ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ИЗАШЛА ИЗ ЕУ – Славље у Лондону

VELIKA BRITANIJA IZAŠLA IZ EU – Slavlje u Londonu

1 februara 2020

Bregzit se dogodio – Velika Britanija više nije u Evropskoj uniji. Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape u životu te države i njenih građana.

Posle 47 godina Velika Britanija više nije članica EU, a pristalice Bregzita na Parlamentarnom skveru u Londonu slave „povratak nezavisnosti“. Premijer Boris Džonson obećava novi početak.

Posle tri i po godine od kada je većina britanskih građana 2016. godine odlučila da njihova zemlja napusti EU u Briselu je u tišini spuštena zastava Velike Britanije. Bez fanfara i zvaničnika EU, praćena samo zvukom blica sa aparata foto-reportera.

EU gubi 15 odsto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i prestonicu svetskog kapitala – London, prenosi RTS.

U gradu na Temzi drugačija slika, svečarski su osvetljene sve zgrade vlade okićene zastavama. Dan Bregzita obeležile su kolone veselih pristalica Bregzita dok je u iščekivanju ponoći zgrada Parlamenta bila obasjana u bojama britanske zastave.

U Škotskoj sasvim druga pesma. Dok mnogi Škoti žale zbog izlaska Velike Britanije iz EU, premijerka Škotrske Nikola Sterdžen poručuje da i dalje želi referendum o nezavisnosti tokom ove godine ali da se to možda neće dogoditi pre izbora za škotski parlament 2021. godine.

KOMENTARI3 komentara

  1. Gardista says:

    Hajde i mi da napustimo EU!

  2. milorad2 says:

    "prestonicu svetskog kapitala – London"--E pa u toj "prestonici" su se preračunali gadno.Ovo je DOBAR dan za celu evropu i vrlo loš za bankarsku grupu elitnih UBICA iz londona.Čitav "bregzit" je orkestriran iz tog vrha finansijskog kapitala koji je odavno prestao da bude bankarski kartel i sad je pravi punokrvni mafijaški kartel.Baš me zanima kako oni misle da funkcionišu bez pranaj para od narkotika, kada narko mafije budu pocepane a taj dan je blizu.Onj na filipinima nije slučajan a primećuje se pojačana obaveštajna i policijska aktivnost u vezi narko kartela i njihovih operacija.U zadnjih nekoliko god.je zaplenjeno više droge nego u prethoidne DVE decenije a to je tek početak.Uskoro će biti usvojena nova pravila i novi zakoni i za trgovce i za mušterije, samo gledajte šta se dešava i ne kupujte tu robu jer će da završite u rudnicima ili negde tako.

  3. petrovgrad says:

    Sada je glav bivše SR Slovenije i bivše SR Hrvatske značajniji za EU od Velike Britanije. Bugarska, Rumonija, Češka, Poljska su instituciono daleko jače od Veliike Britanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *