КРЕЋЕ ВЕЛИКА ОФАНЗИВА: Руси, Сиријци, Иранци и Хезболах крећу у истребљење Исламске државе!

KREĆE VELIKA OFANZIVA: Rusi, Sirijci, Iranci i Hezbolah kreću u istrebljenje Islamske države!

14 oktobra 2015

esmaeeli20120910143708787Sirijska armija i njeni saveznici, iranske snage i Hezbolah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Alepa, prenosi Rojters.

To će se, prema rečima dvojice visokih regionalnih oficira upoznatih sa planovima, desiti uz podršku ruskih vazdušnih snaga.

Ofanziva će proširiti kopneni napad, koji je pokrenuo isti savez prošle nedelje protiv pobunjenika u provinciji Hama, dalje na zapad. Anonimni zvaničnici su rekli da je nekoliko hiljada iranskih vojnika pristiglo da učestvuje u kopnenim ofanzivama na strani predsednika Bašara al-Asada.

Velika vladina ofanziva u području kraj turske granice će po svoj prilici još više razljutiti tu zemlju, članicu NATO, koja je podržavala pobunjenike, koji se bore protiv Asada i već je izrazila duboku zabrinutost zbog ruskih vazdušnih udara na čijoj su oni meti.

Kontrola grada Alepo i okolne provincije je podeljena između sirijske vlade i čitavog niza pobunjeničkih grupa, koje se bore protiv Asada i Islamske države.

„Velike pripreme za bitku u tom području su jasne. Velika je mobilizacija sirijske armije, elitnih boraca Hezbolaha i hiljada Iranaca koji su stigli u fazama ovih dana“, rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik, blizak sirijskoj vladi, je rekao da je „odluka da se pokrene bitka za Alepo doneta“ i da se“ više ne krije da su hiljade Iranaca sada u Siriji i da je njihova uloga fundamentalna“.

Oba zvaničnika su rekla da će napad uskoro početi.

Jedan general iz iranske Revolucionarne garde Hosein Hamedani ubijen je u provinciji Alepo dok je savetovao sirijsku armiju u bici protiv Islamske države u tom području, rekli su gardisti u petak. Alepo je bio sirijski grad s najviše stanovnika pre nego što je građanski rat počeo 2011. godine, nakon što se Asad suprotstavio antivladinim protestima.

Vlada kontroliše zapadne delove grada, dok pobunjeničke grupe kontrolišu istok. Islamska država i drugi pobunjenici, uključujući grupe koje podržavaju Asadovi strani neprijatelji, se bore jedne protiv drugih severno od grada u području teritorije gde Turska i SAD prave planove da slome Islamsku državu.

Severni Alepo region je područje gde koalicija predvođena SAD bombarduje Islamsku državu. Rusija kaže da njeni vazdušni udari u Sriji, započeti 30. septembra, ciljaju Islamsku državu, iako su u mnogim pogođena područja koje drže druge pobunjeničke grupe, uključujući neke koje podržavaju Asadovi strani neprijatelji.

Prošle nedelje su borci Islamske države osvojili više sela kraj grada Alepa od drugih pobunjeničkih grupa. Sirijska TV je objavila da su vladine snage osvojile područje severno od grada u ponedeljak od Islamske države.

(priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. zlatiborski ovan says:

    Sirijska armija i njeni saveznici, iranske snage i Hezbolah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Alepa, prenosi Rojters. ///////// zaimljivo, sve Siti Vise toga o Islamu, u formi kracih I odabranih kompilacija/komentara: https://tinyurl.com/np7b8n8

  2. s@ša says:

    @zlatiborski ovan Pa normalno da su Šiti ovane u tome i jeste problem zbog kojeg ih napadaju s tim što Asad pripada Alavitima koji su takođe u jednu ruku Šiti,Saudijci,Turci,Katar,Kuvajt su Sunitske zemlje i saveznice Amerike i od njih dolaze svi problemi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *