Велика чуда нашег малог света

Velika čuda našeg malog sveta

22 juna 2017

REDOVNI profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Aleksandar Palavestra, prisustvujući raznim sednicama, odborima, komisijama, razvio je naviku da svoju koncentraciju pojačava crtačkim tvorevinama, koji neretko otkrivaju i atmosferu stručnog skupa. Deo ovih radova našao se i na u ponedeljak uveče otvorenoj postavci „Herbarijum kurioziteta“ u Galeriji Grafičkog kolektiva.

Drugi deo ove Palavestrine izložbe crteža, beležaka i komentara, čine radovi koji otkrivaju bogatstvo sveta flore i faune, ali istovremeno i autorovu opčinjenost prirodom, njenim imaginativnim potencijalom i „velikim čudima u malim svetovima“.

– Ti crteži i zapisi, iskreni i posvećeni, ali naivni i anahroni u naučnom pogledu, nužno podsećaju na prirodnjačke i putopisne zabeleške proteklih vekova, kao i na drevne kabinete kurioziteta. Otud i naslov izložbe – zapisao je u pratećem tekstu izložbe Aleksandar Palavestra, koji je za knjigu i izložbu „Magija ćilibara“, sa Verom Krstić, dobio godišnju nagradu Nacionalnog komiteta IKOM-a i nagradu „Mihailo Valtrović“ Muzejskog društva Srbije.

Crteže, koje predstavlja u Grafičkom kolektivu odlikuje minucioznost u prikazivanju detalja, lakoća linije i svež kolorit, koji postiže na nekim radovima i neuobičajenim sredstvima za bojenje. U nekima koristi čak i pigment kafe umesto klasične boje. Inspirisan kabinetima retkosti, simboličan naslov izložbe nastao je spojem dve reči: herbarijum – botanička zbirka i kuriozitet – retkost, osobenost, neobičnost. Tako ova izložba vođena radoznalošću arheologa koji sondira stvarnost i kolekcionarskim impulsom, stvara zbirke neobičnih, hibridnih, nadrealnih i retkih biljnih i životinjskih primeraka sačuvanih u crtežima.

UMETNIK I ARHEOLOG

PORED toga što se bavi teorijom i istorijom arheologije, praistorijskom arheologijom, heraldikom, Palavestra je autor ilustracija za „Politikin zabavnik“, kao i brojnih naslovnih strana knjiga i časopisa. Jedan je od autora heraldičke i likovne rekonstrukcije grbova u knjizi „Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele“, kao i više teritorijalnih i korporativnih grbova. Za ilustracije knjige „O ognjopardu – ogled iz kriptozoologije“, dobio je nagradu „Neven“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *