ВЕЛИКА ПЉАЧКА МРТВОГ ГАДАФИЈА: Са замрзнутих рачуна покојног либијског вође мистериозно нестале милијарде евра! (ВИДЕО)

VELIKA PLJAČKA MRTVOG GADAFIJA: Sa zamrznutih računa pokojnog libijskog vođe misteriozno nestale milijarde evra! (VIDEO)

9 marta 2018

Iz sredstava bivšeg libijskog predsednika Moamera Gadafija koja su zamrznuta u Belgiji nestalo je 10 milijardi evra.

U novembru 2013. godina na računima Gadafijevih firmi u belgijskom bankama bilo je 16 milijardi evra, a 2017. godine kada je odobren pristup tim sredstvima saso pet milijardi evra.

„I dalje postoji nešto manje od 5 milijardi evra na četiri računa otvorenih kod Euroclear Bank SA“, kaže Deni Goeman, portparol belgiskog tužilaštva.

Preostala sredstva su i dalje predmet oduzimanja, ali je do sada banka navodno je odbilao da odobri pristup računima, zbog čega je tužiooci prete drastičnim merama.

Belgijski sudski organi su navodno primetili nestanak u jesen 2017, kada je istražni sudija, Mišel Klai, koji je bio zadužen za istragu o navodnom pranju novca Gadafijevog užeg kruga, zatražio oduzimanje zamrznutih libijskih sredstava.

Ta sredstva su zamrznuta od marta 2011. godine, u skladu sa Rezolucijom UN 1973. Belgija nikad nije tražila odmrzavanje ovih sredstava.

Prema izveštajima novinama, postoji mnogo „indikacija“ da Belgija nije poštovala pravila UN o zamrzavanju libijskih sredstava. Pre 2011. godine kada je zbačen Moamer Gadafi, Libija je bio veliki izvoznik nafte. Da bi se bolje kontrolisala, u 2006. godini Vlada je stvorila Libian Investment Authoriti da investira novac dobijen prodajom nafte  u inostranstvu.

Međutim, sa intervencijom NATO-a u 2011. godini, UN su uvele sankcije protiv imovine libijske vlade, i time praktično oduzela  67 milijardi dolara od LIA, koji su postojala u EU i SAD. U EU, međutim, nacionalne vlade su zamrznule samo originalne svote, dok su kamate i dividende nastale posle 2011. bile slobodne.

Istraga prošlog meseca sprovedena u Briselu pokazuje da je neko redovno uzimao kamate na 16 milijardi evra Gadafijevih sredstava.

Ipak dok se vodi pravna bitka oko tumačenja da i je isplata kamata dozvoljena ili ne, ostaje pitanje – gde je nestalo 10 milijardi evra?

(RT, Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. evangelist says:

    Pa zato su ga i ubili zbog love, libijskog dinara i zlata. Odgovoran ubica:"gđa- hilari klinton". Kada je probijen libijski koridor nagnuli su emigranti iz afrike i sirije, na šta je i upozoravao Gadafi i radi ovoga im se obraćao sa "nato budale".

  2. Beli Orao says:

    To se i zna ko je ta konta opljačkao ,nije nam potrebno ni reći !!! Lopovi i pljačkaši su jedni te isti već nekoliko stotina godina .prije su bili pojedinačni a danas su udruženi u Nato ili širi pojam Zapad!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *