Велика Британија увела санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

11 aprila 2022

Velika Britanija je sankcionisala člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsednicu RS-a Željku Cvijanović zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.„Ovo dvoje političara namerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje preti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus u saopštenju.

Milorad Dodik je okarakterisan kao „lider koji je pokrenuo akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida“.

Željka Cvijanović je sankcionisana jer je „javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici“.
Britanska vlada napominje da ove sankcije nisu protiv Republike Srpske niti njenih građana.

„Ovo su sankcije usmerene na dve osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama“, istakli su iz Vlade.

KOMENTARI6 komentara

 1. Pravda says:

  Zasto je Naser ubijen, tokom posjete Kini njemu je receno da ce prva atomska koju kinezi ispale ako ispale biti bacena na london. Od njega je trazeno od strane pirgavih zlocinaca da to potvrdi medjutim on nije htio da kaze. Zlikovci su ga ubili (prema tvrdnji Dzona Kolemana u knjizi komitet 300). Iskreno se nadam da ce im poslati vise od jedne i da ce ostrvo pirgavih zavrsiti na dnu mora kao Atlantida.

 2. Bilo jednom u Amerike says:

  Pa, na njihovo mesto će postaviti neke Zukorliće i slične balije da osiguraju prosperitet Bih u svetlu američke demokratije koja tu treba da se rodi.

 3. milorad5 says:

  hahaha ovi su totalno poludeli,šta će da zabrane dodiku,uvoz rakije,da gaji šljive.Ili je dodik toliko glup da drži pare u engleskim bankama,kada je sad sasvim jasno da su oni lopovi.Englezi su najmanje 3 pokušaja atentata na dodika organizovali,a sad pošto su mu uveli sankcije oni su i zvanično zapretili i novim pokušajima,to je suština ove izjave iz londona,otovorena pretnja likvidacijom u najboljem mafijaškom maniru.Mora da su mnogo ljuti,nešt im ne ide kako treba ,pa misle da je dodik najveći problem tu.vreme je da malo plaču u londonu,u stvsri malo više će da plaču,pretnje smrću nisu stvari olako shvaćene na balkanu.

 4. VUK says:

  lepo im je Dodik odgovorio da ga bas zabole ..... e sad nasta je mislio neznam al pametnom je dovoljno

 5. Pravnik says:

  Britanci su besni što je Dodik izjavio da predsedništvo BiH, čiji je on član, nije nikog ovlastilo da glasa za izbacivanje Rusije iz UNHCR. Tu odluku je donela Bisera Turković i neki Sven Alkalaj, za koga ne znam da li je Bošnjak ili Albanac. Znaju oni da je Dodik blizak prijatelj Vladimiru Putinu i zbog toga vilene.

 6. Duca says:

  Bravo za Dodika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *