ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СЕ ВРАЋА НА БАЛКАН – РАДИЋЕ ЗА БАЈДЕНА

VELIKA BRITANIJA SE VRAĆA NA BALKAN – RADIĆE ZA BAJDENA

25 novembra 2021

KOMESAR za proširenje EU Oliver Varhelji pretio je „građanima Bosne“da će zbog „blokade“ institucija ostati bez para za infrastrukturu, pa se brzo korigovao i rekao da će evropski investicioni paket zapravo biti dostupan tek kada BiH realizuje 14 prioriteta koje je dala Evropska komisija. Briselski činovnici više nemaju čime da ucenjuju Balkan, ali završavaju neki mali posao glumeći Vašingtonu partnera u pritisku, uglavnom – „jureći svoj rep“.Glavni igrači EU krenuli su samostalno.

Šta na ovim prostorima rade ključni „solisti“ – Britanija, Nemačka i Francuska ikakav je odgovor Rusije na to?

Da li se globalni odnosi Rusije i anglosaksonaca reflektuju na NATO pakt i u kolikoj je je krizi Alijansa jer nije na vreme izvršila „čišćenje redova“?

Šta u tom kontekstu – stabilizacije NATO – rade obaveštajci, a šta kriminalci na Balkanu?

Svoj pogled na ove teme izneo je Dušan JANJIĆ, predsednik Foruma za etničke odnose.

NATO ne rangira države, nego vlade i politike. Kriterijum je da li se u njih sumnja ili ne. Primer sumnje je Turska, od momenta kada je Erdogan u saradnji sa Moskvom imao presretnuti udar.

Turskoj se ne šalju novi arsenali, uvedena je specijalna kontrola nuklearnog naoružanja, a i izmeštaju se potencijali.To se najbolje vidi na ugovoru Britanija-Australija-SAD. To je potrebno jer NATO čeka Pacifik – Kina i Rusija.

Zemlje bivšeg Varšavskog pakta su na brzinu prefarbane u „demokratske režime“ u vreme kad su bežale od osiromašene Rusije Gorbačova i Jeljcina. Kriza 2006. je obnovila populizam i oživela stare veze iz doba SSSR. Sad kad je obnovljena Rusija zavladala energetskim sektorom Evrope, čak i Nemačke, treba se vratiti saradnji sa njom. NATO to neće gledati mirno.

Crna Gora je zemlja u kojoj kriza nije dovela do potpune destabilizacije, ima vladu koja ni sebe ne može da definiše do kraja. NATO je kao takvu koristi za uklanjanje Srbije kao platforme za ruski uticaj. Isto je i sa Dodikom – svima je jasno da on nije jedini koji razbija Bosnu, ali je jedini koji kaže da će napraviti svoju vojsku i jedini je koji ima direktne veze sa Putinom, plus indirektne preko Beograda.

Ovo „čišćenje saveznika“ zbog veza sa Rusijom, u Nemačkoj se vidi u otvaranju biografije Merkelove – pripadništvo KGB i Komunističkoj partiji. Njena politika narodnjaštva se odjednom vidi kao širenje proruskog populizma, koji je jak u Poljskoj i Češkoj, kao i Bugarskoj. Takođe u Italiji i Austriji.

To znači da je za NATO kriza ozbiljna!

Ko je još pod sumnjom?

Ugovor sa Australijom je kazna za Francusku. Jer, vodila je liberalnu ekonomiju i nije ulagala u NATO. Kao i Italija, nije ulagala u fondove nego je sve krize prepustila vodećim državama.

Stare članice NATO nisu uvek spremne da usaglase interese! Primer je Libija.

SAD i Engleska nisu bile za rušenje Gadafija jer su sa njim dogovorile iznošenje dela para u London i odlazak sa vlasti, ali su uletele Nemačka i Italija sa svojim kolonijalnim idejama i zaratile. Dobili smo dva centra, Bengazi i Tripoli, pa je i dan danas ISIL deo libijske vlasti. EU se iz toga izvukla, a ostali su Britanci i Amerikanci koji podržavaju Gadafijevog sina.

U odnosima SAD-Rusija vidimo dogovor Bajdena i Putina. Deo toga je povlačenje Sberbanke iz Hrvatske u Ukrajinu. To Nemačka ne bi sama dozvolila, iako je dozvolila da joj Gasprom bude vlasnik 43 odsto državnih rezervi gasa.Imamo i situaciju da pronemačke vlade Hrvatske i Slovenije podržavaju Dodika, Čovića i Izetbegovića i tako sprečavaju reforme. A Amerikanci hoće suprotno, hoće reforme i rukovodstvo koje može da obezbedi – ovo precizno kažem – unutrašnji konsenzus u Bosni za pristupanje NATO.

Druga važna stvar povodom Bosne je da SAD ne veruju u slanje svojih vojnika, što znači da će NATO dobiti veću ulogu, odnosno da će Britanija dobiti veću ulogu. Britanija, koja više nije članica EU, vraća se na Balkan i radi nezavisna od Brisela!

U Bajdenovoj politici, Britanija je oslonac na Balkanu!

To je disciplinovanje Nemačke koja se zadnjih deset godina proširila svuda, ali nije „stabilizovala stanje“ . Postignut je Briselski sporazum, ali nije sproveden. Nemačka je dozvolila Mogerinijevoj da ukine proces praćenja primene.

Nemačka se proširila i među Albancima na Kosovu, što je bilo nemoguće pored SAD, kao i u Bosni koju smatraju svojim tradicionalnim prostorom. Nije obezbedila ni konsenzus u EU za Šmita. SAD su obezbedile da ga Rusija ne sruši.

SAD se vraćaju na početne osnove globalizacije: moć multinacionalnih kompanija – a ne država koje rade taj posao, vraćanje tih kompanija pod kontrolu matičnih država (moraju da plate 15 odsto bez obzira gde još plaćaju porez). Tako SAD sprovode svoju liberalno-demokratsku politiku i prve žrtve će biti populističke strukture, kao što su to Merkel, češka vlada, Austrija. Svi režimi koji su nastali na traženju zajedničkog interesa Evropa-Rusija biće pogođeni. A Rusija će biti usmerena da se bavi Centralnom Azijom.

Rusija je ozbiljna država. Ona je broj jedan- što se tiče (obaveštajne) organizacije. Voleli je, ne voleli je. Ona opstaje i diže se iz pepela i zahvaljujući službama. Pogledjte koliko naroda živi na njenim granicama. Ona mora da ima razvijenu duboku državu. To važi i za druge velike države.

Gde je prednost Rusije? Ona se ubacila u prostor koji je devedesetih otvorila Amerika. Rusija je, a to je odlika dobrih aparata –naučila od protivnika! Ono što su radile SAD sa NVO sektorom, oni su uradili još pametnije, jer biraju saradnike i idu kroz one linije koje su blizu ljudima (humanitarna sfera). Rusija se zato smatra nečim što je jako blisko.

To se ne može postići samo medijima, Rusija ne ulaže mnogo u propagandu kao Amerikanci. Ona je ulagala u potrebe društva. Pogledajte: da su Amerikanci tražili pomoć u Rusa da bi ušli u osetljive islamističke grupe.

Kada je reč o Srbiji, kod nas su službe posebno prisutne u sektoru organizovanog kriminala – droga i oružje. Tu nastaju veze koje su opasne po stabilnost bilo kojeg režima. Pa i Vučićevog.

Uloga službi će jačati. Jer, jedno je džentlmenski sporazum Bajden-Putin, ali to ne znači da će Rusija uvek biti „dobrica“ nego će da štiti svoje interese, teraće drugu stranu na dogovore i isporuke. Rusija se pomirila sa ulaskom Makedonije u NATO, ali sada podržava povratak stare vlasti.

Kada je reč o ruskom uticaju u Srbiji, on je destabilizujući za NATO i evropsku budućnost koja Rusiji ne odgovara jer spoljna politika EU mora biti usaglašena – uključujući sankcije Rusiji.

Kad je reč o Britaniji, ona se slanja na tradiciju Komonvelta i pojaviće se kao važniji igrač od Rusije i Evrope u pitanjima Pacifika. A u Srbiji – setimo se da je bila aktivnija od SAD pri skidanju Miloševića i dovođenju Đinđića. Britanija je tada imala šire kanale ovde nego sada, ali je njihova struktura danas jača od Nemačke.

Nemačka Srbiju disciplinuje preko Albanaca i Kosova. Francuzi imaju šarmantno sećanje na prošlost, ali nisu efikasni. Oni su gurali Jugoslaviju u raspad, ali su posle prali ruke.

Amerika ima moćne obaveštajne strukture, ali je zanimljivo da ne nastupaju sa njima nego preko borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije. Tu stupaju DEA i FBI.Snimili su Balkan kao društvo koje je blisko Latinskoj Americi koju su pravili, zapravo , oni. Jer, DEA i CIA tamo su itekako šurovale sa narko dilerima, koji su ustajali protiv države. U Peruuu, Kolumbiji – gde su inicirali građanski rat, pobunu narko dilera protiv države – imali su 18000 žrtava.

Taj metod mi ovde osećamo. Bio je devedesetih širenje narko tržišta, a posle ubistva Đinđića, sa uklanjanjem institucije kontrolora narko biznisa od strane države, to je prešlo u privatne inicijative. Tu ima i delova države. Kontrole navijača i slično.

Pogledajte Crnu Goru. Mi to gledamo kao unutrašnji sukob, ali to je globalni sukob raspodele narko biznisa sa velikom umešanošću službi, pre svega američkih. Oni će reći – zbog kontrole, ali negde i zbog podsticanja.

Francuze ne treba shvatati neozbiljno –njihovi mediji su rekli da u Srbiji nije isključena neka vrsta udara organizovanog kriminala na institucije, a to ne može bez priključaka iz institucija. A vidimo da se policija ne ponaša isto prema svim skupovima…

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Baš smo izmaltretirani ovim tekstom Dušana Janjića, naučnog saradnika Sonje Biserko. Ko to uspe da pročita do kraja, njega bi trebalo nagraditi sa godišnjom pretplatom za Intermagazin. Gluplji i tendenciozniji tekst o „svetskoj politici“ ne bi napisao ni moj kolega Rista u vreme dok je bolovao od natašakandićitisa. ……………Ovaj Dušan Janjić je samo u jednom dobar, a to je u mržnji prema svemu srpskom. Srećom, dosta je providan (transparentan), pa se može lako pročitati, kao Šiptarski bukvar. A nesrećom, njegova pisanija se ažurno objavljuju jer njegovi poslodavci to ažurno i plaćaju. A svako zna da i novinari imaju ženu i decu, i njih treba nahraniti.

  2. Ovcoizovani covid idioti says:

    A ja pomislio da ce da rade za Rusiju i Kinu :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *