ВЕЛИКА БРИТАНИЈА није више велика СИЛА

VELIKA BRITANIJA nije više velika SILA

4 septembra 2019

Autor: Vladimir DOBRINJIN

BRITANSKI admirali zvone na uzbunu: zemlja je pred našim očima faktički izgubila kraljevsku ratnu flotu, glavni simbol svoje moći.

Ovakav zaključak su izveli i iz sramotne za London plenidbe britanskog tankera u Ormuskom moreuzu.Britanija je upravo zahvaljujući svojoj mornarici došla do toga da nad njenom teritorijom nikad ne zalazi Sunce.

Danas se o moći britanske ratne flote može govoriti samo u prošlom vremenu.

Ekspert španskog Kraljevskog instituta za međunarodne i strateške studije Elkano (Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estratégicos) Feliks Arteaga procenjuje:

„Ratna mornarica Velike Britanije imala je 1990-te 171 brod, a 2018-te – samo 77. U Londonu nastoje da uvere da je sve u redu i da je đsmanjena bronost kompenzovana – kvalitetom. Ukazuju da je njihovo težište ranije bilo na razaračima i fragatama, a danas na nosačima aviona i podmornicama“.

Ovo zvuči umirujuće, ali zbog čega je onda kontraadmiral Aleks Berton, bivši komandant britanske ratne mornarice upozorio da će posledice smanjivanja flote biti fatalne:

„Danas imamo samo 19 fregata, a 2005-te smo imali 31. To smanjilo našu sposobnost da štitimo svoje interese po svetu“.

Još jedan eks-komandant britanske flote – admiral Adam Vest – na stranicama dnevnog lista Guardian je ukazao: „Sramno je koliko nam nedostaje ratnih brodova zbog vladine politike stalnog smanjivanja vojnih rashoda. A samo u Persijskom zalivu bismo morali imati stalno po četiri broda koji bi obezbeđivali plovidbu naših civilnih brodova“.

Britanija je 1982-ge, u vreme rata za Foklande sa Argentinom, imala 60 razarača i fregata.

A od 19 brodova te klase – 10 je trenutno na remontu.

Zato je London u Persijskom zalivu – u vreme kada su Iranci zaplenili njegov tanker „Stena Impero“ – imali samo fregatu HMS Montrose. nalazila se na samo sat plovidbe ali se nije usudila da išta preduzme.Za Britaniju su problem i nosači aviona jer ih gotovo i nema.

Tačnije, ima samo jedan – Queen Elizabeth, koji prlovi od 2017-te.

Naredne godine treba da se pojavi još jedan koji će koštati 6,2 milijarde funti.

Arteaga ukazuje: „Britanija nema ratnu flotu koja bi odgovarala njenoj ambiciji da bude svetska sila“.

Britanski vojni ekspert Robert Foks ukazuje da vojni budžet zemlje neće 2020-te biti veći od 50 milijardi dolara, a da će samo za nosač aviona, podmornice klase Astute, avione F35 i remont desetina fregata biti potrebno u narednoj godini najmanje 6 milijardi funti više.

Britanci nemaju previše razloga da brinu dok ih štite SAD. Ali, ako se tu nešto poremeti – Britanija će morati da brine o svom fizičkom opstanku.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Garo says:

    Hvala dragom bogu da vam je dosao kraj, 1000 godina ste terorisali ostatak sveta.

  2. Branicevac says:

    he pa Djavo sa kojim ste bili u dilu doso po svoje!

  3. teoretičar says:

    Koliko je meni poznato, sa moćnom kraljevskom mornaricom je britanija upala u iznenadne probleme u sukobu sa starim argentinskim topovnjačama kod Foklanda. I našli sebe na ivici poraza. Stvar su rešili američki ratni brodovi koji su bili iza britanskih. Slično se dogodilo i francuskoj u Libiji i na lelek sarkozija stvar su rešili američki avioni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *