ВЕЛИКА ДИЛЕМА У ЕУ ОКО КОСОВА: Да ли да прихвате…

ВЕЛИКА ДИЛЕМА У ЕУ ОКО КОСОВА: Да ли да прихвате…

1 септембра 2018

Владама држава чланица ЕУ не свиђа се много идеја за решење питања Косова корекцијом границе са Србијом, али не желе ни да је одбаце.У тексту под насловом „Европа се бори са новом главобољом“, поводом неформалног министарског састанка држава чланице и кандидата за чланство у ЕУ у Бечу, портал истиче да је то прва прилика да владе ЕУ разговарају о предлогу о корекцији граница између Србије и Косова,идеји која је настала док су многи европски званичници били на одмору.

Према писању Политика, Унији нову главобољу задаје наслеђе ратова на Балкану, замрзнути сукоб између Београда и Приштине, након што су  Хашим Тачи и председник Србије Александар Вучић саопштили да желе да разговарају о корекцији граница.

Суочени са жељом оба преговарача да сруше табу и спремношћу Трампове администрације да посвети пажњу таквом потезу, званичници ЕУ и дипломате одлучили да не могу да одбаце тај план, бар за сада, пише „Политико“.

Поменута идеја се, кажу, никоме не свиђа претерано, али изгледа да нико није ни вољан да је одбаци.

„У идеалном свету, то се вероватно не би десило, али ово није идеалан свет, ово је Балкан, тако да би је требало размотрити“, цитира портал речи неименованог дипломате ЕУ.

Истовремено, подсећа да је Немачка до сада најгласније изражавала сумњу у предлог, али да је немачка канцеларка Ангела Меркел раније ове недеље рекла да званични Берлин подржава све разговоре који воде ка циљу, уз напомену да је територијални интегритет од велико значаја.

Портал констатује да до сада ни Вучић ни Тачи нису детаљније образложили шта подразумева корекција граница и о чему они заправо разговарају и подсећа да прича о размени територија није од јуче, већ да је она присутна већ годинама.

Сценарио о којем се највише говори подразумева да део Косова, претежно насељен Србима (север), припадне Србији, а да се, заузврат, део југа централне Србије, коју Албанци називају „Прешевска долина“, са претежно албанским становниством, припоји Косову, пише Политико и наводи неименоване дипломате ЕУ од којих један изражава забринутост због поделе територија по етничкој припадности, а други да је његова земља „веома скептична“, због потенцијалних последица по БиХ, односно Републику Српску.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Barakuda says:

    Za eventualnu korekciju granica potrebna je saglasnost naroda Srbije i Ustava Srbije ! Ne može AVAV sam da odlučuje, a ni EU ! Ko je Angela Merkel da odlučuje o našoj sudbini i našoj teritoriji ! Od 1941 pa do 1945, 300 000 Srba je protjerano sa KiM, njima je komunistički diktator zabranio povratak na svoja ognjišta, a istovremeno je iz Albanije primio 300 000 albanaca ! AVAV umjessto da albanci imaju autonomiju, on hoće da Srbi imaju autonomiju u vlastitoj državi i da prizna KiM, ako ga već nije priznao !? Istina je da smo okupirani na jednom dijelu naše teritorije, ali to ne znači da je ne možemo osloboditi prvom povoljnom prilikom !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u