Vehabijski vođa, Husein Bosnić, živi sa četiri žene

Vehabijski vođa, Husein Bosnić, živi sa četiri žene

24 априла 2013

bilal-bosnic-241x300Husein Bilal Bosnić, vehabijski lider i propovednik vehabizma iz Bužima, narednih će dana biti pod lupom policije pošto već godinama ima čak četiri žene, sa kojim živi pod istim krovom.

Nevladin sektor, koji se bavi zaštitom pripadnica nežnijeg pola, smatra da ovaj slučaj potencijalne poligamije mora da bude istražen, a u nadležnom MUP-u Unsko-sanskog kantona (USK) uveravaju da će to i da učine.

„Kazaću našim pripadnicima da to isproveravaju“, rekao je Šefik Smlatić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Da u Bosnićevim odajama žive čak četiri pripadnice nežnijeg pola, čula je i Azra Hasanbegović, direktor nevladine organizacije „Žena BiH“, koja ističe da to nije dozvoljeno, ocenjujući da je to „strašno i čuti“.

„Verovatno je venčan samo sa jednom, a možda ni sa jednom. Ne znam šta ih je navelo na to. Verovatno neznanje ili neimaština. Bilo bi dobro kada bismo se mi u ženskim organizacijama time pozabavile, zajedno sa institucijama, kako bismo videli zašto su te žene na to pristale“, naglašava Hasanbegovićeva.

I u Udruženju „Žene ženama“ potvrdili su nam da nijedno pravilo ne dozvoljava da čovek ima čak  četiri izabranice.

„Prvo, pitanje je jesu li te žene iz BiH. Svi moraju da se uključe, te da se ispita zašto su one pristale na tako nešto i da li su na to pristale njihove porodice“, upozorava Nuna Zvizdić, izvršni direktor u Udruženju „Žene ženama“.

Inače, Bosnićeve izabranice rodile su mu čak 16 potomaka, od kojih najstariji ima 20 godina, dok je najmlađeg dobio pre nekoliko meseci.

Međutim, iako je poznato da je Bosnić oženjen, ne zna se da li je brak sklopio sa jednom ili sa više pripadnica nežnijeg pola. Zakon je prekršen samo u drugom slučaju.

Naime, u Agenciji za ravnopravnost polova BiH podvlače da je, u skladu sa entitetskim krivičnim zakonima u našoj zemlji, zabranjena dvobračnost, a samim tim i višebračnost.

U toj agenciji pojašnjavaju da se porodičnim zakonima ne uređuju posebne zabrane u pogledu postojanja više vanbračnih zajednica.

„U slučaju postojanja vanbračnih životnih zajednica ne postoji utvrđena nadležnost organa za postupanje“, naglašavaju u Agenciji za ravnopravnost polova BiH.

(Nezavisne novine – Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u