Velika Britanija zabranila Americi korišćenje svojih avio-baza

Velika Britanija zabranila Americi korišćenje svojih avio-baza

8 septembra 2013

The-RAF-Akrotiri-base-at--006Američki vojni avioni neće moći da koriste britanske baze za udare po Siriji – objavio je londonski „Sandi Tajms“.

„Američkoj udarnoj avijaciji je zabranjeno da koristi i bazu Akrotiti na Kipru i bazu strateške avijacije Dijego-Garsija u Indijskom okeanu“ – tvrdi isti britanski list i naglašava da je Velika Britanija takvo ograničenje prvi put uvela od Drugog svetskog rata.

Istovremeno je američki list „Los Anđeles Tajms“ objavio da Pentagon planira da Siriju podvrgne raketnim i bombarderskim udarima puna tri dana. LT se pritom pozvao na svoje izvore u vrhu Ministarstva odbrane SAD i precizirao: „Biće nekoliko serija udara, a posle svakog – uslediće ocena efekata.“

Međutim, ruska državna agencija Itar-TASS objavila je da je Barak Obama lično naložio Pentagonu da se u Siriji uništi veći broj „ciljeva“ od prvobitno planiranih 50 i da obezbedi „intenzivnije raketiranje i bombardovanje“.

Ista agencija tvrdi da Nobelovac Obama želi da izlazak iz igre Velike Britanije kompenzuje „širinom i snagom udara“ i da će zato na Siriju krenuti i američki strateški bombarderi.

Pozivajući se na „evropske diplomate“, Itar-TASS je otkrio: „Bombarderi V-2 i V-52 poletaće kako sa teritorije SAD, tako i iz američke baze Al.Ubed u Kataru. Udari će se nanositi sa velikih udaljenosti i sa maksimalno mogućih visina da bi se izbegla vatra sirijske PVO“.

„Prioritetni ciljevi“ biće: sirijske avio-baze i aerodromske piste, vojna skladišta i pozicije sirijske PVO, ali i nacionalne garde i četvrte armije kojom komanduje Maher Asad, mlađi brat predsednika Sirije.

Ruska agencija je naglasila da ne raspolaže saznanjima: da li će saveznici Al Kaide u Siriji bombardovati i rezidencije Bašara Asada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *