VELIKA BRITANIJA: Na borce Islamske države primeniti srednjevekovni zakon o izdaji

VELIKA BRITANIJA: Na borce Islamske države primeniti srednjevekovni zakon o izdaji

18 oktobra 2014

Protest against the military operation in FallujahVelika Britanija mogla bi pribeći primeni srednjevekovnog zakona iz 1351. i optužiti svoje građane za izdaju ako se pridruže Islamskoj državi (IS) u Iraku i Siriji, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je da je IS, koja je zauzela velike delove teritorije Iraka i Sirije, velika pretnja Velikoj Britaniji, a policija i obavještajne službe tvrde da je na delu povećanje potencijalno smrtonosnih zavera, prenosi portal „Jutarnji.hr“.

Bezbednosni izvori smatraju da se oko 500 Britanaca – većinom poreklom muslimanski doseljenici – bori na strani IS-a u Iraku i Siriji, iako bi stvaran broj mogao biti mnogo veći. Bezbednosne službe brine mogućnost da oni koji se vrate iz rata izvedu napad na britanskom tlu.

Hamond je kazao da svaki britanski građanin koji je izrazio odanost IS-u može potpasti pod Zakon o izdaji iz 1351, usvojen tokom vladavine kralja Edvarda Trećeg.

„Videli smo izjave ljudi da su se obvezali na odanost tzv. Islamskoj državi. To postavlja pitanje oko njihove odanosti ovoj zemlji i oko toga je li počinjeno krivično delo izdaje“, izjavio je Hammond u četvrtak u parlamentu.

Najveća kazna za izdaju po britanskom zakonu je doživotni zakon, a do 1998. je bila smrtna – vešanje.

Poslednja osoba koja je u Velikoj Britaniji obešena zbog izdaje bio je Vilijam Džojs, propagator nacističke Nemačke, koji je vodio radijske emisije namenjene za stanovništvo Velike Britanije. On je smaknut 1946.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *