VELIKA BRITANIJA: Srbija mora da sluša Brisel

VELIKA BRITANIJA: Srbija mora da sluša Brisel

1 aprila 2014

BritEuFŠef britanske diplomatije izjavio je da se od Srbije i drugih zemalja koje se približavaju članstvu u EU očekuje da sarađuju s Briselom po pitanjima spoljne politike.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da se od Srbije i drugih zemalja koje se približavaju članstvu u EU očekuje da sarađuju s Briselom po pitanjima spoljne politike.

“Za članstvo u EU, što je cilj Srbije i drugih zemalja, važna je spremnost na saradnju u pitanjima spoljne politike. I to je nešto što očekujemo od svih zemalja Zapadnog Balkana u narednim godinama”, rekao je Hejg u emisiji Intervju 20 na televiziji BHT 1, čiji je odlomak emitovan danas.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinarke da li je problem to što je Srbija, kako je rekla, “vrlo snažno podržala Rusiju i referendum na Krimu”.

Srpski zvaničnici su u više navrata poručili da o stavu povodom ukrajinske krize neće odlučivati tehnička, već nova vlada, ali da će Srbija poštovati i obaveze prema EU i tradicionalno bliske odnose s Moskvom.

U Generalnoj skupštini UN prošle sedmice je usvojena neobavezujuća rezolucija kojom se proglašava nevažećim referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine. Srbija je, kao i BiH, bila među članicama UN koje uopšte nisu glasale.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *