Veh-bi-aj

Veh-bi-aj

6 avgusta 2013

boristhPiše: Boris Knežević

Ma koliko da je nezahvalno komentarisati verske teme u bilo kojoj religiji zbog rizika da vam odmah prilepe etiketu nacionaliste i netolerantnog tipa, poternica koja je nedavno raspisana za muzičarima iz Lukavca zbog „skrnavljenja islama“ svakako je zaslužila poseban osvrt.

Prvo, moram da priznam da uopšte ne slušam vrstu muzike koju sviraju „Sihiratori“. Protiv hevi metala nemam ništa, čak naprotiv, ali jednostavno nisam u tom filmu. Ono što je interesantno u celoj priči oko fetve koju su zbog „bogohulnih stihova“ na „Sihiratore“ bacile neostvarene hodže iz Saffa, Diwana i sličnih ekstremističkih bošnjačkih portala i novina je to da ni oni koji su ih prokleli zbog vređanja Alaha verovatno nisu razumeli o čemu to momci iz Lukavca zapravo pevaju?! Iskreno, nekoliko poslednjih dana razbijao sam glavu i bubne opne pokušavajući da iščupam makar nekoliko razumljivih reči iz bujice žestokog ritma prokuženog benda. Potpuno bezuspešno.

Ako bošnjački verski „higijeničari“ i branioci „čistog islama“ nisu razvili neko šesto čulo koje je u stanju da „provali“ zaglušujuću buku koju prave „Sihiratori“, zaista mi nije jasno šta im je toliko zasmetalo u muzičkom opusu ovog benda i zašto ga smatraju tolikom opasnošću? Posebno iz razloga što se ljubitelji tzv. treš metala, kojeg sviraju „Sihiratori“, u zemlji gde se još masovno slušaju Sinan, Šemsa i Stoja mogu smatrati zanemarljivom društvenom grupom.

Pre nekoliko godina, kada je u Sarajevu otvoren famozni BBI centar, pojedini mediji iz Federacije BiH preneli su informaciju da se ispred ulaza u ovo zdanje, odmah nakon svečanog otvaranja, pojavila grupa ljudi sa podužim bradama i kraćim pantalonama. „Veh-bi-aj“, kako su ih duhovito nazvale pojedine Sarajlije, iliti šerijatska policija sačinjena od pripadnika vehabijskog pokreta, osetila se odgovornom za čuvanje verskog morala muslimana u BBI-ju pošto su tamo, kao i u svakom velikom tržnom centru, odmah počele da defiluju devojke u oskudnoj odeći koja, prema shvatanju „pravih“ muslimana, ne priliči poštenim hanumama.

Akcije „veh-bi-aja“ zabeležene su nedavno i na Ilidži i u Hrasnom, gde su mladim i zaljubljenim parovima zabranjivali da se u vreme Ramazana nepristojno diraju i ljube na javnim mestima.

U svetlu svega navedenog, hajka na metalce iz Lukavca koji u svojim pesmama „krpe“ bludne hodže a’la Gluha Bukovica i prozivaju vehabije za uvođenje šerijata u Federaciji BiH, potpuno je očekivana. Bez obzira na to što njihove pesme niko ne razume. Važno je da postoje.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *