ВЕДРАНА РУДАН: Срби тужили Хрвати, Хрвати Србе, а шта је то заправо геноцид?

VEDRANA RUDAN: Srbi tužili Hrvati, Hrvati Srbe, a šta je to zapravo genocid?

5 februara 2015

davecalls-vedrana 7687Piše: Vedrana Rudan

Hrvati su tužili Srbe zbog genocida. Srbi su tužili Hrvate zbog genocida. A što je to genocid? To je kad hrvatske matere koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najdraže danas u Dnevniku Hrvatske televizije prebiru krunicu i plaču. To je kad srpske matere plaču jer su u istom ratu izgubile svoje najdraže. To je kad muslimanske matere plaču jer su u istom ratu izgubile svoje najdraže. To je… Genocid je kad matere plaču nad nađenim ili izgubljenim leševima svoje djece i svojih muževa.

Da li je Haški sud bio u pravu kad je odbio obje tužbe? Što je Haški sud? Vidjela sam uživo neke od tih sudaca. To je skupina muškaraca u najgorim godinama koji donose presude ili odbijaju tužbe onako kako im gazda kaže. U Sarajevu su bili opsjednuti potrebom da pijani pod jaja bace neku od prekrasnih prevoditeljica koje su im sjedile na crnim ili bijelim jajima. Ili su to bili suci Haškog tribunala za bivšu Jugu, a ovi su oni drugi haški koji ne smiju suditi Amerima? Ili su ovi neki treći haški…Neš ti razlike.

I Hrvati i Srbi, tko su “Hrvati”, tko su “Srbi”, nezadovoljni su raspletom haške priče. Sad su “ustaše” i “četnici” opet na startu. Čiji su zločini bili krvaviji? Da li je veći zločin čišćenje Hrvatske od Srba ili je vukovarska tragedija ono što se nikad, nikad i nikad ne smije i ne može zaboraviti? I neće se zaboraviti tko je prvi počeo. Ne, ne, to se neće nikad zaboraviti. Nikad! Pa ni onda!

Ustaše…Četnici… Toliko sam oguglala na spominjanje obrijanih i bradatih koljača da sam u stanju samoj sebi postaviti neka pitanja. Sestru moga oca Nijemci su sa kućnog praga odveli u koncentracijski logor. Ni majka ni otac ni braća nikad je više nisu vidjeli. Imam njenu fotku. Dvadesetogodišnja Marija imala je blistave zube i kovrdžavu smeđu kosu. Oteli su je davne četrdeset i druge. Ja, kad god mogu, odem u Berlin na neku izložbu ili koncert. Šećem među Nijemcima i Njemicama. Ne pada mi na pamet pomisao kako su mi njihovi preci ubili tetku. Ne palim se ni na Angelu Merkel koja jest današnji Hitler iako izgleda kao časna sestra na službenom putu. Njemačka s njom na čelu zavija Evropu u crno ali građani Evrope, oni građani koje je i Hitler zavijao u crno, to ne vide.

Sestru moje tetke ubili su Talijani u Trstu. Kao dijete, kao cura, čak i danas kao prezrela žena znam skočiti do Trsta ali nikad, nikad mi ne padne na pamet da sam, dok pijem kavu, okružena potomcima fašista koji su ubili moju tetu. Ne znam kako je izgledala. Ni slika mi nije ostala.

Nijemci nam danas nisu neprijatelji a ubijaju nas svakodnevno, a s kim vi bankarite? Talijanskim bankama ni naši praunuci neće vratiti dugove u eurima i švicarcima. Pa ipak “nama” su jedini neprijatelji “četnici”, “njima” smo jedini neprijatelji “mi”, “ustaše”. Bilo bi smiješno da nije bolesno. Pokojni Srđa Popović jednom je rekao kako se mrzimo strastveno i kako ćemo se mrziti dovijeka jer govorimo istim jezikom. Nijemci i Francuzi su se pomirili jer ne razumiju jedni druge.

Nedavno sam bila u Varšavi. Prijateljica mi je pričala o zločinima koje su Nijemci činili u Varšavi, nekoliko dana pred kraj rata. Masakrirali su poljske djevojke i mladiće, uništili su poljsku mladost. Rusi su na rubu Varšave hladno gledali kako se Varšava kupa u krvi. “Prokleti Rusi”, rekla je moja prijateljica. Prokleti Rusi? A prokleti Nijemci?

To bi bilo to. Poljaci mrze Ruse, Hrvati mrze Srbe, Srbi mrze Hrvate a i prvi i drugi i treći dižu kredite u švicarcima kod Nijemaca. Mi Hrvatice i mi Hrvati u svojoj bismo mržnji morali biti malo maštovitiji. U sebe ubacivati uvijek istu hranu opasno je po zdravlje. Sjašimo na godinu ili dvije sa četnika. Zajašimo Amere, Engleze, Nijemce, Talijane, Austrijance. To bi nas moglo prosvijetliti. Tko zna, možda bismo nakon nekakvog zbrajanja i oduzimanja došli do zaključka da možda četnici i nisu ono najgo…

Ne, ne mogu završiti ovu rečenicu. O čemu ja pričam?!

(Blog Vedrane Rudan)

KOMENTARI2 komentara

  1. Svetislav says:

    Vedran opet generalizuje i izjednacava krivce. Po definiciji, genocid je sistematsko i planirano unistavanje citavog naroda, ukjlucujuci njegovo ekonomsko i fizicko unistenje. To je samo radila ndh i sadasnja hrvatska tokom 1990-tih na nasim prostorima. Tako sada hrvatska ima 95% hrvata (sto milom sto silom), i samo 5% ostalih, a pre rata je imala 70% hrvata, 25% srba i 5% ostalih. Dotle "zlocinacka" Srbija ima 60% srba i 40% ostalih.

  2. Posmatrač says:

    Poštujem gđu Rudan, i rado čitam njene tekstove. I uglavnom se slažem. Ali zaista je smešno izjednačiti Srbe i Hrvate, u bilo kom smislu. Potenciranje da je neprijatelj zapravo na zapadu, banke, USA, EU, za to skidam kapu. Ali ustaše i četnici, ne, to ne pije vodu. Danas je bar jasno da su Srbi u Hrvatskoj napadnuti da bi se izazvao rat. Jasno je da je ista ekipa koja je dala zeleno svetlo da se napadnu Srbi, ne bi li se razbila Jugoslavija, dala zeleno svetlo i da se Hrvatska etnički očisti. I što šta je danas mnogo jasnije. Pozdrav i poštovanje gdi Rudan još jednom, ali nemojmo izjednačavati. Jer zna se ko je jedini u WWII imao logor za decu, i još milion takvih primera. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *