VEHABIJE PRETE SRBIJI – Poziv muslimanskih ekstremista na „ustanak“

VEHABIJE PRETE SRBIJI – Poziv muslimanskih ekstremista na „ustanak“

10 marta 2014

Jihad warriorNakon hapšenja vehabija I. C. (26) i S. P. (31), članova mesdžida „Furkan“, osumnjičenih da su organizovali slanje mladića iz Sandžaka u Siriju i da su se upravo spremali da krenu u tamošnji rat, na društvenim mrežama u ponedeljak su osvanule pretnje državi i nekim političarima. U nepotpisanom saopštenju za koje se veruje da dolazi iz „Furkana“ na nekim portalima poziva se čak i na „ustanak“.

Autori ovog teksta navode da su „naprijatelji Alahove vere uhapsili dva brata pod izgovorom terorizma kako bi zataškali pravu istinu o teroru koji dolazi od strane političara prema sopstvenom narodu“.

– Kad god narod ustane i govori protiv vlasti, oni sprovode akciju protiv muslimana koji uspostavljaju red na zemlji i koji se ne bave nikakvim kriminalom – ističe se u saopštenju nakon koga slede komentari u kojima se vređaju i optužuju pojedini političari, preti državi i poziva na ustanak.

U „Furkanu“, međutim tvrde da nisu nikakvi teroristi i da, kako navode, „samo slede Alahov put“.

Jedan od vahabija uhapšen je u nedelju dok se spremao da preko Kosova i Metohije krene u Siriju. Uhapšeni su do sada, kako smo saznali, upravo preko „kosovske veze“ u Siriju odveli pet-šest Sandžaklija. Inače, hapšenje je u Novom Pazaru odmah iskorišćeno u političke svrhe, a u odbranu uhapšenih stali su, na čuđenje mnogih, i portali bliski verskim vođama i političarima koji su svedočili protiv tih istih vehabija i koji su doprineli da jedna grupa sledbenika učenja Muhameda bin Abdulvahaba, koji je u 18. veku osnovao posebnu frakciju u islamu kasnije nazvanu „vahabizam“, dobije višegodišnje zatvorske kazne.

Inače u pokretu vahabija ima različitih ljudi, od istinskih vernika, koji tvrde da nisu sektaši i da samo verno slede put proroka Muhameda, sa koga su, kako obično naglašavaju, mnogi skrenuli uzimajući od islama samo ono što im odgovara. Tu su i oni „predozirani verom“ koji bi da i druge nateraju da misle, ponašaju se, oblače i klanjaju kao oni. Među vahabijama su i razne intereždžije, koji su u pokret ušli da bi nešto ućarili i zaradili. Jedan broj ortodoksnih kriminalaca i terorista koji su, poput Mevluda Jašarevića ili onih koji su sada u Siriji, spremni da uzmu „kalašnjikov“ u ruke i pucaju u neistomišljenike, takođe, su među vahabijama.

Ministar Rasim Ljajić zalagao se u više navrata za usvajanje zakona kojim bi se sa pet godina zatvora kažnjavali svi koji organizuju slanje ratnika iz Srbije na strana ratišta, a sa tri godine zatvora oni koji odlaze u takve ratove.

AL KAIDA

U ratu u Siriji, prema nekim podacima, učestvuje i oko 1.000 dobrovoljaca, mahom vehabija, sa prostora Balkana. Oni su tamo otišli iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore… Mnogi strahuju šta će biti kada se borci koji su ratovali pod zastavom Al Kaide vrate svojim kućama.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *