ВЕДРАНА РУДАН: „Ми смо Хрвати – у томе и јесте проблем!“

VEDRANA RUDAN: „Mi smo Hrvati – u tome i jeste problem!“

27 marta 2017

vedrana_rudan17-180716

Piše: Vedrana Rudan

„Ne znam sećate li se prvih hrvatskih demokratskih izbora? Bilo je to pre dvadeset i pet godina, ali ja Tuđmana na Korzu nikad zaboraviti neću. Urlao je kako je „ovo“ Hrvatska, i kako će ostati Hrvatska i kako ćemo, aleluja, aluluja, biti „svoji na svome“. Njegova cura, pokojna Nela Eržišnik, zorno nam je pokazala kako smo na putu da ubijemo „crvene vragove“. Uhvatila se za međunožje i urliknula nama ispod bine: „Ni ovde više nisam crvena.“, piše poznata hrvatska književnica Vedrana Rudan.

Svaki Živorad bio je neprijatelj

„Krenuli smo na čelu sa HDZ-om u rat protiv crvenih i zavili zemlju u crveno. Kako je tih godina bilo jednostavno živeti. Znaš put do slobode, ubi, ubi, Srbina, znaš cilj, čista Hrvatska. I bi tako. Očistismo Hrvatsku od Srba, tada se nije mnogo gledalo ko je četnik, ko je Srbin, svaki Živorad bio je neprijatelj, osim ona dva tada mala Živorada koji su bili Tuđmanovi unuci, svi su ostali Živoradi bili meta. Pobismo ih, naravno u samoodbrani, oterasmo ih, ovo je Hrvatska, postadosmo čisti, najzad svoji na svome.

O, kako je bilo krasno i prekrasno kad su se Hrvatskom valjale horde četnika. Neki su bili stari 7, neki 77 ali smo, mi Hrvati znali kome treba sprašiti hrvatski metak u četničko čelo. Danas nas sve tako zbunjuje. Umiremo više nego ikad, od gladi, demokratije, mira i lečenja alelujom. Jesmo li to zaslužili?

Političari nas udaviše

Pre samo 25 godina znali smo ko nam je neprijatelj, pobedismo, osvojismo slobodu, strovalismo se u demokratiju i sad nas udavi i pobeda i sloboda i demokratija? Zašto smo nezadovoljni? Šta smo mi onima koji nas vode?

Mi smo njima četnici. Kad se ratuje protiv četnika sva su sredstva dozvoljena. Davljenje izvršenjima, morenje glađu, hladnoćom, kreditima, nezaposlenošću. Kako su prošli četnici stari od sedam do sedamdeset i sedam godina u ratu za našu slobodu? Eto vidite. To mi danas, stari od sedam do sto sedam godina, prolazimo u njihovom ratu za njihovu slobodu.

O, kako tužno, pretužno, kako to da oni ne znaju, mi se ne zovemo Živorad. Mi smo Hrvati!

U tome i jest problem.

(Blog Vedrane Rudan)

KOMENTARI12 komentara

 1. Sodom von Gomor says:

  lepo su vama "hrvatima" hrvacki Srbi govorili 90-ih da ćete posle nas VI biti meta ustaša koje ste doveli na vlast. Sada izumirite prokletnici i raseljavajte, a za 10-ak godina kad vas svi mladi napuste odlaskom vani ili pod zemlju, ući ćemo da satremo "junačine domovinskog rata", krezube penzionere, tada ćemo da im ispostavimo račun za "hrabra dela" od 90-ih do ustaških delirijuma od 2000-itih nadalje.

  • Bambula says:

   Tko će ući? Da ostane samo 1.000 Hrvata u Hrvatskoj, vi ništa ne biste mogli uraditi jer i vas nemilice uništava bijela kuga.

   • Hrvacki Svinjarevac says:

    Moras hrvoje znati osnove matematike! Srba je duplo vise od hrvata, stopa opadanja stanovnika je ista, to kaze Akrap ali i Medj.zdravstvena Organizacija, sto znaci da kad vi izumrete do zadnjeg nas ce tada ostati kolko je vas sada.

   • ode-herc-bosna says:

    Vas hrvata je duplo manje; Bela kuga je i kod vas samo vi to ne želite da priznate ali Akrap vam to stalno nabija na nos iako vi hrvati volite da bežite od istine (to je kukavicama običaj); UN ima agenciju koja pokazuje da Srbija i hrvacka imaju isti pr.priraštaj, ali vi imate oko 3 puta veću emigraciju... PREMA TOME, VI KAD IZUMRETE, NAS ĆE BITI TOLIKO KOLIKO VAS SADA IMA, TO MATEMATIKA POKAZUJE, ZBOG VAŠE EMIGRACIJE MLADIH I MLAĐIH I PUNO, PUNO PRE.

 2. HRVOSER says:

  Vedrana, nama iz Republike Srpske treba da čestitaš što smo te tvoje isprdke Kroate isprdekali 92.gologuze preko Save, fino su preplivali čoporativno za 1 dan usred zime onako "junački" & "domovinski" njih 220.000, nisu ni traktore uspeli da uzmu :)))

 3. jagoda says:

  Kad stigne kvota iz Sirije biće bolje...kad se budu klanjali usred Zagreba na ulicama tad ce nam svima biti lakše jer ćemo znati da je Hrvatska dobila ono što zaslužuje.

 4. Ako Bog da says:

  Ako nas ne bude bilo biće Roma i šiptara , posle nas doći će i kod vas , hehehehe , ali čini mi se da će nas biti malo više

 5. M says:

  A ako i udjete,na vase mjesto u Srbiji ce odmah doci drugi s istoka.A posto ni ovdje ne tece med i mlijeko,najbolje da odmah produzite za Njemacku.Tamo jos uvijek ima nesto para,pa tko ugrabi-ugrabi.

 6. Svetislav Surina says:

  Očito gospodo iz Srbije zaboravljate da Hrvat ima brata šiptara, koji ga ne vadi kad zajaši ženu.Za stotinjak godina, Albanci će se utrostručiti, a onda tko će zaustaviti šiptare da preplave srbiju?

 7. Beli Medo says:

  Potpuno sam siguran kako ce izgledati ove pomenute zemlje za jedno pedesetak godina. Svi energetski objekti bice u privatnom posjedu unuka danasnje "elite". Privatno obezbjedjenje sa neogranicenom slobodom djelovanja ce ih cuvati. Poneka pilana ce raditi isto sto i danas. Nesto malo stanovnistva cekace svoj sudnji dan. Dijaspora ce samo imati sjecanje na nesto sto je nekada negdje bilo. Ako iko i naseli ove prostore to ce biti kratkotrajno. Zakljucice da umiru od kancera i otrova koji su prisutni, zakljucice da moraju mnogo ulagati u opstanak infrastrukture da bi se uopste kretali po zemlji. Vjerovatno ce i oni otici kao sto se danas odlazi. Ne sumnjam da ce nekoliko velikih gradova prezivjeti u prepoznatljivom obliku. Bijela kuga je blagoslov koji nas je zadesio zbog genetski ugradjenog ludila. Za takvo ludilo ne postoji lijek osim izumiranja ili rasula po svijetu. Treci nacin, onaj koji kaze da bi trebali svi zivi ljudi ovih prostora, provesti dvije revolucije najmanje. Prva je ona unutrasnja koja bi pocela tako sto bi svi priznali da imaju problem sa postenjem. I u to vjerovali potpuno. Druga je ona socijalna ili drustvena. U nju spadaju valuta, humani zakoni, odgovornost, politicki sistem sa kratkim mandatima, industrijalizacija zatvorenog tipa i skolatvo. Koliko znam sve moderne zemlje su nastale ovako. Narocito one kod kojih se zaduzujemo...

 8. Beli Orao says:

  Naseliće to švabo ne brinite ,Jadran je već njihov!!!!

 9. Beli Orao says:

  Naseliće to švabo ne brinite ,Jadran je već njihov!!!! Šta mislite zašto se Njemačka tako grčevito bori na političkoj sceni Evrope ,za osvajanje Balkana ,na južno more je izašla sad samo još ostatak pod svoju kontrolu da učvrsti !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *