VELIKA BRITANIJA: Štitićemo teritorijani integritet BiH

VELIKA BRITANIJA: Štitićemo teritorijani integritet BiH

24 oktobra 2014

bih43534665656Šef diplomatije Velike Britanije Filip Hamond pozvao je političare u BiH da prestanu da vode rasprave o referendumima i otcepljenju jer su one bespredmetne.

Britanski ministar spoljnih poslova je dodao da političari u BiH treba svoju pažnju da usmere na hitno rešavanje nagomilanih privrednih problema jer je stanje na tom planu postalo “neodrživo”.

“Ne gubite dragoceno vreme u raspravama o referendumima i otcepljenju. To se neće desiti. Mi imamo zakonsku obavezu da štitimo teritorijalni integritet BiH i jednako smo predani toj odgovornosti kao što smo bili i kada je pre 19 godina potpisan Dejtonski sporazum. Prekrajanje granica na Balkanu je završeno”, napisao je Hamond u autorskom tekstu koji su objavili dnevni listovi u BiH.

U ime britanske vlade, poručio je da je ona spremna da sarađuje s političarima u BiH koji su dobili poverenje birača na opštim izborima održanim 12. oktobra, ali od njih se, pritom, očekuje da “prestanu da razmišljaju na etničkim načelima, a počnu da razmiljašaju na privrednim”.

“Najhitnije pitanje je privredna situacija koja je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj ozbiljna i neodrživa. Promena se mora dogoditi”, upozorio je britanski šef diplomatije.

Konstatovao je da se BiH suočava s problemima koje ne može da reši pozajmica od nekoliko miliona evra, jer treba otkloniti duboko ukorenjene slabosti koje generišu nefunkcionalni “status quo”.

Nije prekasno, kaže on, ali oni koji su dobili poverenje birača treba da prestanu da se bave “popunjavanjem rupa” i umesto toga moraju da sprovode program ozbiljnih političkih, socijalnih i privrednih reformi.

Hamond je, istovremeno, ponudio svu potrebnu podršku Velike Britanije na tom putu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jagodinski Žižak says:

    Naravno,danas,šta bi drugo,nego da sa Zapada poteku utešne i suzne reči za razočarenje ishodom izbornih rezultata - strukturama Federacije BiH. Ipak,sve se svodi na "Govorte usta da niste pusta".A što se tiče teritorijalnog integriteta,bilo bi svrsishodnije da političari Velike Britanije malo veću pažnju posvete teritorijalnom integritetu svoje okućnice,dok je vreme.A vremena se menjaju,zar to nije očigledno i Hamondu. I na kraju krajeva, moralo bi biti poznato i to da je narodu, iz svih entiteta,BiH već dozlagrdila "podrška" svog tog Zapada u socijalnim i privrednim reformama koje su zadnjih decenija obilato davale - "NA TOM PUTU".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *