Velika Britanija takođe ima Gvantanamo, zatvor u Avganistanu u kom se krše ljudska prava i međunarodni zakoni

Velika Britanija takođe ima Gvantanamo, zatvor u Avganistanu u kom se krše ljudska prava i međunarodni zakoni

29 maja 2013

Britanski zvaničnici potvrdili su da u bazi Bastion u Avganistanu drže 85 osumnjičenih bez ikakve optužnice. Neki od Avganistanaca su zatvoreni više od godinu dana pa advokati porede ovaj zatvor sa Gvantanamom.

Anonimni Avganistanac priča o sudbini koja je zadesila njegovog rođaka. Već 13 meseci je iza rešetaka u britanskoj bazi u provinciji Helmond (fotografija gore). „Ne mogu da saznam zašto je uhapšen i koliko će ga držati. Nije počinio nikakve zločine niti posedovao nešto ilegalno“, ispričao je ovaj čovek britanskom javnom servisu Bi-Bi-Siju. Advokat Pol Šajner kaže da je zatvor u bazi Bastion protivzakonit. „Taj zatvor je držan u tajnosti. Parlament nije obavešten, to je prećutano i sudu koji je ispitivao prethodna hapšenja u Avganistanu.“

Šajner je osnivač organizacije „Public Interest Lawyers“ (Advokati u interesu jasnosti) koja je prošle godine zvanično zahtevala da britanske trupe više ne izručuju uhapšene avganistanskom pravosuđu zbog nehumanog tretmana. Desilo se to nakon što je jedan seljak tvrdio da je mučen u avganistanskom zatvoru pošto što su ga uhapsili britanski vojnici. „Velika Britanija je do sada morala da osposobi avganistansko pravosuđe da zatvorenike tretira humano i da im sudi pravedno“, kaže Šajner.

Izručenje ili oslobađanje?

Ministarstvo odbrane iz Londona našlo se u dilemi – da li da uhapšene izručuje u nesigurne ruke avganistanskog pravosuđa ili da ih oslobađa, čime se rizikuje da se ovi ponovo priključe Talibanima i pucaju na britanske vojnike. Odabran je treći put – osumnjičeni za terorističke akte ostaju u britanskoj bazi iako po pravilu međunarodne snage bez dokaza i optužnice mogu da zadrže ljude samo 96 sati.

Uprkos tome, britanski ministar odbrane Filip Hamond tvrdi da je zatvor u Bastionu legalan.

„Ništa ne bismo voleli više nego da izručimo osumnjičene avganistanskim vlastima i da tamo imaju fer suđenje“, kažer Hamond za Bi-Bi-Si. „U pitanju su osumnjičeni za ubistva britanskih vojnika, za izvođenje ili planiranje napada. Moramo voditi računa o bezbednosti naših vojnika, bilo na ulicama Londona ili u Helmondu.“

Ljutnja avganistanskih zvaničnika

Osmorica zatočenika iz Bastiona su preko britanskih advokata pokrenula proces u Londonu, a saslušanja su zakazana za jul. Negoduju i avganistanske vlasti. „Zatvorenici moraju biti predati“, rekao je general Zahir Azimi u ime avganistanskog Ministarstva odbrane. „Sudiće im se u skladu sa našim zakonima i dogovorima sa međunarodnom zajednicom“, tvrdi on.

Do marta je u centru pažnje bila slična politika američkog Pentagona – naime, tek je tada Avganistancima predato upravljanje nad zatvorom u Bagramu. Sada je fokus prebačen na britansku bazu Bastion, mada i australijski kontigent odbija da izručuje uhapšenike zbog sumnje da ih u avganistanskim zatvorima čeka tortura.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *