ВЕЛИКА БРИТАНИЈА – ОД ПРОПАЛЕ ИМПЕРИЈЕ ДО ПАЉЕЊА ВАТРЕ НА КОСОВУ!

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА – ОД ПРОПАЛЕ ИМПЕРИЈЕ ДО ПАЉЕЊА ВАТРЕ НА КОСОВУ!

20 октобра 2021

Одувек је Велика Британија на простору југоисточне Европе пројектовала своје националне и државне интересе, а у овом тренутку кад је поново постала самостална држава, односно држава ван ЕУ, жели да афирмише пројекат тзв. Глобалне Британије и задржи свој утицај и на Балкану, каже за Спутњик историчар Саша Адамовић.Подсећамо, Велика Британија подржала је акцију владе Аљбина Куртија „против организованог криминала“ на северу Косова у којој су специјалци РОСУ бојевом муницијом пуцали на цивиле Србе. Председник Србије Александар Вучић оптужио је Британију да стоји иза напада РОСУ на Србе.

То је нама Британија дала…

Према Адамовићевим речима, могло би се чак рећи и да су Британија и њене специјализоване службе увек имале традицију да се посебно баве овим простором.

„Историјски нам је то добро познато и добро је документовано тако да су сад општа места да су британске службе, односно британска политика итекако имала пресудан утицај, примера ради, у државном удару од 27. марта 1941. године, или готово пресудан утицај у довођењу Јосипа Броза Тита на власт 1945. године. Значи, утицај Британије и њених служби на нашем простору је увек био евидентан“, истиче Адамовић.

Гурке на Косову – подстицање инцидената на северу

Британија је способна као глобална сила да пројектује своје интересе широм света, а с обзиром да је једна од најважнијих држава спонзора тзв. косовске независности није чудно што се појављују информације о појачаном утицају те земље у последњим догађајима на Косову и Метохији.

Појава Гурки, елитне јединице британске војске на Косову три дана уочи последњих инцидената на северу покрајине не би требало да нас изненади јер је очито да су британске службе имале одређена сазнања да ће доћи до инцидената, каже Адамовић и додаје да не би искључио могућност да су Британци те инциденте у многоме подстакли.

Вође антисрпске политике

Он подсећа да се током протеклих година смањио амерички контигент из састава Кфора и да он више није највећи у оквиру тих мултинационалних снага. Истиче да је амерички контигент Кфора заправо минималан и да су Американци дошли до тог нивоа да су се малтене повукли са Косова и Метохије.

„Чак и ако Американци због неких других глобалних проблема, пре свега у Индо-пацифику, проблеме на Балкану стављају у други план, Велика Британија ће традиционално остати заинтересована за оно што се овде дешава и у будућности ће бити нека врста предводника у тим занимљивим, односно контроверзним догађајима“, сматра наш саговорник.

Британија у УН – без уважавања српских интереса

Адамовић додаје да Велика Британија и даље чврсто стоји на становишту да се тзв. косовска независност мора реализовати и не виде се назнаке да је политика у тој земљи спремна да преиспита свој однос према Косову или Републици Српској.

Зато не би требало да нас изненађује или чуди што ће се Британија свим снагама трудити да задржи свој утицај, не толико пресудан као што је био у прошлости, али и даље веома значајан, истиче Адамовић и подсећа на реаговања Британије на простору Балкана поготово кад наступа у Савету безбедности Уједињених нација.

Обично су наступи британског амбасадора изразито противсрпски орјентисани, без уважавања српских националних и државних интереса и на простору Косова и Метохије и Босне и Херцеговине, наглашава Адамовић.Од неговања „болесника са Босфора“ до два светска рата

Велика Британија се одувек трудила да има значајно присуство на Балкану, дуго времена је била главни заштитник империје која је била на издисају – Османскаог Царства и захваљујући њој је „болесник са Босфора“ продужио свој боравак на Балкану за још читав један век.

Такође, историјски су познати утицаји Британије на књаза Милоша, а спекулише се и о њеном утицају и на друге важне догађаје у српској историји, а могуће је чак међу утицаје Британаца на Балкану убројати и избијање Првог светског рата управо на нашем простору.

„У то време Велика Британија је имала велики интерес да спречи немачку изградњу пруге Берлин–Багдад која би дала можда одлучујућу геополитичку предност великој немачкој држави чија је намера била да оспори владавину британске империје на крају 19. и почетком 20. века. Да не причамо о Другом светском рату кад је Британија намеравала да спречи Краљевину Југославију, поучену искуством страдањем српског народа у Првом светском рату, да задржи неутралност у новом сукобу великих сила“, закључио је Адамовић.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad5 says:

  Iz nekih razloga britanska imperijalna doktrina je još u 19 veku zacrtala srbiju kao OPASNOST i problem u evropi.U principu i na terenu ta država je od onda do danas vodila otvorenu ili prikrivenu neprijateljsku politiku prema nama srbima i srbskoj državi uopšte.U najboljam slučaju njihova politika se svodila prema novoformiranoj kraljevini jugoslaviji na prikriveni animozitet i neprijateljstvo a naročito je perfidan zaokret učinjen kada su organizovali ubistvo kralja aleksandra u marselju i od tada britanska politka prema srbij se svodi na najgrublej mešanje ili otvorenu neprijateljsko ponašanje.SVAKI mogući potez koji bi oslabio srbsku nacionalnu ideju i PRAVO je korišećen i u mnogim momentima imperijalana britanija je i uspela da oslabi ili poništi bilo kakav dobitak srbije na balkanu ili napredak u samoj srbiji.Ta kvaziimperija,jer to su oni danas,će nastaviti takvu politiku i mi ćemo uskoro svedočiti njihovom demaskiranju i otvorenom neprijateljstvu prema nama,oni spremaju RAT protiv nas i to će uskoro izaći na veidelo iz drugih izvora i biće prozvani zbog toga u medjunarodnoj zajednici.Gurke na kosovu su samo mala spoljna manifestacija zlokobnioh namera te države prema nama.Najsmešnije od svega je, što je upravo takva politika imperije značajno doprinela njenom padu, jer je bila potpuno pogrešan i nepotreban dugotrajni napad u PRAZNO.Kažem, iz NEKOG, samo njima znanog razloga oni se PLAŠE SRBIJE i SRBA.Uopšte nije pitanje uredjenja i kontrole balkana iza neprijateljstva britnske i uopšte uslovno da ih nazovemo "5 očiju" ili "atlantski savez" poliotičke vrhuške, nešto drugo je na sceni tu u vezi nas srba ali šta nije jasno.Mislim da će uskoro, u svom zadnjem času oni to i reći javno na svetskoj sceni,ali odredjeni stepen mržnje čak a svakako teškog animoziteta se može primetiti u zadnjih 30 god.kroz njihovu propagandu i izhave i delovanje političkog miljea direktnop ili u pozadini,da li je racionalno ili iracionalno prosudite sami,ali oni su namaJEDNOSTRANO I SAMOPROGLAŠENO, neprijatelji, to je očito,a KAŽEM MISLIM DA ĆE SE USKORO VIDETI ZAŠTO SU TAKO ODLUČILI i trenutno osim gomile sekundarnioh geopolitičkih razloga koji nisu dovoljan povod za ovako upornu i tešku mržnju koja dolazi iz londona,ja ne znam šta je pravi razlog u njihovim zaključcima i glavama, i to je već gotovo nasledno tamo:) kao kurs politike prema srbiji.Ne ćelim sada da nabrajam sve uspešne i neuspešne krajnje nepriajteljske poteze britanskog vrha prema nama to je jako dug spisak političkih vojnih i ekonomskih mera koje je ta država povukla da bi SPREČILA srbiju a kasnije i jugoslaviju DA UOPŠTE POSTOJE,ali taj uporan i dugotrajan neprijateljski rad je sad jasano vidljiv i mi ćemo morati da preduzmemo mere da ih osujetimo i porazimo gde god i kad god možemo, ne samo ovde nego i bilo gde na svetu, u ovom nama NAMETNUTOM ratu koji oni i dalje nastavljaju protiv nas, očigldeno.

  • Beli Orao says:

   Џукеле пјегаве !!! А вучко их жели подржава и назива великим пријатељима Србије и њега самог ! Њега да јер га држе на власи али Србије сигурно не , никад нису ни били а ни у будуће неће бити !

 2. 1389 says:

  Šta očekivati od anglosaksonaca, imperija jim propada, polako a sigurno, sebi ne mogu da obezbede mir, pa drugima spremaju rat...

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Oni idu redom, prvo upropaštavaju svoje pa onda idu dalje, recimo na srpsko kosovo. Na kembridžu uče na katedri "Kako upropastiti neku zemlju"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u