ВЕЛИКА ЛЕКЦИЈА МОМЕ КАПОРА: Након посете Хиландару схватио је шта је у животу заиста важно

VELIKA LEKCIJA MOME KAPORA: Nakon posete Hilandaru shvatio je šta je u životu zaista važno

22 februara 2018

Naš čuveni slikar i pisac Momo Kapor posetio je Hilandar, što je dovelo do velike promene u njemu samome. Boravak na ovom svetom mestu otvorio je Momi sasvim nov pogled na život i svet.

Evo kako je on o tome pisao:

Velika lekcija koju sam dobio u životu je lekcija iz Hilandara. Kad odeš na Hilandar i ostaneš neko vreme, vratiš se potpuno oslobođen sujete. Jednostavno shvatiš da nisi niko i ništa i da je to fantastično i da sve te gluposti kojima si robovao, uspeh, novac, slava, da to sve ne vredi ništa. To je takvo mesto gde se za vreme noćnog bdenja pojavljuju svi mrtvi i svi živi i ti se oslobađaš tereta ovog sveta, približavaš se najvišem stepenu duhovnosti i izgleda ti besmislena rečenica koju si dotad upotrebljavao: „Idemo na to i to mesto, tamo se dobro jede“. To je najveća glupost, koju sam izgovarao često u životu. Što kaže Končalovski, na poljskom ve-ceu kod njegove majke gosti su pisali: „Ovde se završava kulinarska umetnost gospođe Končalovski“. Ne pada ti više na pamet da se nerviraš što nisi dobio neku nagradu, izgledaš samom sebi bedan kada se setiš da si se nervirao što nisi zastupljen u nekoj antologiji, što te nisu negde pozvali, a ja nikud ni ne idem uglavnom.

Izvor: Fejsbuk, stranica Momo Kapor

KOMENTARI



5 komentara

 1. M says:

  Ne treba ići na Himalaju da bi se to shvatilo.Vremenom svi shvate,ali netko prije a netko kasnije!Ali uglavnom kad VELIKI zakuca na vrata,SVI shvate!

  • goran says:

   Ako neko mora da kuca na tvoja vrata, znaj da nije veliki.

 2. Zoran says:

  "Kad odeš na Hilandar i ostaneš neko vreme, vratiš se potpuno oslobođen sujete."________Ne treba ti Hilandar za to, dovoljno je ziveti u Kanadi i Americi jedno pola godine. Sujeta se skida kao rukom odneseno.

  • goran says:

   Kako objasnjavas da su oni koji su rodjeni u Kanadi i Americi i u tim zemljama zive mnogo duze VEOMA SUJETNI?

 3. goran says:

  Steta sto Kapor nioje ostao na Hilandaru, nego se vratio u beogradske kafane. Hilandar je dobar za jedan dan, a zivot je negde drugde. Ostalo je populizam za Srbe koji su sve izgubili pa su im ostale samo ikonice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *