Vehabijske vođe i humanitarci otpremaju džihadiste u Siriju

Vehabijske vođe i humanitarci otpremaju džihadiste u Siriju

4 juna 2013

mudzahediniRegrutovanje i slanje boraca iz BiH na ratišta za koja radikalni islamisti smatraju da se na njima vodi džihad organizuju udruženje „Poziv u raj“ iz Tuzle, vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči, neformalno udruženje građana „Ensarije“ i delovi ugašenog udruženja „Bosanska idealna futura“ iz Zenice, piše „Glas Srpske“.

Na regrutaciji radi i organizacija „Youth Build International“ na području Tuzle i Brčko distrikta. U finansiranju slanja džihadista na ratišta najvažnije karike su bivši šef TWRA iz Beča Hasanein el Fatih, koji je sada vlasnik jedne agencije iz Bratislave.

Tu je i trgovac oružjem Šafik Ajad, koji se nalazi na konsolidovanoj listi terorista i terorističkih organizacija Savjeta bezbednosti UN.

Među finansijerima džihada je i kancelarija turske Humanitarne organizacije IHH u Sarajevu, hafiz Muhamed Porča putem svojih organizacija iz Austrije i Mađarske, te Ambasada Palestine u Sarajevu.

Tu je i jedan pripadnik specijalne policije iz Rijeke koji pomaže organizaciju slanja džihadista u Pakistan i Avganistan i jedan hrvatski obaveštajac koji organizuje slanje ratnika u Siriju i Avganistan.

Džihadiste za Irak regrutuje imam iz Bužima Bilal Bosnić.

Glavni putevi za odlazak avio-linijama su Sarajevo – Istanbul i Beč – Istanbul pomorskom linijom preko Hrvatske.

Rute su Rijeka – Ankona i Split – Bari, zatim rute Sarajevo – Foča – Nikšić – Ulcinj – Ada Bojana – Drač te Sarajevo – Goražde – Priboj – Sjenica – Novi Pazar – Priština – Prizren – Rezhen – Lezhe u Albaniji.

Procenjuje se da u Siriji ratuje oko 1.000 islamista iz BiH, Makedonije, Kosova i Metohije.

„Fejsbuk“

U regrutaciji boraca džihada učestvuju i mnogi internet portali. Značajan je i nastup Pakistanske talibanske grupe Tehrik-e-taliban (TTP), koja je otvorila nalog na društvenoj mreži „Fejsbuk“ putem koga regrutuju pristalice za razne vrste poslova. Riječ je o stranici „Umar Media TTP“, koja je prije blokade, od septembra do novembra 2012. godine, imala više od 8.360 lajkova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *