Velika Britanija kreće u rasturanje Evropske unije

Velika Britanija kreće u rasturanje Evropske unije

1 oktobra 2013

21367_4_ukagainsteuVelika Britanija – kako je saopštio šef njene diplomatije Vilijam Hejg – traži realne promene u funkcionisanju Evropske unije jer želi njenu decentralizaciju po principu – Evropska unija samo tamo gde je neophodno, a nacionalno – svuda gde je moguće.

Nove zahteve zvaničnog Londona, Hejg je obrazložio ovako: „Sada EU našoj zemlji igra veću ulogu nego što to želi većina građana Ujedinjenog Kraljevstva, a tu ulogu je prisvojila bez saglasnosti Britanaca. Zato Britanci žele promene, žele da imaju izbor i mi ćemo im taj izbor obezbediti. Na pristajemo na kozmetičke promene. To je malo. Želimo realne promene u funkcionisanju EU jer nam je dosta beskrajne centralizacije. Želimo Evropu koja se ne bavi proizvodnjom sve većeg broja pravila i obezbeđivanjem sve većeg mešanja Brisela u stvari država-članica. Umesto toga, želimo da vlast bude vraćena nacionalnim parlamentima i biračima. To je Evropa kakvu želimo” – podvukao je Hejg na konferenciji konzervativne partije u Mančesteru.

Hoćemo – zaključio je – da u zakonima EU bude zapisano: EU samo tamo gde je neophodno, a nacionalno – svuda gde je moguće.

Ovo znači: gde god je to moguće – odluke treba da donose države, svaka za sebe. Ovo je funadamentalni princip drugačijeg prilaza EU za koji se zalažemo.

Britanski premijer Dejvid Kameron već je izjavio da njegova vlada želi puno pravo da odlučuje o deportovanju nelegalnih imigranata i prestupnika. Čak je upozorio da bi Velika Britanija – zbog toga – mogla istupiti iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *