ВЕЛИКА ПОБЕДА – БРАВО ЗА ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ ! Срби и Руси одували Ноћ вештица!

VELIKA POBEDA – BRAVO ZA PRAVOSLAVNU BRAĆU ! Srbi i Rusi oduvali Noć veštica!

2 novembra 2019

Umesto scenografije u duhu „Noći veštica“ i čirlidersica odevenih tako da dočaraju taj u Americi popularni praznik, na poluvremenu košarkaške utakmice između Crvene zvezde i Himkija, KUD „Dimitrije Koturović“ zaigrao je — srpsko kolo.

Sa tribina su odzvanjale trube pobednika ovogodišnje Guče. Srbi, pojačani Rusima iz Himkija, oduvali su Noć veštica, kako i dolikuje 31. oktobra na Dan Svetog Luke, naravno po kalendaru Srpske pravoslavne crkve.Nesportska poruka Evrolige

Videćemo hoće li Zvezda biti nekako kažnjena zato što mustru NBA, koju je prihvatila Evroliga, nije sprovela u delo, a gazdina se ne poriče.

Ostaje pitanje zašto je Evroliga odlučila da ove godine u svim dvoranama u kojima su u četvrtak igrane utakmice scenografija bude u znaku praznika „Noći veštica“ i to ne samo zato što ne potiču svi klubovi iz zemalja koje obeležavaju taj praznik, poput naše Zvezde i ruskog Himkija. Koliko je samo puta Evroliga insistirala na tome da sportske utakmice ne smeju biti korišćene za promociju sadržaja koji nisu sportski i kažnjavala zbog poruka sa tribina koje je smatrala političkim.

Kakvu pak poruku nosi obeležavanje „Noći veštica“? Sportsku sigurno ne. Kome to treba globalna uniformisanost po američkoj mustri?

Amerikanizacija Evrope

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar smatra da je u ovom slučaju po sredi amerikanizacija opšte javne i evropske svesti, nešto što treba da se učini prihvatljivim i za one delove evropskog kontinenta na kojim ona nije poprimila taj vid.

​Na konstataciju da je Deda Mraz odavno sa naših prostora proterao Božić Batu, koji se poslednjih godina krišom i stidljivo vraćao u svoju kuću, da nam se neprimetno na Dan Svetog Trifuna poturio Sveti Valentin, sve na fini način slaveći zaljubljenost, a da je nekako trebalo pokušati i sa Noći veštica umesto Svetog Luke, Lompar podseća da je na to ukazivao i Miloš Crnjanski. On je pedesetih godina prošlog veka, dok je još bio u Londonu, napisao tekst koji je naslovio „Ateizacija Evrope“, upravo registrujući tu skrajnutost Božić Bate.

Metod unifikacije

„To je jedan proces agresivnog stava prema hrišćanskoj tradiciji koji pod obličjem naglašene amerikanizacije ima cilj da tradicijski korpus ideja, verovanja i shvatanja neutrališe i zameni ga onim koji on propisuje“, naglašava sagovornik Sputnjika.

Lompar u Evroliginom nametanju novog ponašanja vidi i to što se pod firmom ideologije poštovanja i uvažavanja razlika u stvari nameće jedan duboko unifikujući metod .

„On otprilike kaže da sve one razlike koje pripadaju tradicionalnom spektru neke sredine treba ukloniti u korist onih razlika koje se propisuju, a samim tim onda to više nisu razlike nego vladajući način mišljenja“, uveren je profesor Filološkog fakulteta.Preoblikovanje naroda

Treća stvar je povezana sa samom sportskom i ukupnom pozicijom zemalja poput naše, koje su viđene kao kolonije, smatra Lompar.

„Odnos prema njima je bitno određen tim viđenjem, jer se sprovodi jedna vrsta njihove sportske diskriminacije unutar jednog novog sportskog poretka koji nameće logika kapitala, pomešano sa jednom vrstom agresivne ateističko-sekularističke prisile“, ocena je sagovornika Sputnjika.

Zapadna Evropa oličena u Evroligi, očigledno, nije uspela da se odupre toj amerikanizaciji, opravdanoj time da tako čine i u NBA. A da li je za njenu odluku o promociji Noći veštica na evropskim košarkaškim terenima krivac agresivan američki kapital, koji bi da izvuče profit iz svega što može, ili potreba još aktuelnog vladara sveta s one strane Atlantika da zadrži tu titulu tako što će gde god može zapatiti svoj pelcer, manje je bitno.

Ono što je, međutim, sigurno je ako bude kazne za Zvezdu i kakva god da bude, cena nije velika. Kada se narod odrekne kolektivne svesti o sebi i tradiciji na kojoj je ponikao i koja čini njegovu posebnost, onda je pogodan za svaku vrstu oblikovanja. Kao plastelin.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. Kosovac says:

  Zvezdine Delije su oduvek istupali kao pravi Srbi i Hrišćani. I protivnici Novog Sportskog Poretka, kako kaže profesor Lompar. ……….Hvala, Delije.

  • Becki konjusar says:

   Delije i grobari plaćenici i kriminalci propagiraju petokraku. Da se razumemo govorim o ovih par stotina kriinalaca iz oba tabora koji regrutuju balavurdiju. Da se pita nas pravih navijača u grbu Zvezde i Partizana odavno ne bi bilo komunistickog obelezja. Kakvi smo mi srbi pravoslavci kad ljubimo petokraku i nosimo je na kapi. Ne idu krst i crvena petokraka zajedno.

 2. Za Srbiju says:

  Napokon otpor demonima, koji nas preuzimaju. Noć knjige, noć muzeja, noć veštica,...Sve je noć-tama, odnosno sile Tame. Dosta bre!!!

 3. Branicevac says:

  Grozni Amerikanci sa svojim nadonudnim licemerjem nekulturom odvartnom hranom i groznim kicastim filmovima kao i najkicerastijom zastavom na svetu!

  • Goran Swe says:

   Bravo za Crvenu Zvezdu.Svaka vam čast, duboko poštovanje za organizaciju a i super igru. /Partizanovac

 4. doktrina soka says:

  Kazu da u Americi najvise dece nestane u toj noci vestica u godini.I da mediji upozoravaju roditelje na tu cinjenicu.

 5. milorad2 says:

  pa ne verujem da će da ih kažnjavaju zbog toga što nisu okačili bundeve na plafon to bi bio vrlo loš marketinški i medijski potez a osim toga pokidalo bi fine niti prevare koja stoji iza toga a to je još gore za njih.Ko je kačio kačio je ko nije nije:)Bravo za razum i odbacivanje lažnog praznika i tudje tradicije, a i ružno je to vizuelno. Veštice, vampiri itd. Kome trebaju utvare i izmišljotine poremećenih umova,jer to stoji iza divljenja i opsesije prema takvim scenografijama i fantazijama, to bre jednostavno nije NORMALNO.Kako nešto što je očigledno ružno,rogobatno i zastrašujuće u očima svakog dobronamewrnog čoveka,nešto što izaziva jezu i gadjenje, može da se predstavlja kao zabava i nešto poželjno.Zar treba onda svi da držimo crknute pacove u kućama umesto dezodoransa?

 6. Trn says:

  Kakva "Noć veštica" na sportskim terenima i u sportskim arenama? I bilo gde u zemljama koje poštuju svoju kulturu, svoje hrišćanstvo, svoju tradiciju? To je još jedan od dokaza da je Evropska unija robovska kolonija Sjedinjenih Američkih Država. I ništa drugo. Ne smeju ni da prdnu dok se Amerikanac ne nakašlje. Što se sve češće dešava i u Srbiji. Dovoljno je pratiti "Slagalicu" na RTS-u. Nema ga u rubrikama "Pitanja i odgovori" i "Asocijacije" a da nema nešto američko. Čista amerikanizacija! I kakva Evroliga u košarci! I šta će deca iz dečjih vrtića u 21.00 čas na fudbalskim terenima? Vođeni rukama milionera. Umesto da su u krevetima, da im bake i deke nešto lepo čitaju i pričaju. I u svemu je u pravu profesor Lompar: ako se ne suprotstavimo tom zlu, toj amerikanizirajućoj pošasti - gotovi smo! Stoga, svaka čast Zvezdi i Himkiju! Treba zaista početi brinuti o sebi i sopstvenim vrednostima i govoriti: Dosta, bre!

 7. Cp6a says:

  Kad sam čuo za zahtev pre neki dan, prenerazio sam se. Obećao sam kolegama i drugarima da ako to prođe sa bilo kakvim izgovorom, prestajem da budem zvezdaš. Iako je danas sve moguće, ovo nije moglo da bude. Izvini Zvezdo što sam to zaboravio.

 8. padre says:

  Nisam znao,da su Srbi slavili Božić Batu, ja samsve do sad mislio, da je i on proizvod zapada, odnosno kokakole!

  • Kosovac says:

   @ padre, papa, …..Pa to je normalno da nisi znao da su Srbi slavili Božić Batu, kud bi to Jugosloveni ikad mogli da znaju? Uskraćene su vam informacije o tome. Mislim, ti kao kokakoličar, ipak bi to trebao da znaš.

 9. Gradjanin Srbin says:

  Noc Vestica nije verski praznik nego komercijalni bas kao i Nova Godina i stoga moze da se organizuje na javnim manifestacijama. Vernici nemaju pravo da se bune za proslave komercijalnog karaktera i namecu svoje stavove drugima. Svako ima pravo izbora.

  • Cp6a says:

   "Praznik komercijalnog karaktera", ha, ha, ha. Najnovija fraza koju korisne budale ponavljaju kao papagaji. Alo bre, ne zakopčavaju se Srbi pozadi. A ti izađi na ulicu i slavi, ko ti brani? Mi smo tolerantan i kulturan narod. Ali isto tako, nemoj da tvoji ljubimci šalju meni naređenja da moram da slavim njihove satanističke, ovaj, komercijalne praznike. Ja tu robu ne konzumiram, jer od nje dobijam mučninu i proliv.

 10. petrovgrad says:

  Ameri dobili po prstima i sada bežanije iz Arapskog sveta. Tamo su sa uticajem završili za sva vremena. Za taj islamski svet su ubice i pljačkaši nafte i gasa. Sada su se na našu nesreću fokusirali na Slovenske zemlje, puno ulažu u propagandu. Evo pre dva dana su u našem gradu hteli da uvrste noć veštica u predškolsku aktivnost mališana u vrtiću. Kada su se pobunili pravoslavni roditelji odustalo se od tog programa. NVO su agresivniji od SS divizija. Žestoka borba nas očekuje sa satanistima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *