ВЕЛИКА БРИТАНИЈА – ОД ПРОПАЛЕ ИМПЕРИЈЕ ДО ПАЉЕЊА ВАТРЕ НА КОСОВУ!

VELIKA BRITANIJA – OD PROPALE IMPERIJE DO PALJENJA VATRE NA KOSOVU!

20 oktobra 2021

Oduvek je Velika Britanija na prostoru jugoistočne Evrope projektovala svoje nacionalne i državne interese, a u ovom trenutku kad je ponovo postala samostalna država, odnosno država van EU, želi da afirmiše projekat tzv. Globalne Britanije i zadrži svoj uticaj i na Balkanu, kaže za Sputnjik istoričar Saša Adamović.Podsećamo, Velika Britanija podržala je akciju vlade Aljbina Kurtija „protiv organizovanog kriminala“ na severu Kosova u kojoj su specijalci ROSU bojevom municijom pucali na civile Srbe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Britaniju da stoji iza napada ROSU na Srbe.

To je nama Britanija dala…

Prema Adamovićevim rečima, moglo bi se čak reći i da su Britanija i njene specijalizovane službe uvek imale tradiciju da se posebno bave ovim prostorom.

„Istorijski nam je to dobro poznato i dobro je dokumentovano tako da su sad opšta mesta da su britanske službe, odnosno britanska politika itekako imala presudan uticaj, primera radi, u državnom udaru od 27. marta 1941. godine, ili gotovo presudan uticaj u dovođenju Josipa Broza Tita na vlast 1945. godine. Znači, uticaj Britanije i njenih službi na našem prostoru je uvek bio evidentan“, ističe Adamović.

Gurke na Kosovu – podsticanje incidenata na severu

Britanija je sposobna kao globalna sila da projektuje svoje interese širom sveta, a s obzirom da je jedna od najvažnijih država sponzora tzv. kosovske nezavisnosti nije čudno što se pojavljuju informacije o pojačanom uticaju te zemlje u poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji.

Pojava Gurki, elitne jedinice britanske vojske na Kosovu tri dana uoči poslednjih incidenata na severu pokrajine ne bi trebalo da nas iznenadi jer je očito da su britanske službe imale određena saznanja da će doći do incidenata, kaže Adamović i dodaje da ne bi isključio mogućnost da su Britanci te incidente u mnogome podstakli.

Vođe antisrpske politike

On podseća da se tokom proteklih godina smanjio američki kontigent iz sastava Kfora i da on više nije najveći u okviru tih multinacionalnih snaga. Ističe da je američki kontigent Kfora zapravo minimalan i da su Amerikanci došli do tog nivoa da su se maltene povukli sa Kosova i Metohije.

„Čak i ako Amerikanci zbog nekih drugih globalnih problema, pre svega u Indo-pacifiku, probleme na Balkanu stavljaju u drugi plan, Velika Britanija će tradicionalno ostati zainteresovana za ono što se ovde dešava i u budućnosti će biti neka vrsta predvodnika u tim zanimljivim, odnosno kontroverznim događajima“, smatra naš sagovornik.

Britanija u UN – bez uvažavanja srpskih interesa

Adamović dodaje da Velika Britanija i dalje čvrsto stoji na stanovištu da se tzv. kosovska nezavisnost mora realizovati i ne vide se naznake da je politika u toj zemlji spremna da preispita svoj odnos prema Kosovu ili Republici Srpskoj.

Zato ne bi trebalo da nas iznenađuje ili čudi što će se Britanija svim snagama truditi da zadrži svoj uticaj, ne toliko presudan kao što je bio u prošlosti, ali i dalje veoma značajan, ističe Adamović i podseća na reagovanja Britanije na prostoru Balkana pogotovo kad nastupa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Obično su nastupi britanskog ambasadora izrazito protivsrpski orjentisani, bez uvažavanja srpskih nacionalnih i državnih interesa i na prostoru Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine, naglašava Adamović.Od negovanja „bolesnika sa Bosfora“ do dva svetska rata

Velika Britanija se oduvek trudila da ima značajno prisustvo na Balkanu, dugo vremena je bila glavni zaštitnik imperije koja je bila na izdisaju – Osmanskaog Carstva i zahvaljujući njoj je „bolesnik sa Bosfora“ produžio svoj boravak na Balkanu za još čitav jedan vek.

Takođe, istorijski su poznati uticaji Britanije na knjaza Miloša, a spekuliše se i o njenom uticaju i na druge važne događaje u srpskoj istoriji, a moguće je čak među uticaje Britanaca na Balkanu ubrojati i izbijanje Prvog svetskog rata upravo na našem prostoru.

„U to vreme Velika Britanija je imala veliki interes da spreči nemačku izgradnju pruge Berlin–Bagdad koja bi dala možda odlučujuću geopolitičku prednost velikoj nemačkoj državi čija je namera bila da ospori vladavinu britanske imperije na kraju 19. i početkom 20. veka. Da ne pričamo o Drugom svetskom ratu kad je Britanija nameravala da spreči Kraljevinu Jugoslaviju, poučenu iskustvom stradanjem srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, da zadrži neutralnost u novom sukobu velikih sila“, zaključio je Adamović.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad5 says:

  Iz nekih razloga britanska imperijalna doktrina je još u 19 veku zacrtala srbiju kao OPASNOST i problem u evropi.U principu i na terenu ta država je od onda do danas vodila otvorenu ili prikrivenu neprijateljsku politiku prema nama srbima i srbskoj državi uopšte.U najboljam slučaju njihova politika se svodila prema novoformiranoj kraljevini jugoslaviji na prikriveni animozitet i neprijateljstvo a naročito je perfidan zaokret učinjen kada su organizovali ubistvo kralja aleksandra u marselju i od tada britanska politka prema srbij se svodi na najgrublej mešanje ili otvorenu neprijateljsko ponašanje.SVAKI mogući potez koji bi oslabio srbsku nacionalnu ideju i PRAVO je korišećen i u mnogim momentima imperijalana britanija je i uspela da oslabi ili poništi bilo kakav dobitak srbije na balkanu ili napredak u samoj srbiji.Ta kvaziimperija,jer to su oni danas,će nastaviti takvu politiku i mi ćemo uskoro svedočiti njihovom demaskiranju i otvorenom neprijateljstvu prema nama,oni spremaju RAT protiv nas i to će uskoro izaći na veidelo iz drugih izvora i biće prozvani zbog toga u medjunarodnoj zajednici.Gurke na kosovu su samo mala spoljna manifestacija zlokobnioh namera te države prema nama.Najsmešnije od svega je, što je upravo takva politika imperije značajno doprinela njenom padu, jer je bila potpuno pogrešan i nepotreban dugotrajni napad u PRAZNO.Kažem, iz NEKOG, samo njima znanog razloga oni se PLAŠE SRBIJE i SRBA.Uopšte nije pitanje uredjenja i kontrole balkana iza neprijateljstva britnske i uopšte uslovno da ih nazovemo "5 očiju" ili "atlantski savez" poliotičke vrhuške, nešto drugo je na sceni tu u vezi nas srba ali šta nije jasno.Mislim da će uskoro, u svom zadnjem času oni to i reći javno na svetskoj sceni,ali odredjeni stepen mržnje čak a svakako teškog animoziteta se može primetiti u zadnjih 30 god.kroz njihovu propagandu i izhave i delovanje političkog miljea direktnop ili u pozadini,da li je racionalno ili iracionalno prosudite sami,ali oni su namaJEDNOSTRANO I SAMOPROGLAŠENO, neprijatelji, to je očito,a KAŽEM MISLIM DA ĆE SE USKORO VIDETI ZAŠTO SU TAKO ODLUČILI i trenutno osim gomile sekundarnioh geopolitičkih razloga koji nisu dovoljan povod za ovako upornu i tešku mržnju koja dolazi iz londona,ja ne znam šta je pravi razlog u njihovim zaključcima i glavama, i to je već gotovo nasledno tamo:) kao kurs politike prema srbiji.Ne ćelim sada da nabrajam sve uspešne i neuspešne krajnje nepriajteljske poteze britanskog vrha prema nama to je jako dug spisak političkih vojnih i ekonomskih mera koje je ta država povukla da bi SPREČILA srbiju a kasnije i jugoslaviju DA UOPŠTE POSTOJE,ali taj uporan i dugotrajan neprijateljski rad je sad jasano vidljiv i mi ćemo morati da preduzmemo mere da ih osujetimo i porazimo gde god i kad god možemo, ne samo ovde nego i bilo gde na svetu, u ovom nama NAMETNUTOM ratu koji oni i dalje nastavljaju protiv nas, očigldeno.

  • Beli Orao says:

   Džukele pjegave !!! A vučko ih želi podržava i naziva velikim prijateljima Srbije i njega samog ! Njega da jer ga drže na vlasi ali Srbije sigurno ne , nikad nisu ni bili a ni u buduće neće biti !

 2. 1389 says:

  Šta očekivati od anglosaksonaca, imperija jim propada, polako a sigurno, sebi ne mogu da obezbede mir, pa drugima spremaju rat...

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Oni idu redom, prvo upropaštavaju svoje pa onda idu dalje, recimo na srpsko kosovo. Na kembridžu uče na katedri "Kako upropastiti neku zemlju"

 3. Ivke says:

  Smradovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *