VELIKA BRITANIJA U PANICI: Kameron opet upozorava Škote

VELIKA BRITANIJA U PANICI: Kameron opet upozorava Škote

10 septembra 2014

image-181434380Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas Škote da bi nezavisnost bila „skok u nepoznato“.

Osam dana uoči referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, Kameron, zamenik premijera i lider liberaldemokrata Nik Kleg i vođa opozicije Ed Miliband iznenada su odlučili da posete Škotsku u pokušaju da ubede birače da glasaju za ostanak u zajednici.

Ta poseta odražava, kako navodi Agencija Frans pres, zabrinutost u taboru unionista posle najnovije ankete, koja je pokazala da je ishod referenduma krajnje neizvestan.

Na zgradi britanske vlade u Dauning stritu juče je bila okačena škotska plavo-bela zastava, a Miliband je pozvao sve javne objekte širom zemlje da okače zastavu kraljevske porodice kao poziv Sskotima da ostanu u uniji.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je dragocena i posebna zemlja“, naveo je Kameron u autorskom tekstu objavljenom u listu „Dejli mejl“.

„Stoga, neka svima u Škotskoj bude jasno: mi očajnički želimo da ostanete; ne želimo da se naša porodica naroda podeli.“

„Ukoliko se UK podeli, ostaće zauvek podeljeno. Vaš izbor je, dakle, jasan: skok u nepoznato ako zaokružite ‘da’, ili blistava budućnost za Škotsku ako izaberete ‘ne'“, poručio je Kameron Škotima.

London do pre samo nekoliko sedmica nije bio zabrinut zbog referenduma 18. septembra pošto su ankete redovno pokazivale da je ubedljiva većina birača za ostanak u Kraljevstvu.

Situacija se, međutim, iznenada promenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dve strane izjednačene.

Tri najveće britanske stranke smesta su najavile plan za transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza.

Škotski premijer Aleks Salmond, lider Škotske nacionalističke partije, odbacio je tu inicijativu Londona i poručio da poseta Škotskoj Kamerona, Milibanda i Klega neće pomoći unionistima, već da samo odražava njihovu paniku.

Kameronovi konzervativci nisu popularni u Škotskoj, gde imaju samo jednog od 59 članova parlamenta.

Milibandovi laburisti su nešto popularniji, ali on lično ne spada među omiljene političare u Škotskoj.

Ankete pokazuju da laburistički birači sve više podržavaju nezavisnost.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom.

Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *