ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ИЗГУБИЛА ТЕРИТОРИЈУ: Бивша колонија присвојила шта јој припада (ФОТО)

VELIKA BRITANIJA IZGUBILA TERITORIJU: Bivša kolonija prisvojila šta joj pripada (FOTO)

29 januara 2021

Sud za pomorsko pravo Ujedinjenih nacija presudio je da Velika Britanija nema suverenitet nad arhipelagom Čagos. Sud je naveo da London nije ispunio prethodne presude i preporuke u kojima je zatraženo da se ostrva vrate Mauricijusu.

Odluka suda za pomorsko pravo UN potvrdila je presudu Međunarodnog suda pravde i rezolucuju u Generalnoj skupštini UN.Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo je prema presudi Međunardnog suda pravde da preda ostrva bivšoj koloniji Mauricijus do decembra 2019. godine, što je prethodno skoro jednoglasno izglasala GSUN.

„Presuda… je jasna i nedvosmislena. Mauricijus ima suverenitet nad arhipelagom Čagos“, rekao je premijer Mauricijusa Pravind Džugnaut u prvom komentaru posle najnovije presude.

Velika Britanija više puta je ponovila je da će arhipelag Čagos biti pod kontrolom Mauricijusa onog trenutka kada London proceni da mu Čagos više nije potreban za odbrambene svrhe.

Bi-Bi-Si podseća da se u arhipelagu Indijskog okeana nalazi britansko-američka strateška baza.

Mauricijus tvrdi da je 1965. godine bio prinuđen da se odrekne kontrole nad arhipelagom Čagos u zamenu za nezavisnost od Velike Britanije.

(RTS/Bi-Bi-Si)

KOMENTARIJedan komentar

  1. I Love persida says:

    Britansko carstvo je bilo uvek mnogo halapljivo krenulo je ko muve na balegu svuda po svetu, pa kada su se najeli postali su još više iskvareni degenerici nego što su ranije bili i zbog bluda u svom carstvu ostatak sveta je počeo postepeno da se oporavlja. Gledajte history pa se uverite. Op, jare, ako to tako nije i bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *