ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СВЕ ЈАЧЕ УДАРА ПО СРБИЈИ: Ово је доказ…

VELIKA BRITANIJA SVE JAČE UDARA PO SRBIJI: Ovo je dokaz…

1 aprila 2018

Zapad se bori sa Rusijom u bici za uticaj na Balkanu. Iako se Evropska unija ponovo posvetila regionu, poslednja promena dolazi od strane Britanije, piše Politiko.

Bi-bi-si je nedavno ponovo pustio u rad servis na srpskom jeziku nakon sedam godina pauze, što Politiko vidi kao potez protiv pro-ruskih medija „koji pumpaju lažne vesti“.

„Medijsko tržište i opšta situacija postala je mnogo teža u Srbiji. Smatramo da postoji potreba za onim što nudi Bi-bi-si svugde – tačno i uravnoteženo izveštavanje“, rekao je Artiom Lis, regionalni urednik britanske medijske kuće za Evropu.

Navodi se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno istakao da je strateški cilj Srbije Evropska unija, ali da on „i dalje održava vrlo bliske veze sa Rusijom“.

„Dok pozitivno govori o pristupanju Srbije EU, on i mnogi njegovi ministri takođe koriste zapaljivu retoriku protiv Zapada i hvale Moskvu“, ističe se.

U tekstu se takođe tvrdi i da je procenat ruskih investicija u Srbiji znatno manji od evropskih, kao i da prema studiji koju je CEAS uradio postoji više od 100 organizacija u Srbiji koje održavaju prijateljske veze sa Moskvom.

Politiko primećuje i „drastičan pad medijskih sloboda u Srbiji“, naravno misleći na neuspeh zapadnih propagandnih mašinerija u srpskom medijskom prostoru, napominjući da je vlada u više navrata napadala „kritičke medije“, nazivajući ih „lažovima“ i ističe da je „čak i u vreme Slobodana Miloševića bilo oštrih i nezavisnih medija“.

„Nezavisni mediji su preživeli diktaturu ali neće uspeti da prežive demokratiju. Otvorena je sezona lova na nezavisna mišljenja“, kaže Snježana Milivojević, profesorka novinarstva za Politiko.

Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, kaže da većina „lažnih vesti“ dolazi od glavnih medija i vlade, kao i od Rusije.

Sa druge strane, Vučićeva savetnica za odnose sa medijima, Suzana Vasiljević smatra da su se mnoge medijske organizacije odredile kao nezavisne ali da su već neko vreme vođene od strane dugogodišnjih političkih protivnika predsednika.

„Oni sada koriste medijski uticaj kako bi napadali sadašnju vladu i državnu politiku“, kaže Vasiljević za Politiko.

Takođe se navodi i da je Vučić vrlo jasno istakao da nije oduševljen povratkom Bi-bi-sija.

„Otvaranje Bi-Bi-Sija u Srbiji… Sve je to u redu, Srbija je slobodna zemlja. Ali Srbi treba da shvate da to neće biti objektivne informacije, već one koje su u interesu Ujedinjenog Kraljevstva„, rekao je Vučić, piše Politiko.

(europeanwesternbalkans.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  KO JOS SLUSA BBC A POGOTOVO U SRBIJI, IMACE SLUSALACA KAO I ,,VREME" I ,,DANAS" CITALACA, PA NJIHOV TIRAZ IMA PAR STOTINA PRIMERAKA A BBC NE SLUSAJU NI ENGLEZI KAO STO CNN NE GLEDAJU AMERIKANCI

  • Zoran says:

   BBC je mnogo pao od pe 30 godina. Mislim da im nece biti neki ucinak ni u Srbiji.

   • Velika Metla says:

    Zoran,pirgavi nakot je pobesneo i izmislio slučaj navodnog trovanja,jer je sirijska vojska uz rusku pomoć pre nepuni mesec dana uhapsila u Guti preko 40 njihovih instruktora,u redovima naci-čemeričke horde imena "isis",pa su zato pobesneli! Nadam se da će im Sirijci vratiti instruktore u crnim vrećama!

 2. Trifun says:

  Bumerang je poletio nazad zapadnim genocidnim hijenama! Za napad na Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju...i pocinjene MONSTROUZNE genocide bacanjem radioaktivnog otpada po nasoj deci...Satana 2 je tesk 220 tona i ima 16 nuklearnih glava, moze da leti preko 6,000 milja 5 puta brze od brzine zvuka. Potiv tih i slicnih raketa nema spasa. Platicete monstrumi. Nema nazad.

 3. Branko says:

  BBC je najveći svetski izvor lažnih vesti, pa ko voli da ga lažu, nek izvoli. Ja neću!

 4. goran says:

  Znaci, nema rikverc.

 5. Batina says:

  Ko jos vjeruje osvjedocenim zlikovcima sirom kugle zemaljske?

 6. namcor says:

  Istina je da mi Srbi imamo kratko pamćenje, ali ne baš toliko kratko. Sećamo se, odlično, "objektivnog" izveštavanja zapadnih medija sa naših prostora devedesetih godina, pa i do danas. I prosto je otužno čitati o "Ruskoj propagandi", "Ruskim lažnim vestima". I to od strane istih onih koji su besomučno lagali (i lažu) čim zinu! Smislili su termin "fake news" da bi time označili sve vesti koje se suprotstavljaju njihovim lažima (Iz istog razloga je smišljen i termin "teorija zavere", kako bi obesmislili sve koji otkrivaju njihove podle namere).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *