„ВЕЛИКА АЛБАНИЈА“ НА ВИДИКУ: Шта се крије иза новоосноване платформе Западнобалканска четворка?

„ВЕЛИКА АЛБАНИЈА“ НА ВИДИКУ: Шта се крије иза новоосноване платформе Западнобалканска четворка?

2 априла 2023

Алтернатива Отвореном Балкану или подршка албанским интересима у региону- шта се крије иза новоосноване регионалне платформе под именом Западнобалканска четворка?

Да је формирана у главном граду Северне Македоније, објављено је пре три дана. Уз ову земљу, дио платформе су и Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово.Као свој стратешки циљ, поставили су потпуну усклађеност са спољном политиком Европске уније. Занимљиво је да је премијер Северне Македоније само два дана касније у Београду изјавио да је састанак четворке био неформалан.

Аналитичари ову иницијативу виде као нови притисак на Србе.

Као поуздани партнери НАТО-а и Европске уније, Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово у потпуности ће усагласити спољну и безбедносну политику према Русији и евроатланским интеграцијама.

Саопштио је то након састанка у Скопљу, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи.

Вест се брзо проширила регионом и отворила бројна питања.

На њих је делом одговорио премијер Северне Македоније, Димитар Ковачевски током званичне посете Београду.

– То није нека озбиљна платформа која има неке меморандуме о сарадњи или споразуме који су потписани. Ради се о неформалном састанку где су се разменила мишљења у односу на усаглашеност са спољном политиком Европске уније – рекао је Ковачевски.

Званични Београд још нема став о питању Западнобалканске четворке, јер иницијатива није формална, поручила је кратко премијерка Ана Брнабић.

– Био је један састанак, након тог састанка се неко слико и поставио неке ствари тако да не постоји ништа формално око чега бих ја могла да се изјасним – истакла је Брнабићева.

Да се иза иницијативе договорене у Скопљу крије идеја о „великој Албанији“, упозорава председник Српске Милорад Додик. Овакво организовање, каже, корак је ка јачању албанског фактора у региону, а све под покрићем „европских стандарда.“

– Као што можете да видите то је склопљена албанска четворка у суштини – Албанац из Македоније, Албанац с Косова, Албанац из Албаније и у Црној Гори имамо такву власт какву имамо. Они покушавају да направе албанску причу и „велику Албанију“, они се само покривају том причом о Европи – навео је Додик.И док на сваки пројекат повезивања и интегрисања албанског народа на Балкану западни центри моћи гледају благонаклоно, сличне српске пројекте, подсећа Додик, проглашавају дестабилизујућим. Истиче да и овај пут, служећи се двоструким стандардима, запад настоји маргинализовати Србе.

– Ево ја сад кажем да је наш циљ уједињење. Сад ме зовните за два дана да чујете какви су коментари. А то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим. Само бирамо тренутак кад ћемо то урадити. То није уопште спорно. Они могу све, је ли? – додао је Додик.

Уз јачање албанског националног простора науштрб српског, бивши дипломата Зоран Миливојевић истиче и да иницијатива четворке доприноси доминацији НАТО-а на простору Западног Балкана.

– Прво, ту нема српског фактора – нема БиХ и Србије. Друго то је простор који је у потпуности под доминацијом НАТО-а и треће је да је један од стратешких циљева западна политика према Русији у овом тренутку, односно мора бити у функцији те политике – истиче Миливојевић.

А узимајући у обзир да су Северна Македонија, Албанија и Црна Гора признале независност Косова, Миливојевић слути додатни покушај да се, путем иницијативе четворке, афирмише косовска државност.

– Црна Гора се није изјаснила око Отвореног Балкана, а овде директно јесте. С друге стране, ове земље су признале Косово, то значи да ту нема места за Србију – истакао је Миливојевић.

Замах у стварању различитих групација у Европи које су начелно вођене антируском политиком, јасно говори да се Америка креће ка потпуној доминацији над Европом која је, истиче Миливојевић, пред западом одавно умукнула.

(РТРС)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    brate skupili se kokošari i svi nose belo kapče i prave "medjunarodnu" platformu za pokupaj stvaranje velike albanije.Ali "pastiri" sa prokletija su smetnuli sa uma da mi nismo ovce a i mafija u tirani neje baš na prst u dupe sa "pastirima".Znate oni misle da će kao i ranije moći da se motaju po kreševima i vode neke pljačakaške upade ali to vreme je prošlo.Kraljevina srbija i posle jugoslavija a zatim partiznaska vlast su godinama pokušavali da rasčiste sa balsitičkim pokretom i šiptraskom planiskom mafijom i uspeli sus samo da ih suzbiju.Ta mafija je danas na KOSOVU u ravnici:) a tada nisu postojali dronovi.Teško da će vatru više zapaliti u planini a da ih ne nadju rakete a mogu samo da zamišljaju čvrstu gradjevinu bilo gde uplanini kad krene čišćenje ima bre po pećinama da se kriju.Tako su rusi počistili sve pobunjene čečenske klanove po kavkazu do zadnjeg uveta,a kakvkaz je mnogo veća planina od prokletija:)Jedini razlog zašt oni još uvek nesmetano divljaju je trenutna kombinacija sa NATO i EU ali to neće još dugo trajati a onda neka spreme rezerevne pelene.Mi ćemo morati da ih suzbijamo i suzbijemo kao što se i divlji predatori suzbijaju po šumi kad se namnože previše i to će se sigurno desiti a u dolinu oni više da sidju majci,neće smeti.Samo polako vreme im je skoro isteklo a njihova demisija je samo pitanje novca i tehnike a mi ćemo iamti i jedno i drugo da jednom zasvagda na balakanu rasčistimo sa pljačkaškim bandama koje glume NACIJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u