a to je u ogromnoj većini po našim banana republikama (daleko od nekih država).

 17. Deda says:

  E da bi ovo napisao treba imati mu.. Vedrana, svaka cast.

 18. Bariša says:

  Honda, pravi komentar i cela istina, svaka čast.

 19. Srbo says:

  Dokle više priča o ratovima??? U EU ste, a ne poštujete osnovna ljudska prava. Bjaaažžžiii... Ameri naredili? Da nije žalosno, grohotom bi se smijao.

 20. Srbin says:

  Odličan članak, kratak opis manipulacija i kratak opis ciljeva manipulacija. Iste fore s obe strane Drine.

 21. Milan says:

  u celom clanku i svim komentarima, daleko najistinitije je ovo sto je napisao Honda.A mi kao narod nastavljamo da budemo naivni i lakoverni.. ..to sto je Rudanka rekla, dobro zna cela Hrvatska ( avnojevska Hrvatska etnicki ociscena od vise od pola miliona Srba )..a ovo ostalo je nesto sto je takodje istina, ali o tome ne govori Rudanka, ali ne govorimo ni mi Srbi.E u tome i jeste problem.

 22. Arso says:

  Draga Vedrana, Razvedravaš sivilo iznad Juge. Ona-Juga nije imala šansu u 20-om vijeku zbog neljudi i nedostatka ljubavi... Svaki je sanjao svoj san a živimo realnost košmara... Bila jednom jedna lijepa zemlja san romantičara a sada živimo u pseudo feudalnim atarima... Da li će sloboda umeti da pjeva kao što su sužnji pevali o njoj... Bog neka te čuva...

 23. zeljko says:

  DOBRO RECENO OD RUDAN NA KRAJU TEXA NIKAD SE HRVATI NECE SUOCITI S SVOJIM IZGUBLJENIM BITKAMA RAT EKONOMSKI SU IZGUBILI ODAVNO. BDP JE PRESAO 102 % I LIKUJU SAMO BOLESNICI RATA OLUJE KOJE NIJE BILO U VOJNOM SMISLU VEC HULIGANI TZV BRANITELJI KOJI ZIVE OD NERADA I RADUJU SE STO SRPSKOG SELJAKA NEMA A OVI EVROPLJANI SU IH UNISTI LI KAO O KAZE BANKAMA I DUGOM KOJI SU SAMI STVORILI ZBOG NERADA

 24. Vera says:

  Koliko psovki, prostakluka i neukusa!!! Takav stil pisanja je prava katastrofa i nije mi jasno kako se to uopće ikome može svidjeti, pa čak i da je sadržaj neki bolji i zanimljiviji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u