ВЕЛИКА ПОБЕДА АСАДОВЕ ВОЈСКЕ: Сиријски побуњеници се повлаче

VELIKA POBEDA ASADOVE VOJSKE: Sirijski pobunjenici se povlače

2 aprila 2018

Sirijski pobunjenici počeli su večeras da se evakuišu iz Dume, poslednjeg pobunjeničkog uporišta, u istočnoj Guti u Siriji, prenose lokalni mediji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da oko 1.300 pobunjenika, civila i aktivista želi da napusti taj grad. Oni će biti evakuisni u pobunjeničku enklavu Idlib, na severu Sirije, prenose lokalni mediji.

Državna agencija SANA javlja da pobunjenici autobusima napuštaju Dumu, razoreno severoistočno predgradje Damaska, koje je pre rata imalo 110.000 stanovnika.

Ovo je prva organizovana evakuacija pobunjenika iz Dume, jednog od prvih mesta koje su zahvatili antivladine demonstracije 2011, navodi AP.

Rusija, kao saveznica sirijskih vlasti, i pobunjenici postigli su dogovor o evakuisanju preostalih pobunjenika iz Dume.

Pozivajući se na diplomatske izvore, sirijski državni list Vatan preneo je da je postignut dogovor prema kojem će pobunjenici predati teško oružje i napustiti Dumu.

Odlaskom pobunjenika grupe Džaiš al Islama iz Dume, sirijska vojska preuzima kontrolu nad širim prigradskim regionom Gute kod Damaska, što je bila poslednje pobunjeničko uporište kod glavnog grada Sirije.

Zahvaljujući vojnoj podršci Moskve, vlada u Damasku je uspela da preokrene rat u svoju korist i ostvari veliki broj pobeda protiv pobunjenika i džihadista i povrati kontrolu nad više od polovine zemlje.

KOMENTARI4 komentara

  1. padre says:

    Sad ste i vi počeli da jih nazivate pobunjenicima!Znači, u pravu je Tramp, kad govori, da su ameri sa svojom koalicijom uništili ISIS!

  2. jagoda says:

    Ne bi bila Asadu u kozi..ne znam ni kako je covek jos ziv sta je sve preziveo. A o siriskom narodu da I ne govorim.

  3. Miraš says:

    Ovo je veliki uspeh SAA i njenih saveznika. Naime po nekim analitičarima operacije u Istočnoj Guti su mogle da se otegnu do leta ili još duže. Ne mogu da pogodim gde će biti najvažnije da budu sledeće operacije SAA: Pokrajina Al-Kunejtra (tj. ono što je od Kunejtre ostalo nakon okupacije Golana) i s njom uporedo koliko uspeju da oslobode pokrajinu Dera, a bolje je da zasad ne idu i na potpuno oslobodjenje krajnjeg juga te pokrajine i samog glavnog grada. Tu su i Istočni Kalamun, ISIS teroristi u delu sirijske pustinje Homs-Deir ez Zor i uvek stoji kao važan cilj rasčišćavanje deskalacione zone u Homsu, a može još nešto da iskoči. Ali znaće to već da procene u Siriji pa videćemo. Neka bude i dalje uspešno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *