Velika Britanija se sve više udaljava od EU

Velika Britanija se sve više udaljava od EU

14 maja 2013

lotfi_morteza20110814013219170Britanski premijer Dejvid Kameron na novim mukama. Sve više poslanika, među kojima i njegovi saradnici, jesu za izlazak iz EU. Odnosi sa Briselom i kriza evrozone doprineli jačanju antievropske stranke i krajnje desnice, koje su dobile veliku podršku na lokalnim izborima.

Stotinak poslanika britanskog parlamenta traže da Velika Britanija što pre istupi iz Evropske unije, a premijer Dejvid Kameron obećava referendum o članstvu u EU, ako njegova partija osvoji većinu na sledećim opštim izborima 2015. godine.

Velika Britanija je pre četiri decenije postala deo evropske porodice, ali Britanci nisu prihvatili evropsku valutu, niti su potpisali šengenski sporazum koji garantuje slobodno kretanje stanovnika Unije.

Kameroniva vlada je na distanci je prema ostatku kontinenta. Nisu glasali za ugovor kojim se Briselu prepušta veća kontrola nad nacionalnim budžetima, vode spor zbog evropskog poreza na bankarske transakcije.

Podele među torijevcima oko članstva u Uniji nikada nisu prestajale da tinjaju, a uoči glasanja su sve jače.

„Nisam zadovoljan našom pozicijom u Evropskoj uniji. Kao većina Britanaca, želim drugačije odnose sa Briselom. Ako to ne može, napuštanje Unije je sasvim prihvatljivo“, smatra sekretar za obrazovanje Majkl Gav.

Odnosi sa Briselom i kriza evrozone izbili su na vrh političke agende i doprineli jačanju antievropske stranke i stranke krajnje desnice, koje su dobile veliku podršku na lokalnim izborima početkom meseca.

„Posle izbora ništa nije isto. Sukob oko Evropske unije nateraće premijera da promeni priču i da se referendum održi što pre“, ističe lider Britanske partije nezavisnosti (UKIP) Najdžel Feridž.

Kameron, koji se nalazi u Vašingtonu, tvrdi da nema podele u njegovoj partiji i da ima podršku svih ministara.

„Radim ono što je dobro za zemlju. A za Britance to znači reformu Evropske unije. Da postane konkurentna, da preispita svoju ulogu, i da naši građani onda na referendumu odluče šta dalje“, kaže Kameron.

Britanska vlada veruje da je evropski projekat otišao predaleko od svog prvobitnog cilja, stvaranja zajedničkog evropskog tržišta, i da sada ugrožava suverenitet država članica. Istraživanja pokazuju da skoro polovina Britanaca smatra da raferendum treba organizovati. Stariji su i dalje protiv EU, dok mlađi svoju budućnost vide u njoj.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *