Vehabija Bosnić ponovo poziva na Džihad

Vehabija Bosnić ponovo poziva na Džihad

19 августа 2014

bilal-bosnic-241x300Vođa jedne od najvećih zajednica pripadnika radikalnog islama u BiH Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države.

Poziv Bilala Bosnića mladim muslimanima iz BiH da se pridruže Islamskoj državi ostao je zabeležen na video-snimku s poslednjeg predavanja koje je održao svojim sledbenicima s područja Cazinske krajine u severozapadnoj Bosni, piše Dnevni avaz, prenosi Tanjug.

Bosnić je u tom istupu, između ostalog, rekao da „istina i Islamska država opstaju i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji se bore protiv istine“.

Pošto su novinari Avaza kontaktirali sa njim, kako bi im pojasnio zbog čega podržava terorističku organizaciju Islamska država, Bosnić je tvrdio da on to nije rekao i da je sve rezultat različitih interpretacija njegovog istupa.

I sama vehabijska zajednica u BiH podeljena je kada je reč o odnosu prema Islamskoj državi.

Tako je Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao kao dobrovoljac u Siriju, ali se tamo, prema dostupnim informacijama, bori u redovima organizacije Džabat el Nusra, koja se ograđuje od Islamske države.

Džabat el Nusra smatra se bliskom Al Kaidi, a obe organizacije protive se onome što Islamska država trenuto radi u Iraku i Siriji sprovodeći masovna ubistva, pljačke i proterivanja stanovništva koje ne smatraju lojalnim.

Vlasti u BiH nemaju precizne podatke o tome koliko se građana te zemlje trenutno bori na kriznim žarištima kakvo je sirijsko.

Oslobođenje prenosi procene policijskih agencija po kojima je iz BiH u Siriji do sada otišlo da ratuje pedesetak mladića, a 32 su se, navodno, već vratila u zemlju.

Parlament BiH je u junu doneo zakon kojim se učestvovanje građana BiH u oružanim sukobima u inostranstvu, pa čak i podsticanje na to, tretira kao krivično delo, za šta je moguće dobiti do 10 godina zatvora, ali do sada po tom zakonu niko nije procesuiran.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u