Велика чуда нашег малог света

Велика чуда нашег малог света

22 јуна 2017

РЕДОВНИ професор археологије на Филозофском факултету у Београду, Александар Палавестра, присуствујући разним седницама, одборима, комисијама, развио је навику да своју концентрацију појачава цртачким творевинама, који неретко откривају и атмосферу стручног скупа. Део ових радова нашао се и на у понедељак увече отвореној поставци „Хербаријум куриозитета“ у Галерији Графичког колектива.

Други део ове Палавестрине изложбе цртежа, бележака и коментара, чине радови који откривају богатство света флоре и фауне, али истовремено и ауторову опчињеност природом, њеним имагинативним потенцијалом и „великим чудима у малим световима“.

– Ти цртежи и записи, искрени и посвећени, али наивни и анахрони у научном погледу, нужно подсећају на природњачке и путописне забелешке протеклих векова, као и на древне кабинете куриозитета. Отуд и наслов изложбе – записао је у пратећем тексту изложбе Александар Палавестра, који је за књигу и изложбу „Магија ћилибара“, са Вером Крстић, добио годишњу награду Националног комитета ИКОМ-а и награду „Михаило Валтровић“ Музејског друштва Србије.

Цртеже, које представља у Графичком колективу одликује минуциозност у приказивању детаља, лакоћа линије и свеж колорит, који постиже на неким радовима и неуобичајеним средствима за бојење. У некима користи чак и пигмент кафе уместо класичне боје. Инспирисан кабинетима реткости, симболичан наслов изложбе настао је спојем две речи: хербаријум – ботаничка збирка и куриозитет – реткост, особеност, необичност. Тако ова изложба вођена радозналошћу археолога који сондира стварност и колекционарским импулсом, ствара збирке необичних, хибридних, надреалних и ретких биљних и животињских примерака сачуваних у цртежима.

УМЕТНИК И АРХЕОЛОГ

ПОРЕД тога што се бави теоријом и историјом археологије, праисторијском археологијом, хералдиком, Палавестра је аутор илустрација за „Политикин забавник“, као и бројних насловних страна књига и часописа. Један је од аутора хералдичке и ликовне реконструкције грбова у књизи „Родословне таблице и грбови српских династија и властеле“, као и више територијалних и корпоративних грбова. За илустрације књиге „О огњопарду – оглед из криптозоологије“, добио је награду „Невен“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u