Век „Плаве гробнице“

Vek „Plave grobnice“

9 novembra 2017

POVODOM sto godina od smrti Milutina Bojića, u četvrtak će, u 19 časova, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, biti predstavljen prvi naučni zbornik o velikom srpskom pesniku. Autor čuvene pesme „Plava grobnica“ poživeo je samo dvadeset pet godina, ali je i u svom kratkom životu ostvario mnogo toga za pamćenje.

Učesnik je balkanskih ratova 1912. i 1913. godine i Prvog svetskog rata, a sa srpskom vojskom je prešao i Albaniju. Dramu „Uroševa ženidba“ štampao je na Krfu. Zbirku stihova „Pesme bola i ponosa“ objavio je u Solunu, a u njoj je i već slavna „Plava grobnica“, posvećena stradanju naših ratnika: njene stihove i danas s posebnim pijetetom, gotovo ritualno, izgovaraju svi posetioci mauzoleja na ostrvu Vidu. Tragični pesnik preminuo je 8. novembra 1917. godine u bolnici u Solunu. Sahranjen je na Zejtinliku, ali su njegovi zemni ostaci pet godina kasnije preneseni u Beograd.

Zbornik radova „Poetika Milutina Bojića“ (urednici prof. dr Jovan Delić i dr Svetlana Šeatović) pojavio se u izdanju Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, Biblioteke „Milutin Bojić“ i „Dučićevih večeri poezije“ u Trebinju. U predstavljanju knjige učestvuju dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, dr Miloš Ković, dr Aleksandar Jovanović, dr Svetlana Šeatović i dr Jovan Delić. Poeziju Milutina Bojića govoriće glumac Dejan Čavić.

Inače, „Poetika Milutina Bojića“ sastoji se iz trideset dva rada, podeljena u sedam poglavlja. Naučne studije književnih proučavalaca iz Srbije, Republike Srpske i Italije usmerene su na poetička i žanrovska pitanja (poezija, drama, prevodi i pozorišna kritika) u sveukupnom opusu ovog umetnika, ali se bave i komparativnim pitanjima i veoma zanimljivim problemom recepcije. Pored predstavljanja zbornika, biće otvorena i izložba „Sto godina Plave grobnice“, autorke Olge Ječmenice. Posetioci će moći da vide original rukopisa „Plave grobnice“ iz 1917. godine (pronađen pre tri godine), koji se čuva u Biblioteci „Milutin Bojić“. Izložba je otvorena do 13. novembra.

SPOMEN

BIBLIOTEKA „Milutin Bojić“ i njeni zaposleni odaće u četvrtak poštu velikom pesniku polaganjem venca kraj njegovog spomenika na uglu Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića. U 11 časova položiće i vence na grob Milutina Bojića, koji se nalazi u porodičnoj grobnici na Novom groblju, a ovom činu prisustvovaće i najbliži srodnici našeg pesnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *