ВЕЛИКА КРИЗА У НЕМАЧКОЈ ВОЈСЦИ: Скандал за скандалом уздрмали Бундесвер

VELIKA KRIZA U NEMAČKOJ VOJSCI: Skandal za skandalom uzdrmali Bundesver

7 avgusta 2019

U SRPSKOJ masovnoj svesti čvrsto se ukorenilo: tačni Nemci, precizni Nemci, profesionalni Nemci. i sve tako… Samo, nije baš sve tako.

Imaju Nemci – pri Bundesveru – federalnu ustanovu za naoružavanje i informacione tehnologije. Poznata je pod skraćenicom BAAINBw, ima čak 10.000 saradnika, a sedište joj je u Koblencu.Bavi se poslom koji podrazumeva: ako nemački genije negde nikad neće omanuti – tu neće. Ali, i tu omanjuje.

Uticajni i ozbiljni nemački list Die Welt objavio je da je BAAINBw u proceduri nabavke (za Bundesver) teških helikoptera – za 5,6 milijardi evra – napravio „jednu od svojih uobičajenih grešaka“.

Povodom helikoptera je tajne podatke – koji su bili namenjeni samo probranim snabdevačima – poslao svim učesnicima tendera.

List naglašava da je i to omanjivanje pokazalo da su oružane snage Nemačke „u kritičnom stanju“.

Autor teksta Torsten Jungholt ukazuje da se povodom BAAINBw „mora nešto hitno preduzimati“ jer se u Koblencu pri nabavkama naoružanja i vojne opreme „redovno prave neobjašnjive greške“.

Bundesver koristi helikoptere CH-53 američke kompanije Sikorsky proizvedene još 70-ih godina. Ima ih ukupno 71, ali je upotrebljivo samo 16.

Zato je Berlin rešio da kupi 45-60 novih helikoptera, a na tender se javilo više od 20 proizvođača iz Evrope i SAD.

Izbor je već sužen na dve američke firme: Sikorsky ss njegovim najnovijim modelom CH-53K King Stallion i Boeing sa modernizovanom varijantom  CH-47 „Činuk“.

BAAINBw je trebalo da njima dostavi sve neophodne informacije, uključujući i „tehničke zahteve“, ali su ih dobile sve firme koje su učestvovale na tenderu. Dakle: i onih 20-ak koje su otpale u `kvalifikacijama`…

Die Welt to naziva „krajnje neprijatnim incidentom.Naveo je da su nedavno dvojica funkcionera manjih nemačkih vojih firmi osuđena na zatvorske kazne zbog odavanja državnih tajni. A sva krivica im je u tome što su od jednog poslanika dobili tajni projekat finansijskog planiranja Bundesvera i predali ga svojim firmama. A reč je upravo o teškim transportnim helikopterima.

Sada je državne tajne razglasio sam Bundesver, predavši ih vojnim koncernima širom sveta.

U Nemačkoj se već čuju ozbiljni glasovi da je Bundesver „u kritičnom stanju“, a oružanim snagama fale i moderne jurišne puške, i ratni brodovi, i tenkovi, i borbeni avioni…

Nemački mediji, inače, prenose da vojni piloti Bundesvera lete tokom godine manje od normi koje propisuje NATO…

KOMENTARIJedan komentar

  1. guma says:

    A kako bi bilo da upucate Bambija i da kupite evropske "SuperPume", Vučić kaže da nema boljeg helikoptera!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *