ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СЕ ИЗЈАСНИЛА: Опет су крвнички ударили на Србију

VELIKA BRITANIJA SE IZJASNILA: Opet su krvnički udarili na Srbiju

13 decembra 2018

Britanija smatra neophodnim postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u postojećim granicama, kaže ambasador te zemlje u Prištini, Ruri O’Konel, koji povećanje poreza za 100 odsto na robu iz Srbije definiše kao „reakciju na provokaciju“, a aktivnosti na povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti vidi kao pokušaj destabilizacije.

U razgovoru s građanima na Fejsbuku, O’Konel navodi da „šta god da se desi, neophodno je da obe strane budu ozbiljno uključenje u postizanje tog sporazuma“.U interesu svih je da vide, kako je naveo, „dve suverene i nezavisne države u prijateljskim odnosima“.

Što se Prištine tiče, njegov savet se, kaže, nije promenio i isti je kao i svih prethodnih meseci, a to je potreba da se postigne dogovor o „pregovaračkoj strukturi“ koja će biti angažovana na konačnom sporazumu i njegovoj primeni u skladu sa principima EU i podrške građana.

Britanija, dodao je, nema rok do kada bi konačni sporazum Beograd i Priština trebalo da postignu, ali je, kaže, važno da on bude sveobuhvatan i da obezbedi napredak „obeju država“.

– Danas može izgledati neverovatno, ali ima bezbroj slučajeva gde su dve neprijateljske države danas prijateljske. Rokova nema, ali ne treba gubiti vreme i mislim da bi obe države trebalo ozbiljno da se angažuju – rekao je O’Konel, prenela je Koha onlajn.

Na pitanja koja su se odnosila na transformaciju Kosovskih bezbedosnih snaga u vojsku, britanski diplomata je ponovio stav Ujedinjenog Kraljevstva da „Kosovo ima pravo da ima oružane snage“.

– Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je pravo Kosova da stvori svoje oružane snage. Nastavljamo da podstičemo Kosovo da se ponaša odgovorno i transparentno u konsultaciji sa saveznicima NATO-a i da poštuje svoju posvećenost KFOR-u, uključujući i razmenu pisama 2012-2013 – naveo je on.

Britanija je, kazao je, spremna i u tome da pomogne Prištini.

– Ujedinjeno Kraljevstvo je tokom godina podržalo Oružane snage Kosova i Kosovskog zaštitnog korpusa. Posebno smo se fokusirali na obuku oficira i podoficira, koji će u budućnosti biti jezgro te sile – rekao je O’Konel.

Podsetio je da je njegova zemlja Prištini pomagala u raznim oblastima, a na pitanje da li je Britanija spremna da budućim „oružanim snagama“ ustupi i vojnu opremu, OžKonel je upitao: „Da li zaista mislite da je to najvažnija stvar koja je Kosovu potrebna sada“.

Upitan od građana da li vidi Srbiju i Kosovo u EU, O’Konel je, kako se navodi, izbegao diplomatski da govori u ime Unije, već je to učinio samo u ime zemlje koju predstavlja.

– Srbiju i Kosovo vidimo kao dve suverene države, nezavisne i susedne i imamo dobre odnose sa obema – rekao je britanski diplomata, koji se, međutim, nije složio da EU ima nešto protiv Prištine i da zbog toga nije odobrena vizna liberalizacija.

– Iskreno, mislim da to ne stoji. Evropa je drugi po veličini investitor po glavi stanovnika na Kosovu, u poređenju sa bilo kojom zemljom u svetu. Razumem frustracije, ali ponuda za liberalizaciju viznog režima je izvršena na osnovu dobre volje… Znam da može biti frustrirajuće, ali smo uvek videli Kosovo kao ravnopravnog člana evropske demokratske porodice. Ponekad diplomatski odnosi variraju odozdo prema gore, ali je vaša zemlja u Evropi i to je nesporno – rekao je O’Konel.

Odgovarajući na pitanje o diplomatskim aktivnostima Beograda na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, OžKonel je rekao:

– Mi priznajemo nezavisnost Kosova i iskreno reagujemo kada druge zemlje u regionu preduzmu aktivnosti koje destabilizuju ili su protiv vrednosti koje su pozvani da poštuju.

Komentarišući meru Prištine o uvođenju dodatih 100 odsto poreza na robu iz centralne Srbije, britanski diplomata kaže da je tu reč o „provokaciji i reakciji“.

On kaže da njegova zemlja razume okolnosti koje su naterale kosovsku vladu da donese odluku o tome, te da su one preduzete kako bi se, kako je rekao, predupredile negativne posledice.

Prištini je savetovao da poštuje pravila.

– U ovom slučaju, CEFTA ima pravila i mehanizme koji se moraju poštovati. Kosovo treba da poštuje ta pravila ako želi da bude tretirano kao ozbiljna država. Međutim, Srbija bi trebalo da se drži svojih obaveza. Obe strane bi trebalo da izbegavaju akcije koje ugrožavaju sigurnost i povećavaju tenzije – rekao je O’Konel.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. trikornjanin says:

  Interesantan medicinski slucaj toliko godina zivota i na takvoj funkciji a bez mozga. A sto voli siptarske pare majko mila, nije vazno sto mirisu na drogu vazno je da suste. Budala misli da su nekome vazna njegova lupetanja.

 2. Buba says:

  Koji gad,samo pare od Šiptara uzimaju a mrze ih koliko i Srbe

 3. deda mraz says:

  1943 god. ste nam doveli komunisticki sljam na vlast i kralja naterali da ih prizna i ovo je zavrsegak tog plana da se Srbija svede na uzu Srbiju u kojoj je ce petokolonaski sljam vladati i Srbiju bez svoje industrije i bilo cega svoga i sve je ostvareno jer imamo partiju na vlasti koja ne postuje ustav svoje zemlje a zasto bi ga onda siptari postovali.

 4. Paor says:

  Englezi mrze Srbina od kada su došli na Britanska ostrva.Dokaz se i danas proteže izmedju Engleza i Škota koji se naziva i Hadrijanov zid. On je delio Rex Romanum ( Rimsko carstvo) i Terru Vendorum(Zemlju Venda iliti Srba).Tako govore britanske karte iz istorijskih arhiva. Rimljani su koristili Engleza kao što zapad danas koristi Šiptare na Metohiji i Kosovu da osvaja zemlju od starosedelaca. To što su za starosedeoce Irske, Škotske, and Velsa, izmišljali nazive "tajanstveni" Pikti, Kelti, ... palo je u vodu kada je genetika i lingvistika otkrila neobičnu bliskost Srba sa Ircima i Škotima koji žive desetinama vekova razdvojeni hiljadama kilometara od Srba. A najviše ih spaja u jedan klan vekovna mržnja Engleza prema navedenim narodima, koje nisu n i k a d a pokorili već su morali ući u konfederaciju sa njima tzv UK.Otkuda desetine Srbskih toponima na Britanskim ostrvima? I zašto je Cezar u svojim memoarima naveo da je morao pobiti ogroman broj Srba da bi imao pristup Britaniji za osvajanje?

 5. Vesko says:

  Proglasiti okupaciju Kosova sada!! Ako Srbija to ne uradi necemo imati pravo da branimo nas narod na Kosovu koje je jos uvijek protektorat UN po Rezoluciji 1244 koja nalaze razoruzavanje svih vojnih formacija!! To sto su neke drzave odlucile da prekrse UN rezoluciju 1244 kao najvisi pravni akt svake drzave clanice to je njihov problem!! Za nas je Kosovo pravno dio nase teritorije i u nasem Ustavu, i mi cemo nakon proglasenja okupacije u Skupstini imati sva prava da intervenisemo u cilju zastite naseg naroda i imovine po Zenevskim i Haskim Konvencijama ratnog prava, i po Rezoluciji 1244 i nasem Ustavu!!

 6. Voka says:

  Zabraniti prolaz kroz Srbiju svim vozilima sa kosovskim registracijama...otvaranje ruske vojne baze u Srbiji...zauzimanje prištinskog aerodroma od strane Rusa i raspoređivanje ruskih vojnika u srpske enklave južno od Ibra...u isto vreme oslobađanje teritorije severno od Ibra...pa onda nek taj kreten nastavi da baljezga do mile volje...!

 7. bane says:

  uk opada i zbog ovakvih analiza,...

 8. vanja says:

  Ovo prokleto ostrvce ceka potop. Knjiga u sto tomova ne bi bila dovoljna da opise svo zlo koje je Engleska ucinila Srbiji kroz vekove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *