Vehabije iz BiH prete celoj Evropi

Vehabije iz BiH prete celoj Evropi

28 avgusta 2013

VehabijeNa strani radikalnih islamista u Siriji, Avganistanu, Iraku, Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu bori se najmanje 340 građana BiH, navodi se u Informaciji o stanju bezbednosti u BiH parlamentarne komisije za odbranu i bezbednost i upozorava da radikalni islamski pokret koji se razvija u BiH postaje ozbiljna pretnja po bezbjednost cijele Evrope.

Predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost BiH Dušanka Majkić rekla je za „Večernje novosti“ da bezbednosni izveštaji govore da bi povratak radikalnih islamista u BiH mogao da destabilizuje političku i bezbednosnu situaciju u zemlji, te ističe da je stav ovog tela da bi zakonom trebalo zabraniti odlazak državljana BiH na ratišta širom sveta.

„I izveštaj Stejt dipartmenta ukazuje da jača radikalni islamski pokret u BiH, a da je problem u neefikasnoj i nekoordinisanoj borbi nadležnih institucija i službi protiv ovog zla savremenog doba“, ukazala je Majkićeva.

Majkićeva kaže da bezbednosne službe moraju sačiniti efikasniji plan mera za suzbijanje pretnji od vehabijskog terorizma.

U Informaciji je naglašeno da su domaće bezbednosno-obaveštajne službe obradile 36 predmeta koji se odnose na regrutovanja pripadnika radikalnih islamskih pokreta u BiH za odlazak na svetska ratišta.

Bezbednjaci su analizirali čak 71 predmet u vezi sa trgovinom oružja i eksploziva u BiH, pišu „Večernje novosti“.

Sve bezbjednosne procene upućuju na pojačane terorističke aktivnosti pripadnika vehabijskog i selefijskog pokreta u BiH, a suštinsko pitanje je kako će povratak džihadista sa svetskih ratišta uticati na bezbednosnu situaciju u zemlji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *