ВЕЛИКА ИСПОВЕСТ БУДИМИРА ЛОНЧАРА: „Гурао сам странце да интервенишу у СФРЈ, ЈНА је хтела да купи оружје за две милијарде“

VELIKA ISPOVEST BUDIMIRA LONČARA: „Gurao sam strance da intervenišu u SFRJ, JNA je htela da kupi oružje za dve milijarde“

4 oktobra 2020

Gurao sam strani faktor da interveniše u Jugoslaviji, JNA je htela da kupi oružje vredno dve milijarde dolara od SSSR-a, a Hrvatska je zahvaljujući Jugoslaviji postala zemlja pobednica i proširila se posle Drugog svetskog rata, uprkos hipoteci NDH, rekao je Budimir Lončar, poslednji šef diplomatije SFRJ.

Lončar, poznati diplomata i poslednji ministar inostranih poslova Jugoslavije, koji se na tom mestu nalazio u trenutku krize i raspada SFRJ, kazao je kako „Jugoslavija nije mogla opstati, jer je dotrajala“, u velikoj ispovesti „Jutarnjem listu“ povodom izlaska njegove biografije koju je na 800 strana napisao istoričar Tvrtko Jakovina.Lončar kaže da je ostavku na mesto šefa diplomatije dao na dan pada Vukovara i mesec dana pre nego što je Badinterova komisija ocenila da Jugoslavija više ne postoji. Kako objašnjava, dok je još bio na funkciji, radio je na tome da se strani faktor uključi u rasplet jugoslovenske krize.

„Ipak sam još 1989. inicirao internacionalizaciju jugoslovenske ustavne krize. Naime, inicirao sam asocijaciju s Evropskom zajednicom, s dva cilja. Želeli smo pomoć u reformama i transformaciji zemlje ka tržišnoj orijentaciji, političkom pluralizmu i vladavini prava, ali i sprečiti rat koji je već bio na pomolu. To su sve bili i uslovi za ulazak Jugoslavije u Evropsku uniju s kojom su i do tada postojali sui generis odnosi već 20 godina“, navodi Lončar.

Uloga stranaca u raspadu SFRJ

Kaže i da je prvi ministar spoljnih poslova u istoriji Ujedinjenih nacija koji je svoju zemlju stavio na dnevni red Saveta bezbednosti „zato što ugrožava svetski mir“.

Na sednici je održao i govor, za koji kaže da je protumačen kao optužba na račun Slobodana Miloševića i JNA da su generatori konflikta.

„Na toj sednici Saveta bezbednosti proširena je internacionalizacija krize i stvoren legitimitet za buduću intervenciju“.

Lončar navodi da je „de fakto stalno strani faktor gurao u intervenciju“ u Jugoslaviji

„Na dan kada su slovenačka skupština i Hrvatski sabor izglasali nezavisnost, ja sam u Berlinu na sednici OESS-a, kojom je predsedavao Genšer, u dogovoru s Džejmsom Bejkerom, tražio zatvorenu sednicu o stanju u Jugoslaviji zbog ugrožavanja svetskog mira. U govoru sam rekao da je Jugoslavija došla u sukob sama sa sobom, da je dotrajala kao federacija i da je treba iznova definisati kao zajednicu republika“, priča Lončar.

Strana intervencija i uvoz oružja

Tvrdi da za vojnu intervenciju kojom bi bio sprečen rat u SFRJ „nisu bili Amerikanci, jer nisu želeli izazivati ruski vojni vrh“.

Usledio je embargo na uvoz oružja u republike SFRJ, a Lončar kaže kako ga hrvatski desničari okrivljuju za tu rezoluciju.

„Kad god dođe do oružanih sukoba u nekoj zemlji, UN po automatizmu uvodi embargo na izvoz oružja u ta područja. I mi, ali i američki državni sekretar Džejms Bejker, imali smo informaciju da JNA želi da kupi oružje od SSSR-a u vrednosti od dve milijarde. Alarmantni događaj je bio tajni odlazak admirala Staneta Broveta u Moskvu. JNA je igrala na kartu nezadovoljstva vojske prema Gorbačovu“, tvrdi Lončar. Dodaje kako je JNA htela da nabavi oružje mimo Gorbačova, te da su oni obavestili tadašnjeg sovjetskog lidera o tome.

Objašnjava da su rezoluciju o zabrani izvoza oružja pisale zemlje naklonjene Hrvatskoj, te da je naoružavanje Hrvatske nastavljeno „vlastitim kanalima“

Lončar kaže da je tražio od tadašnjeg saveznog premijera Ante Markovića da smeni generala Kadijevića sa kojim je imao stalne sukobe,

„Uveren sam da je za Slobodana Miloševića bilo ključno pridobiti JNA. To je i uspeo kad je Srbija vrlo vešto predložila Kadijevića za četvrtu generalsku zvezdicu“, tvrdi Lončar i dodaje da je „armija zabila poslednji ekser u kovčeg SFRJ“.

Hrvatska je zahvaljujući Jugoslaviji skinula hipoteku NDH i proširila se

Lončar kaže i da je „Hrvatska uprkos hipoteci NDH, preko Jugoslavije postala pobednica“.

„Došlo je do proširenja na teritorije koje nikada nije imala, od Istre, Rijeke, do nekih ostrva i moga Zadra. Hrvatska se procentualno u odnosu na svoju veličinu proširila najviše među zemljama pobednicama. Ta ostavština Jugoslavije je neprocenjiva za integritet Hrvatske. I pravilno je što se veterani iz ovog rata ne zovu borci za slobodu nego branitelji. Oni su branili ono što je stvoreno za vreme NOB-a, za vreme partizana, Tita, jer je Milošević želeo da menja granice“, kaže Lončar.O trenutnoj situaciji u svetu, Lončar kaže da je „svet danas u dubokoj multidimenzionalnoj krizi“.

„Haos i neizvesnost su dominantne karakteristike. Kriza liberalnog kapitalizma počela je u Americi. SAD je u najdubljoj društvenoj krizi otkako postoji. Mešaju se socijalni i rasni sukobi. Možemo očekivati da će se ta kriza, koja je na površinu izbacila jednog Trampa, početi rasplitati. Ali to neće ići lako. Mora doći do nove preraspodele, do društvenog preobražaja“, kaže Lončar.

Prognozira da će svet ponovo postati multipolaran, uz dve izdvojene sile, SAD i Kinu, koje ipak neće imati monopol

Kada je Evropa u pitanju, Lončar kaže da se ona mora menjati i produbiti zajedništvo.

„Prvi evropski prioritet je pronalazak zajedničkog jezika s Rusijom, koja se i sama mora temeljno menjati“, navodi Lončar.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. Portopranco says:

  Najjača je rvacka.Poslin lude i pijane Kolinde na čelo takozvane došao je neurotični i ludi Milanović.Nema sumnje da će stav te i takve rvacke biti najvažniji za razrješenje konflikta u Nagornom Karabahu.

 2. Ivana says:

  Još jedan ustaša kakvih je puna Srbija priznaje Jugoslavija je radila sve u korist Hrvatske a tako i Slovenije a na štetu Srbije Srba. Stidite se srpski generali dupelisci hrvata Jožeka tita, Steve, Stjepana Krajačića, smrada Dolanca itd. Uveli ste srpski narod u državu s našim koljačima hrvatima i uvek posebnim Slovencima iz te vaše zablude Srbija je izašla očerupana i u svakom smislu uništena.Sad nas ovaj bednik i bolesnik uvodi u savez sa šiftarima da nas oni dalje čerupaju i dotuku do kraja.

 3. milorad3 says:

  izdao je i još se hvali a političke fraze koje navodno zastuapo su samo obično pokriće za ustašu koji gradi lijepu njegovu.Da nije bilo lončara i njemu sličnih oji su ubačleni u sam vrh sistema bivše sfrj sa zadatkom da rasture tu istu sfrj i prigrabe hrvatskoj sve što moigu da zgrabe jugoslavija se ne bi ni raspala a rat su hteli baš oni jer je to bio idealan momenat za pljačku i otimanje uz pomoć stranih trupa.Mogoli su i kulturno da se odcepe i RAZDRUŽE , NIKO im nije osporavao nit hteo da ospori niti mogao da ospori to pravo ali ustaše iz zagreba zajedno sa ovim kamaratom su HTELE RAT.Hrvatima je predata jugoslavija na upravu od strane druga tita, mogli su da rade šta hoće i oni su upravo uradili šta su hteli-pljačkaj, kolji, pali, mislim da svakom razumnom čoveku to može da služi kao orjentir u daljim odnosima sa tim zverinjakom.Najbolji dokaz za ove reči je pitanje.GDE SU SAD HRVATI?GDE SU, nema ih NIGDE ni u sportu ni u kulturi ni u nauci ili bilo čemu pozitivnom što neko pleme odlikuje i uzdiže u svetu.SVE što je došlo sa balkana iz bivše sfrj kao neki svetski uspeh i fenomen je došlo od srba i srbije iz hrvatske nema NIŠTA i NIKOGA,sem ustaške galame "branitelja" i ružne prizemne nacističke mistifikacije i veličanja zločina kojih se ostali normalni ljudi svuda u svetu stide, darkera i narkomanije koja ih razara iz sve snage.TO je hrvatska na umoru i sreća naša da od smrti niko ne može da živi pa ni ustaše, jer oni samo smrt traže i proizvode.Veličanje ubica i patoloških likova je siguran put u sopstvenu propast i današnja hrvatska je odavno otišla tim putem preko tačke sa koje nema povratka budimir je doprineo tome nadam se da se ponosi svojim "europejstvom":)a već je jednom nofgom u grobu , pa videće i platu sukoro za svoju pokvarenost i zločine koje je počinio i inspirisao nad onima koje je bio ZADUŽEN da ih štiti pakao ne postoji ali ima i gorih stvari:)od onoga što majmuni zamišljaju.

  • Pera Vol says:

   Da, da Srbi su bili 2. na svetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, ali samo onda ako prihvatimo idiotsku srpsku izmišljotinu da su Hrvati pokatoličeni Srbi. No upravo je obrnuto jer su prvi srpski vladari Nemanjići bili Hrvati i katoici.

 4. Kosovac says:

  Kada neki izdajnik piše memoare, korisno je to čitati, ali treba čitati između redova. Treba imati dobar stomak i izdržati kako oni o sebi pišu u superlativu. Tako je i u slučaju ove gnjide Budimira Lončara. U svakom slučaju, i iz ovog kratkog članka se može doći do mnogih potvrda i priznanja ovog potrčka stranih obaveštajnih službi, a kao funkcionera – ministra spoljnih poslova SFRJ. ……….Sećam se, ovog aparatčika su svi pljuvali i terali da napusti funkciju, ali se on grčevito držao toga, sve dok je moga biti na usluzi Genšeru, Bejkeru i ostalim zločincima zapadne provenijencije. U ime jugoslovenske diplomatije stalno je ljubio onoliku zadnjicu Dans Ditrih Genšera, sa zadovoljstvom očekujući da se počasti kobasicom koja će iz nje izaći.

 5. šiško says:

  Čega se pametan stidi, lončar se ponosi. Čovek je potpuno šenuo. Ono što je on u ležernom stilu izneo o svojoj ulozi u jugoslovenskoj krizi je skandalozno. A onda, na kraju, kao trešnja na šlag njegova autoritativna poruka Rusiji da se mora temeljno menjati, valjda ako želi da hrvatsku privoli da saradjuje sa njom. Jeste on mator i senilan, ali ipak što je mnogo, mnogo je.

 6. Rajko says:

  Neverovatno. Umesto da umire u miru on se povampirio.

 7. Rajko says:

  Boli ga Jugoslavija i muč ga savest

  • RASPUCHIN says:

   Ma boli njega neka stvar. Ustaša kao i Ante Marković i da ne nabrajam dalje.

 8. Dalmacija says:

  Čitao sam negdje da je njegov sin trenutni ministar zdravlja Srbije. Ako je to istina, Srbijo nema ti spasa.

 9. xyz says:

  Primao si našu platu, a landarao, kao neko pseto, po belom svetu da tražiš interveniciju na sopstvenu zemlju.Znači, da si bio uz Mesića, koji reče:"Ja sam svoju zadaću izvršio.Jugoslavije više nema".Samo je pitanje između vas dvojice, koliki je čiji kolač u tome.Ima prigodna skraćena psovka za takve:Pas mater. A da ne pominjem tvoje članstvo u Komitetu 300 koji se zalaže da se broj stanovnika na Zemlji redukuje na 500 miliona.I još jednom: Pas mater. A jesi li nam ti ostavio ovog Lončara da nas dokusuri izvršavajući tvoju obavezu iz Komiteta 300?

 10. garo says:

  Tito, Mosa, Kadijevic, i svi koji su vodili partizane ja im jebem majku zlocinacku, svi su radili otvoreno protiv Srba.

  • Ni partizan, ali ni četnik says:

   Garo laje, vetar nosi.

 11. garo says:

  Sta je cuko, smeta ti istina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *