ВЕЛИКА КРИЗА ДРМА НАТО: Да ли ће се десити оно што нико није очекивао? АМЕРИКА НА ПОТЕЗУ

VELIKA KRIZA DRMA NATO: Da li će se desiti ono što niko nije očekivao? AMERIKA NA POTEZU

9 decembra 2019

Kada je proslavljao 50. rođendan, NATO je složno izvršio agresiju na našu zemlju. Proslava 70. rođendana Zapadnog pakta u Londonu ove nedelje protekla je u sasvim drugačijem raspoloženju, bez smrtonosnog slavljeničkog vatrometa, ali zato s ogovaranjima i otvorenim uvredama lidera umesto njihove razorne sloge. NATO je na raskršću, sumira nemački „Špigl“.

Najviše pažnje javnosti, kao paradigma stanja u kojem se nalazi Alijansa, privukao je snimak kanadskog premijera Džastina Trudoa, njegovih kolega iz Velike Britanije i Holandije Borisa Džonsona i Marka Rutea i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se na prijemu, nesvesni kamere iza njihovih leđa, podsmevaju američkom predsedniku Donaldu Trampu. Tramp će potom Trudoa nazvati „dvoličnim“, otkazati završnu konferenciju za štampu i pre vremena odleteti nazad u Vašington. Bila je to prava diplomatska sapunica, prokomentarisao je američki Si-En-En.Makronova dijagnoza

Uvrede su bile upućene i Makronu zbog toga što je u nedavnom intervjuu za magazin „Ekonomist“ ustvrdio da je NATO „doživeo moždanu smrt“. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uzvratio je Makronu rekavši da je moždanu smrt doživeo on, a ne NATO, a Tramp je Makronove reči ocenio kao „veoma, veoma pogane“ i „veoma neučtive“.

Upravo je ta Makronova dijagnoza, od koje on nije odstupio ni tokom dvodnevnog samita u Londonu, i lebdela nad okupljanjem lidera Zapadne vojne alijanse. „Makron je u pravu oko moždane smrti NATO-a. NATO je sada zombi alijansa“, komentar je poznatog „Kejto instituta“ iz Vašingtona, a na sličnom tragu i „Vašington post“ opominje: „NATO je na aparatima za održanje života.“

Tranzicija ka post-NATO svetu

Nasuprot svemu ovome, međutim, završna deklaracija s londonskog okupljanja prosto zrači optimizmom i verom u svetlu budućnost NATO-a, „najsnažnijeg i najuspešnijeg saveza u istoriji, čiji su temeljni principi solidarnost, jedinstvo i kohezija“, sve to uz potvrdu „trajne transatlantske veze između Evrope i Severne Amerike, kojoj glavnu pretnju predstavljaju agresivni postupci Rusije“.

A opet, ukazuje „Kejto institut“, „umesto deklamovanja sve irelevantnijih klišea o transatlantskoj solidarnosti, učesnici NATO samita trebalo bi da započnu važnu tranziciju ka post-NATO svetu“. Pored ostalog i zato što, upozorava „Vašington post“, NATO „možda neće preživeti ako Tramp ostane na funkciji još pet godina“, što i nije sasvim ekstravagantna teza ako se ima u vidu da je Džon Bolton, doskorašnji Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, na jednom zatvorenom skupu otkrio da bi predsednik SAD u narednom mandatu mogao da povuče Ameriku iz NATO-a.

Da li se NATO zaista nalazi na raskršću, ili za zdravlje Tog sedamdesetogodišnjaka ne treba da brinemo? Može li „zombi alijansa“ da prevaziđe probleme s kojima se suočava? I kako bi izgledao svet posle NATO-a?

To su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ razgovarali naš nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović i saradnik Instituta za evropske studije Dušan Ilić.

Koliko god da su opisi NATO-a kao zombi alijanse koja se nalazi na aparatima za održavanje života dramatične, kaže Vladislav Jovanović, činjenica jeste da se NATO već duže vreme može smatrati ozbiljnim bolesnik.

„Da li je na umoru, ili će bolest još dugo potrajati i potpuno ga onesposobiti, to ne znamo, ali znamo da je on izgubio razlog svog postojanja još kada se raspao Varšavski ugovor, posle čega se i dodatno kompromitovao kao odbrambena alijansa agresijom na našu zemlju, kojom je prvi put izašao iz zone svoje odgovornosti i definitivno postao intervencionistička sila, pretorijanska garda Amerike, čija je svrha očuvanje hegemonije jedine tadašnje supersile.“

Neizvesna posvećenost članu 5

U završnoj deklaraciji londonskog samita naglašava se „uzvišena posvećenost“ članu 5 Vašingtonskog ugovora, koji kaže da napad na jednu članicu Alijanse predstavlja napad na sve njih. Međutim, ukazuje „Vašington post“, na direktno pitanje da li bi Sjedinjene Države priskočile u pomoć NATO saveznici koja kasni s uplaćivanjem svog dela doprinosa, Tramp je u Londonu odbio da odgovori potvrdno. A i Makron je, na pitanje da li je član 5 i dalje relevantan koliko je bio, kratko odgovorio: „Ne znam.“

„Tramp je još pre više od godinu dana uvredio Crnu Goru tako što je odbacio mogućnost da joj priskoči u pomoć ako bude napadnuta… A ako se napusti princip ’svi za jednog, jedan za sve‘, onda to tu organizaciju počinje da nagriza iznutra jer je čini bespotrebnom, što će zauzvrat naterati članice NATO-a da zaštitu potraže negde drugde“, podseća Vladislav Jovanović.

Ipak, skreće pažnju Dušan Ilić, „sve članice NATO-a projektovane su da budu deo tog zapadnog sveta, kako u bezbednosnom tako i u političkom smislu, te je teško očekivati da će ih Amerika olako prepustiti nekome drugom, baš kao što ni manje članice tog pakta, poput Crne Gore, nemaju unutrašnjeg kapaciteta za eventualnu odluku da se izvuku iz te strukture.“

Tvrdnja Džona Boltona

A da li je zamisliv scenario prema kojem bi se sama Amerika povukla iz svog vojnog pakta? Uoči londonskog samita NATO-a, naime, televizija En-Bi-Si otkrila je da je na jednom skupu, održanom bez prisustva javnosti, koji je u novembru u Majamiju upriličila banka „Morgan Stenli“, doskorašnji Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio da bi, ako osvoji drugi mandat, Tramp mogao da „povuče Ameriku iz NATO-a i drugih međunarodnih saveza“.

„To nije sasvim isključeno, jer je Tramp još na početku svog prvog mandata rekao da je NATO zastareo i da je izgubio svoju svrhu. S druge strane, uprkos predizbornim najavama detanta s Rusijom, Tramp je nastavio da zaoštrava odnose sa tom zemljom, što unosi ozbiljne nejasnoće u pogledu njegovih stvarnih namera i mogućnosti“, smatra Jovanović.

Štaviše, dodaje Dušan Ilić, dodatnu otežavajuću okolnost za ovakav razvoj događaja predstavlja i činjenica da „upravo Amerika od NATO-a ima najviše koristi, počevši od svojevrsne članarine koju NATO članice uplaćuju kroz svoje vojne izdatke“.U svakom slučaju, dok čeka ishod američkih predsedničkih izbora i izbore koje će Tramp napraviti ako osvoji drugi mandat, sadašnji problem svoje „moždane smrti“, na koji je ukazao Makron, NATO je za svoj 70. rođendan pokušao da reši dogovorom o povećanju izdvajanja za vojne budžete do nivoa od dva odsto BDP-a koji Tramp zahteva. Međutim, Ted Gejlen Karpenter iz „Kejto instituta“ napominje da „problemi NATO-a idu mnogo, mnogo dalje od puke podele troškova. Veća finansijska podrška evropskih članica jednaka je lečenju smrtne bolesti aspirinom“. U „Vašington postu“ on piše i da je glavni problem NATO-a, zapravo, „težnja Evrope za neutralnošću“.

„Evropa verovatno želi da se osamostali u odnosu na SAD, takve tendencije postoje i u Nemačkoj i u Francuskoj, ali to nije realno u narednom periodu zbog same prirode imperijalne logike i težnje onoga koji je na vrhu da tu i ostane. Zapad, koliko-toliko, i dalje tu opstaje, i ne verujem da će evropske države same podrivati tu poziciju sve dok je Zapad u celini ne izgubi“, komentariše Dušan Ilić.

„Evropa je do sada uživala koristi od statusa mlađeg brata Amerike, ali sada dolazi u situaciju da bude potpuno zaobiđena i stavljena u kategoriju drugog reda zbog formiranja drugih centara moći — uz Ameriku tu su Rusija i Kina, uskoro će im se pridružiti i Indija — što Evropu dovodi u realnu opasnost da je u skoroj budućnosti niko neće uvažavati kao svetsku silu. Zato ona i želi da stane na sopstvene noge i da i sama bude jedna od onih koji će odlučivati o novom svetskom poretku. A to će teško ostvariti u okviru NATO-a kakav je on danas“, zaključuje Vladislav Jovanović.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    zombi je POSLUŠNA kreacija crne magije bar prema definiciji u enciklopediji.Zato što je zombi i zato što ne postoji političko jedinstvo oko tog vojnog pakta postavlja se sasvim logično pitanje.KOME taj zombi služi ko izdaje naredjenja?Jer zombi će poslušati svako naredjenja gospodara i uraditi bilo šta bez obzira na posledice i zato je opasan.Zato opni unutar NATO pakta prave kombinacijeivežbajui kako zaobići parlamente članica i započeti rat bez znanja ćlanica dok ih ne stave pred svršen čin u vrhu NATO neće znati na koga mogu računati a na koga ne ali oni koji se ne povinuju komandi će biti momentqlno napadnuti iznutra i okupirani.NATO je opasan i nije više pod kontrolom NACIJA koje su ga stvorile a više ni ne radi ono zbog čega je stvoren,naprotiv nato je "odbrambeni" pakt koji se sprema za NAPAD i osvajački rat.Ako ne demontiraju tu organizaciju podhitno izgubiće svaku kontrolu nad njim.

  2. Miraš says:

    Najslabija tačka (Ahilova peta) NATO-a je kasica-prasica.Toj kasici treba zadati smrtonosni udarac, nju treba gadjati. To je inteligentnije i bolje rešenje, nego voditi ratove koje je započeo NATO i to preko ledja mnogobrojnih država i naroda. ... Svi analiziraju samo jednu stranu > da li će evropske članice NATO-a + Kanada + Turska izdvojiti ili uplatiti onih 2% u NATO kasicu prasicu. A da li se neko upita šta je sve moguće sa najvažnijim akterom za finansiranje glomaznog NATO fonda? Šta ako baš Amerika jednostavno bude morala da smanji svoja izdvajanja za NATO? Realno to bi bilo moguće u slučaju da američki dolar-petrodolar sve manje bude korišćen u medjunarodnim plaćanjima. Ili ako iz nekih drugih razloga prsne finansijski balon SAD. Prezadužena američka ekonomija tada bi počela vidno da posrće te smanjivali bi svoja izdvajanja za NATO. Kako bi se tada ponašale ostale članice zapadne vojne alijanse? Nije teško pogoditi da bi u mnogo čemu prevladali ekonomski interesi, bežali bi od Titanika koji tone, dakle i za NATO bi smanjili izdvajanja. ... Zatim postoji scenario da će SAD primeniti ekonomske sankcije na Tursku zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400. Cilj toga bi bio sklanjanje Erdogana iznutra od strane osiromašenog i nezadovoljnog stanovništva i dovodjenje na vlast novog turskog lidera koji bi besprekorno slušao Fašington. Taj scenario jeste moguć, ali ima i on mana. Prvi nedostatak je mač sa dve oštrce. Dok bi trajali ekonomski pritisci na Tursku manji bi bio i ukupan BDP Turske a on je osnovica na koju se primenjuje 2 posto, dakle manje bi bilo i ukupno izdvajanje Turske za NATO. Zatim još važnije je da u tom slučaju Turska može da izadje iz NATO-a, te bi njeno izdvajanje za NATO bilo nula dolara. Drugi nedostatak je strateške prirode. Kako bi se odtada ponašale evropske članice? Ili zbog sve većih neuspeha NATO-a koji nemaju veze sa Turskom, nego sa slabljenjem vojne moći SAD. To bi bio kraj nadama većine zapadnjaka o osvajanju Bliskog istoka i dugačkog juga Azije preko velike teritorije polustrva Mala Azija koje pokriva država Turska. Da li bi tada svesno napuštali NATO jer dalje članstvo u takvoj vojnoj alijansi samo bi onemogućavalo njihovu ekonomsku saradnju sa celom Azijom. Uglavnom za ceo zapad karakteristično je da im je novac na prvom mestu. Čim nema novca ili fa ne bude u dovoljnoj količini neće biti ni njihovog vojnog saveza.

  3. Slobodanka says:

    Zatim izbeglice iz Afrike i Azije koje i dan danas putu u obećanu im zemlju blagostanja - u srećnu i berićetnu EU. Turska ih više ne zadržava na svojoj teritoriji, zato vidimo da i dan danas stižu preko Grčke. Turska je tek oko 350.000 sirijskih izbeglica preselila na sever Sirije, ali ima ih još minimum 2,5 miliona. Jedva čeka i taj broj nekako da smanji, zato nove izbeglice neće primati, a Evropa joj je tu pred nosem. SAD je sebe zaštitila od novih izbeglica, ali Evropu nije. NATO po tom pitanju neće zaštiti Evropu jer migrantski problem je zapravo stvarao i NATO. Dakle još nekoliko miliona izbeglica kad stigne u Eu-ropi će nastati veliko KUKU-LELE. POČEĆE DA SE SAMOORGANIZUJU, I KO ZNA KAKAV DŽUMBUS ĆE ZAVLADATI U SREĆNOJ UNIJI. Nije slučajno što Merkelova izjavljuje da najveća opasnost za EU su islamski teroristi i Rusija. Time baba-veštica smišljeno i unapred prebacuje krivicu na Rusiju pred evropskim narodima, a zna da haos će neminovno nastati u Evropi. Da li su Eu-ropljani svesni te prevare od strane njihove vodeće elite? Lažno informisanje na srećnom Zapadu dugo traje, moguće je da je eu-ropljanima prilično opran mozak. Sigurno je da NATO-u se primiče kraj, jedino zabrinjavajuće je kakve posledice će takav samrtnik ostaviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *