ВЕЛИКА ДИЛЕМА У ЕУ ОКО КОСОВА: Да ли да прихвате…

VELIKA DILEMA U EU OKO KOSOVA: Da li da prihvate…

1 septembra 2018

Vladama država članica EU ne sviđa se mnogo ideja za rešenje pitanja Kosova korekcijom granice sa Srbijom, ali ne žele ni da je odbace.U tekstu pod naslovom „Evropa se bori sa novom glavoboljom“, povodom neformalnog ministarskog sastanka država članice i kandidata za članstvo u EU u Beču, portal ističe da je to prva prilika da vlade EU razgovaraju o predlogu o korekciji granica između Srbije i Kosova,ideji koja je nastala dok su mnogi evropski zvaničnici bili na odmoru.

Prema pisanju Politika, Uniji novu glavobolju zadaje nasleđe ratova na Balkanu, zamrznuti sukob između Beograda i Prištine, nakon što su  Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštili da žele da razgovaraju o korekciji granica.

Suočeni sa željom oba pregovarača da sruše tabu i spremnošću Trampove administracije da posveti pažnju takvom potezu, zvaničnici EU i diplomate odlučili da ne mogu da odbace taj plan, bar za sada, piše „Politiko“.

Pomenuta ideja se, kažu, nikome ne sviđa preterano, ali izgleda da niko nije ni voljan da je odbaci.

„U idealnom svetu, to se verovatno ne bi desilo, ali ovo nije idealan svet, ovo je Balkan, tako da bi je trebalo razmotriti“, citira portal reči neimenovanog diplomate EU.

Istovremeno, podseća da je Nemačka do sada najglasnije izražavala sumnju u predlog, ali da je nemačka kancelarka Angela Merkel ranije ove nedelje rekla da zvanični Berlin podržava sve razgovore koji vode ka cilju, uz napomenu da je teritorijalni integritet od veliko značaja.

Portal konstatuje da do sada ni Vučić ni Tači nisu detaljnije obrazložili šta podrazumeva korekcija granica i o čemu oni zapravo razgovaraju i podseća da priča o razmeni teritorija nije od juče, već da je ona prisutna već godinama.

Scenario o kojem se najviše govori podrazumeva da deo Kosova, pretežno naseljen Srbima (sever), pripadne Srbiji, a da se, zauzvrat, deo juga centralne Srbije, koju Albanci nazivaju „Preševska dolina“, sa pretežno albanskim stanovnistvom, pripoji Kosovu, piše Politiko i navodi neimenovane diplomate EU od kojih jedan izražava zabrinutost zbog podele teritorija po etničkoj pripadnosti, a drugi da je njegova zemlja „veoma skeptična“, zbog potencijalnih posledica po BiH, odnosno Republiku Srpsku.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Barakuda says:

    Za eventualnu korekciju granica potrebna je saglasnost naroda Srbije i Ustava Srbije ! Ne može AVAV sam da odlučuje, a ni EU ! Ko je Angela Merkel da odlučuje o našoj sudbini i našoj teritoriji ! Od 1941 pa do 1945, 300 000 Srba je protjerano sa KiM, njima je komunistički diktator zabranio povratak na svoja ognjišta, a istovremeno je iz Albanije primio 300 000 albanaca ! AVAV umjessto da albanci imaju autonomiju, on hoće da Srbi imaju autonomiju u vlastitoj državi i da prizna KiM, ako ga već nije priznao !? Istina je da smo okupirani na jednom dijelu naše teritorije, ali to ne znači da je ne možemo osloboditi prvom povoljnom prilikom !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *