ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА ВУЧИЋА: Ова група би…

VELIKA OPASNOST ZA VUČIĆA: Ova grupa bi…

10 septembra 2018

Trenutno nisu jaki, ali bi mogli da budu.

Ukoliko bi Savez za Srbiju formirao zajedničku poslaničku grupu u Skupštini, bio bi najjača opoziciona snaga i druga po veličini u republičkom parlamentu. U ovom trenutku SZS podržavaju bar 22 poslanika, a u slučaju pozitivnog ishoda pregovora koji se vode sa još Tadićevom partijom, njihov poslanički klub mogao bi da broji 31 parlamentarca.Naspram 104 poslanika koliko SNS ima u Skupštini Srbije, to i nije impozantna brojka, ali je mnogo vremena prošlo otkako je neka opoziciona poslanička grupa imala toliko članova. Ipak, pitanje je da li će stranke koje su se pre nekoliko dana udružile u Savez za Srbiju uopšte želeti da se objedine i u parlamentu.

Deo opozicionih poslanika koji su sada članovi SZS to ne podržavaju, uglavnom iz tehničkih razloga, a deo i zato što se nisu složili sa ulaskom svoje stranke u novi savez“.

Jedan od njih je i Radoslav Milojičić Kena, koji se na Glavnom odboru DS-a protivio članstvu demokrata u SZS. Iz njegove izjave može se zaključiti da ne bi ušao u poslanički klub novog opozicionog saveza.

– Ja sam izabran na listi DS-a i do kraja mandata ću zastupati stavove demokrata u Skupštini Srbije. Svako ko ima drugačije ideje, srećan mu put – navodi Milojičić.

Nezvanično se može čuti da ni ostali poslanici DS-a koji su bili protiv ulaska te stranke u SZS (najmanje pet) ne bi ušli u njegov poslanički klub. To je slučaj sa Dragoljubom Mićunovićem, Natašom Vučković, Gordanom Čomić i Majom Videnović.

Ostali poslanici demokrata takođe smatraju da ne treba formirati poslanički klub SZS, ali iz tehničkih razloga.

– Poslanici iz četiri poslaničke grupe su članovi stranaka koje čine Savez i bilo bi bolje da tako i ostane, jer tako imamo više vremena za diskusiju. Svaki šef poslaničke grupe ima 20 minuta za izlaganje na sednicama. Bolje da onda imamo četiri puta po 20 minuta – navodi izvor iz DS.

„Ciljevi SZS su ambiciozniji od 30 poslanika“

Protiv formiranja jedne poslaničke grupe je i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke. Ona kaže da u Skupštinu nisu ušli kao SZS i da treba sačekati naredne izbore.

– Ne želimo da ličimo na naprednjake, koji su istupili iz SRS i formirali svoju poslaničku grupu. Delovaćemo samostalno, ali bićemo ujedinjeni – navodi Ivićeva.

U Pokretu „Dveri“ navode da do sada uopšte nije bilo reči o zajedničkoj poslaničkoj grupi Saveza za Srbiju.

– Sve što se bude dešavalo u narednom periodu, kao i do sada, biće predmet odluka stranačkih organa Pokreta, a potom i odluka Predsedništva SZS koji odluke donosi konsenzusom svih članica Saveza – navode u Dverima.

Poslanik Đorđe Vukadinović, koji je blizak Savezu, smatra da ne bi bilo svrsishodno praviti jednu poslaničku grupu, iako bi se time, zbog njene veličine, poslala snažna politička poruka.

– Podržavam to, ali tek posle sledećih izbora. Do tada je potrebna bolja komunikacija i koordinacija opozicionih poslaničkih grupa, jer do sada to nije bilo sjajno. Sa četiri poslanička kluba bolje će se koristiti kapaciteti koje imamo. Iako grupa od tridesetak poslanika zvuči dobro, ciljevi SZS su ambiciozniji od te brojke – navodi Vukadinović.

„Ne bih odbila poslaničku grupu SZS“

Za razliku od njih poslanica Marinika Tepić, koja je na osnivačkoj skupštini SZS bila gost, kaže da ne bi odbila priključenje poslaničkoj grupi SZS.

– Ukoliko bi došlo do takve nekakve ideje, podržala bih je. Međutim, stvar je procene da li je bolje da se oni koji podržavaju Savez sakupe u jednu poslaničku grupu, ili je bolje da ih ima više, a koje podržavaju njegove ideje. U prvom slučaju dobilo bi se više vremena za raspravu za celu grupu, dok bi u drugom slučaju više vremena dobili šefovi poslaničkih grupa i predlagači tako da, navodi, i jedna i druga opcija imaju svoje prednosi i mane – objašanjava Tepićeva.

Pregovori SZS i Tadićevog SDS

Možda je u ovom trenutku teško govoriti o snazi SZS u Skupštini Srbije. Kada bi se samo sabrao broj poslanika koji su članovi stranaka osnivače tog opozicionog saveza, njegova poslanička grupa imala bi 27 članova.

Međutim, bar pet poslanika DS je protiv članstva te stranke u Savezu i nije isključeno da ne bi ušli u tu poslaničku grupu. U tom slučaj SZS u republičkom parlamentu imao bi 22 poslanika.

Ipak, prema saznanjima, vode se ozbiljni razgovori o ulasku SDS Borisa Tadića u Savez za Srbiju i u slučaju da bude postignut dogovor nova opoziciona snaga u Skupštini mogla bi da ima 31 poslanika.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. rajkoo says:

    Svetlo na kraju tunela

  2. opet ja says:

    Na žalost to nam je svetlo na kraju tunela...ali hajde, sve je bolje od ove kriminalno izdajničke bande koja je trenutno na vlasti.

  3. Barakuda says:

    Opet Tadić koji je "mnogo" učinio za Srbiju ! Sjaši Janko, da uzjaši Marko ! Danas u Srbiji nema ni jedna nacionalna partija, koja nije gladna i žedna !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *