Велика ЕВРОПСКА СИЛА нам забила нож у леђа! Србији се спрема СТРАВИЧАН УДАР! Шиптари МАСОВНО СЛАВЕ!

Velika EVROPSKA SILA nam zabila nož u leđa! Srbiji se sprema STRAVIČAN UDAR! Šiptari MASOVNO SLAVE!

12 oktobra 2018

Takozvana Republika Kosovo, kako najavljuju prištinske vlasti, ne samo da će na samitu Frankofonije u Jerevanu postati pridružena članica ove međunarodne organizacije, već će i lažni kosovski predsednik Hašim Tači u glavnom gradu Jermenije dobiti priliku da govori o opciji korekcije granica, sa mogužćnošću ujedinjenja Preševske doline sa Kosovom.

Frankofonija je, podsetimo, osnovana 1970. godine, i u početku je bila mali klub severnih zemalja u kojima se govori francuski jezik. Danas je to, prema rečima dr Srđana Perišića, profesora međunarodnih odnosa, važna međunarodna organizacija koju čine 54 zemlje-članice, 26 država-posmatrača i četiri pridružene članice, koje sarađuju na polju kulture, nauke, ekonomije, pravde i mira.Kosovo je, podseća Perišić, dobilo status posmatrača u Frankofoniji 2014. godine, dok Srbija taj status ima od 2006. Prijem Kosova u pridruženo članstvo ove organizacije Perišić vidi kao odgovor prištinskih vlasti na povlačenja priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine tokom protekle godine.

– Frankofonija okuplja 84 države, od kojih veliki broj nije priznao Kosovo kao samostalnu državu, a evo sada će to da se provuče kroz ovaj samit u Jermeniji. Dakle, Kosovo je time praktično napravilo jedan iskorak, dobar diplomatski potez, a jasno je ko u ovom slučaju pomaže prištinskim vlastima. To je isključivo Francuska. Ovo je zapravo kontraudar Kosova, da preko Frankofonije pojača svoje međunarodno priznanje i sada se očekuje pritisak Pariza na članice ove međunarodne organizacije koje nisu priznale Kosovo, da to urade – objašnjava Perišić.

Kako kaže, iz ovog primera jasno se vidi da Francuska, bez obzira na nekakvo prijateljstvo i saradnju sa Srbijom, u tome zapravo nikada nije bila iskrena i da na Balkanu ima svog igrača — Albance.

Na pitanje koliko je pridruženo članstvo Kosova u Frankofoniji pogodno tle za realizaciju ideja prištinskih vlasti o nezavisnosti, istoričar Dragomir Anđelković kaže da treba imati na umu da Frankofonija nije međunarodna organizacija poput UN ili OEBS-a, odnosno da nije organizacija od velikog političkog značaja.

Prema njegovim rečima, Kosovu je zato lakše da uđe u tu vrstu organizacije nego u UN, jer ta vrsta asocijacije zavisi, u velikoj meri, od stava Pariza.

– Otuda dobra volja Pariza može Kosovo da uvede u Frankofoniju, a to nama samo treba da pokaže da nam današnja Francuska svakako nije saveznik, a verovatno ni prijatelj. Kada govorimo o tome da li će Kosovo u Frankofoniji dobiti dodatni prostor za delovanje, treba znati da je pridruženo članstvo u ovoj organizaciji u velikoj meri usmereno ka albanskoj javnosti na Kosovu i Metohiji. Tači se bori sa Haradinajem i koristi svaku priliku da se istakne kao neko ko se bori za albanske interese. Da Srbija kojim slučajem želi da uđe u asocijaciju koja okuplja zemlje koje neguju kineski jezik, Tači bi probao i tamo da se pojavi, ako bi mu dopustili da govori – smatra Anđelković.

Sve to, dodaje, nas ne treba mnogo da uznemirava, ali je dobro da Srbija na tom skupu iznese svoj stav o ovom pitanju. Iako samit u Jerevanu jeste prilika kosovskim vlastima za dobijanje malih političkih poena, Anđelković veruje da će Srbija zapravo više profitirati, jer se u Jermeniji nalazi na prijateljskom terenu.

Na pitanje koliko će ovo biti prilika za lobiranje prištinskih zvaničnika da Kosovu pripoje Preševsku dolinu, Anđelković kaže da Albanci ne mogu za tako nešto da lobiraju.

– Oni mogu povremeno da iznesu tu glupost u javnost, a ovo sada će biti prvi put da to rade van teritorije autonomne pokrajine Kosovo, odnosno da to rade u međunarodnim okvirima. To je, međutim, potpuno iracionalno jer bi istu težinu imao, na primer, njihov zahtev da se Albaniji pripoji Epir. To su naprosto besmislice iz domena velikoalbanskih snova, ali Srbija na to treba ozbiljno da reaguje, jer priča o Preševu jeste ozbiljna opasnost za čitav region i govori o veličini aspiracija velikoalbanskih krugova – ocenjuje Anđelković.

Dr Srđan Perišić pak veruje da Frankofonija nije nimalo bezazlena organizacija, te da prijem Kosova u pridruženo članstvo predstavlja vid pritiska na Srbiju.

– Francuska ovde potpuno stoji na antisrpskim pozicijama. Ta zemlja, koja dosad uopšte nije bila ni u kakvim razgovorima na relaciji Beograd—Priština, sada se pojavljuje kako dodatni saveznik Albanaca sa Kosova. A zašto je prištinskim vlastima to potrebno? Pa zato što žele da realizuju svoju osnovnu ideju — ono što mi zovemo ’velika Albanija‘, a oni zovu ’prirodna Albanija‘, koja bi obuhvatala Albaniju, Kosovo i Metohiju, južne delove Srbije i zapadnu Makedoniju – kategoričan je Perišić.

Inače, na samitu Frankofonije u glavnom gradu Jermenije odlučivaće se i o zahtevu Srbije da postane pridružena članica te međunarodne organizacije, a našu zemlju će predstavljati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(Sputnjik / Srbija Danas)

KOMENTARI13 komentara

 1. Lazar says:

  Nema mesta ovolikoj panici. Ova organizacija je slična dobrovoljnom pevačkom društvu. Cela priča ilustruje samo ono što mi svi odavno znamo: na zapadu nemamo ni prijatelje ni ravnodušne, već samo otvorene neprijatelje...

 2. Budi Bog s nama says:

  Francuska, Engleska, Amerika, Nemačk i Austrija mogu da nam budu prijatelji jedino ako imaju neku korist od nas, a sada imaju korist na našu štetu i to je to. Kakve veze ima tradicija prijateljstva, pa sve teče i sve se menja, osim reči Božije po kojoj znamo da će svako od nas primiti platu po delima svojim, a po Njegovoj reči znamo da je spasenje u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu. Jedino Otac naš nebeski ostaje tradicionalno pravedan prema ljudskom rodu, i stići će račun kčmarev.

 3. E.Lirsch says:

  KAKOFONIJA...

 4. Dane Radakovic says:

  nemoze harandija ici da prestavlja republik kosovo ako vucic predsednik srbije nije dao potpis vucic se odrekao kosova i metohije

  • sasha says:

   To vec znamo, samo da vidimo ipak sta ce narod da kaze.

 5. petrovgrad says:

  Francuzi u vreme Napoleona prvi su počinili genocid nad Srpskom vojskom u Boki 1804, oni daleko prednjače ispred Hitlera skoro 150 godina.

 6. petrovgrad says:

  Da bi učvrstili vlast, Francuzi su u ratu od 1807. do 1812., ratovale rame uz rame sa osmanskim snagama koje su bezuspešno napadale Crnu Goru.

 7. Vesko says:

  Francuska ce platiti visoku cijenu za to sto radi. Nece se izvuci posledica bumeranga. Nije da li ce, nego kada ce da plati cijenu.

 8. bane says:

  zemlje frankofonije su bivše francuske kolonije ili one kojima je žao što to nisu... lažno prijateljstvo prema lažnoj veličini, tu mi ne spadamo. to je za podanički mentalitet.

 9. Barakuda says:

  Frankofonija normalno podrazumijeva zemlje, ili oblasti gdje se govori franacuski jezik ! Ne znam da se u 84 države govori francuski, nekada nazivani diplomatski jezik, a danas izumirući ! Osim Francuske, francuski jezik se priča u zemljama magreba (Tunis, Alžir, Maroko ) i u nekim zemljama crne Afrike ! Sve te zemlje su bivše francuske kolonije ! Francuski se priča u pokrajini Valoniji (Belgija) , pokrajina Quibeck (Kanada), ostaje nejasno odakle frankofonija sa 84 zemalja i sada naravno ilegalno Kosovo ! Osim toga, Francuska nikada poslije Napolena nije bila velika sila !

 10. opet ja says:

  Te zemlje su prijateljske samo Vučiću, meni i nama nisu. Ništa mi tu nije čudno i neuobičajeno. Prvo su nas bombardovali, što u Hrvatskoj i Bosni 1995te, a što posle 1999te, a zatim podržali stvaranje lažne države Kosovo i priznali nezavisnost iste. Samo lud čovek može da ih vidi kao prijatelje.

 11. padre says:

  Gonite se vi sa svojim noževima u leđa!Šta je apSrbija Francuskoj, pa da sve bude "nož u leđa"?Jesmo li se nešto dogovorili, pa oni sada rade suprotno.nije dovoljno, da ti vičeš, da ti je neko prijatelj, nego jepriajrlj onaj , što je to bez tvog busanja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *