Velika izlaznost na izborima u Novorosiji

Velika izlaznost na izborima u Novorosiji

2 novembra 2014

nvrs_izbori_1Prva kritična tačka za Donjeck i Lugansk je prođena: Ukrajinci nisu napali ni minule noći ni u zoru.

Verovatno se nisu usudili, koliko god su želeli da onemoguće opšte izbore u Donjeckoj i Luganskoj Republici. A nisu, po svemu sudeći, zbog toga što su DNR i LNR još tri dana uoči izbora stavili u punu borbenu pripravnost sve svoje snage i ratnu tehniku. A još su za to vreme stotinama i stotinama stizali „dobrovoljci iz susednih zemalja”.

Zasad su zatvorili sve puteve koji prema teritoriji DNR vode sa istoka i zapada – da bi sprečili sve koji su zbog ratnih dejstava izbegli iz svojih sela i gradova a poželeli da se danas pojave na svom biračkom mestu.

Još su pokušali sa ubacivanjem na teritoriju Donjecke Republike tri diverzantske grupe, ali su dve bile likvidirane, a jedna onemogućena.

Inače, prema prvim satima glasanja –i u DNR i u LNR očekuju visoku izlaznost. U Donjeckoj Republici – do 80 odsto. U Luganskoj Republici – takvu da su već odlučili da glasanje produže do 22 sata.

Izbore prati veliki broj međunarodnih posmatrača. Iz Grčke, Austrije, Italije, Srbije, Belgije, Nemačke, Francuske, SAD, Mađarske… I, već su posetili biračka mesta i u manjim gradovima: Snježnoje, Harcizsk, Teljmanovo, Novoazovsk, Makejevka, Saur-Mogila, Gorlovku…

Jedan od njih, poslanik u parlamentu Flandrije, Frank Klejleman, već je izjavio: „Posetio sam izborna mesta u Donjecku i Makejevki. Na svim tim mestima – sve protiče u dobroj atmosferi i bez kršenja izbornih pravila. Svuda je pred glasačkim kutijama mnogo ljudi”.

Predsednik parlamenta Južne Osetije, Anatolij Bibilov, posle obilaska biračkih mesta rekao je: „Svuda su providne glasačke kutije. Posetio sam i biralište pored mesta gde je ekplodirala balistička raketa Točka-U. Svuda je mnogo ljudi. Vidi se da ljudi glasaju u uverenju da glasaju za svoju budućnost”.

Posmatrač iz Izraela Maks Lurje izjavio je: „Nigde nisam primetio kršenje izbornih procedura. Svuda je mnogo naroda”.

Donjecka Republika bira predsednika između tri kandidata: premijera Aleksandra Zaharčenka, potpredsednika parlamsnta Novorosije Aleksandra Kofmana i poslanika Jurija Sivokonjenka.

Za mesta u parlamentu DNR bore se pokret Donjecka Republika čiji je lider Zaharčenko i pokret Slobodni Donbas koji predvodi Jevgenij Orlov.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *