ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ФОРМИРА „РАТНИ КАБИНЕТ“

VELIKA BRITANIJA FORMIRA „RATNI KABINET“

29 jula 2019

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poručio je liderima EU da će razgovarati o Bregzitu kada pokažu da su spremni da izmene svoju poziciju o sporazumu.

On je dodao da će u suprotnom napustiti evropski blok bez ikakvog sporazuma, saopštila je Džonsonova portparolka.„Premijer je raspoložen da sedne i razovara kada se pozicija promeni“, izjavila je portparolka, prenosi Rojters.

On je tokom vikenda formirao „ratni kabinet“ od šest ministara da donose odluke o Bregzitu, a i za pripremu vanrednog budžeta u slučaju razlaza bez dogovora sa EU, saznaje se od ministara – prenosi portal EU Obzerver.

Vlada u Londonu radi pod pretpostavkom da EU neće ponovo pregovarati o sporazum o Bregzitu i priprema se da napusti evropski blok bez sporazuma, prenosi EU Obzerver izveštaj Rojtersa.

Džonson je prošle nedelje rekao da će Velika Britanija izaći iz Unije bez sporazuma ukoliko EU ne odustane od klauzule o takozvanom „bekstopu“ za Irsku: sigurnosne mere koju su dogovorili Velika Britanija i EU da spreče nastajanje „tvrde granice“ između Irske i britanske pokrajine Severne Irske posle Bregzita.

Majkl Gov, novi ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude dogovora, napisao je da je moguće da se sporazum neće postići sa Briselom do oktobra, kada ističe novi rok da Velika Britanija izađe iz EU, i ponovio da je zadatak jasan: da se izađe iz EU 31. oktobra bez daljeg odlaganja.

Gov je rekao da će Džonsonova vlada uložiti velike napore da osigura bolji sporazum od Evropske unije.

„I dalje se nadamo da će promeniti mišljenje, ali moramo da delujemo pod pretpostavkom da neće. Izlazak bez sporazuma je vrlo realan i moramo osigurati da budemo spremni za to“, rekao je Gov za Sandej tajms.Sadžjid Džavid, novi ministar finansija, rekao je za jučerašnji Sandej telegraf da će ove nedelje ;biti znatnog dodatnog finansiranja da bi Velika Britanija u potpunosti bila spremna da ;31. oktobra napusti EU, sa sporazumom ili bez njega.

On je rekao da pripreme uključuju najveću kampanju javnog informisanja da bi se pripremile kompanije i građani.

Džonsonov takozvani „ratni kabinet“ uključuje Gova, Džavida, ministra spoljnih poslova Dominika Raba, sekretara za Bregzit Stiva Barklija i državnog pravobranioca Džefrija Koksa, i sastajaće se svakog ponedeljka.

Nova ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel koja nije u toj grupi, napisala je juče za list Mejl on Sandej da će zaustaviti automatsko pravo ulaska građana EU u Veliku Britaniju, bilo da imaju posao ili ne.

Sandej tajms je napisao juče da je kreator kampanje „Glasajte za izlazak“ Dominik Kamings, sada viši Džonsonov savetnik, rekao saradnicima premijera da moraju da upotrebe sva potrebna sredstva da osiguraju Bregzit.

Medijska ofanziva ministara preko vikenda može se videti i kao vršenje pritiska na EU čiji zvaničnici su rekli da neće biti ponovnih pregovora o sporazumu o razlazu, prenosi EU Obzerver.

Džonson danas ide u Škotsku, gde su građani većinom glasali da ostanu u EU, i gde je vođa konzervativne partije Rut Dejvidson čvrsto protiv Bregzita bez sporazma.Mediji takođe javljaju da je bivši ministar finansija Filip Hamond koji je dao ostavku prošle nedelje da mu Boris Džonson ne bi bio šef, razgovarao sa opozicionom Laburističkom strankom o tome kako da spreče Bregzit bez sporazma sa EU.

Tokom vikenda je najveća britanska poslovna grupacija, Savez britanske industrije (CBI) upozorio da ni Velika Britanija ni EU nisu spremne za Bregzit bez sporazuma 31. oktobra.

CBI je naveo da u slučaju da se izađe bez sporazuma, 24 od 27 sektora britanske privrede biti poremećeno, a posebno manje kompanije koje su slabije pripremljene. Ta grupacija je dala 200 preporuka za obe strane da ubrzaju pripreme za Bregzit.

Šefica grupacije za pregovore sa EU Nikol Sajks rekla je da je „to kao da stavljate vreće s peskom za odbranu od poplave. Kuhinja će i dalje biti pod vodom, ali možda možemo da spasemo spavaću sobu na spratu“, rekla je ona, prenosi AP.

CBI je danas naveo da britanska vlada treba da nastavi sastanke s poslovnim čelnicima o Bregzitu i izdvoji više vremena za donošenje zakona povezanih s izlaskom iz EU bez dogovora.

KOMENTARI3 komentara

  1. A akoM says:

    Pa tako je!što su si Merkelica u Makron umislili?!?Pa zna se tko je šef!

  2. milorad2 says:

    koja je ovo šarada ali na kraju će morati da izadju sem ako se zvanično ne predomisle a mnogi se premišljaju i pitaju ZAŠTO?

  3. persida says:

    Za vreme Drugog svetskog rata imali su "Komitet za stratesku obmanu". Nista novo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *